Ειδήσεις

Αισιόδοξα τα μηνύματα απ’ όλες τις αγορές

Αισιόδοξη από τα μέχρι τώρα μηνύματα για την νέα τουριστική σεζόν, που αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα στο επόμενο διάστημα, αλλά και ικανοποιημένη από την παρουσία και συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, εμφανίσθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού κα Μαριέττα Παπαβασιλείου.
«Όπως ξέρετε, το Βερολίνο είναι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση παγκοσμίως και για εμάς αποτελεί πολύ σημαντική έκθεση καθώς από εκεί λαμβάνουμε τα πρώτα μηνύματα για την καλοκαιρινή σεζόν. Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά καθώς όλες οι αγορές εμφανίζουν αυξητικές τάσεις και μετά από χρόνια, εκτιμούμε πως φέτος θα είναι μια από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν όσον αφορά τον κόσμο. Φέτος θα είναι μια χρονιά – ρεκόρ με δυναμικό ‘come back’ από όλες τις τουριστικές αγορές», δήλωσε η κ. Παπαβασιλείου .
Η αντιπεριφερειάρχης, υπογράμμισε ακόμα πως οι προκρατήσεις και τα στοιχεία, δείχνουν πως όλες οι αγορές παρουσιάζουν αύξηση και προς την έναρξη και προς την λήξη της τουριστικής περιόδου.
«Είναι γεγονός πως όταν ξεκινούν τον προγραμματισμό οι Τουρ Οπερέιτορς και οι αεροπορικές εταιρείες κλείνουν αεροπλάνα και δρομολόγια, βάζουν περισσότερα δρομολόγια στο τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου και λιγότερα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Σε μία προδιαγεγραμμένη ‘κακή’ σεζόν, μειώνουν αεροπλάνα ενώ σε μια ‘καλή’ σεζόν, αυξάνουν. Μετά την έκθεση του Βερολίνου, αυξάνονται οι πτήσεις και τα δρομολόγια τόσο για τον Μάιο όσο και για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Ηδη καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με πέρσι όσον αφορά τις αφίξεις του Μαΐου και του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου (με τις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις) ενώ εκτιμούμε πως θα υπάρξει και περαιτέρω αύξηση» είπε η αντ/ρχης.

Η κα Παπαβασιλείου αναφερόμενη στην μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ εκτίμησε πως τα μηνύματα που έρχονται είναι πάρα πολύ θετικά καθώς παρατηρείται αύξηση στην ζήτηση:
«Υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 20-25% σε σχέση με πέρσι και θεωρούμε πως και για την ρωσική αγορά θα είναι μια χρονιά – ρεκόρ. Το ζήτημα είναι εάν θα υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην ζήτηση» τόνισε η κα Παπαβασιλείου (βλέπε επ’ αυτού και σελ. 4).
Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις που αφορούν τις δυναμικές αγορές της Αγγλίας, Γερμανίας και Ρωσίας που δίνουν τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών στα νησιά μας.
«Σε αυτές τις εκθέσεις η ΠΝΑ πηγαίνει με συγκεκριμένο τύπο περιπτέρου, που ουσιαστικά εκφράζει και την φιλοσοφία μας, να δείξουμε πως είμαστε ένας πολύ σοβαρός προορισμός και ότι τα νησιά μας, θα πρέπει να πάρουν αυτό που τους αξίζει από αυτές τις εκθέσεις και να διεκδικήσουν την τουριστική μερίδα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ιορδανία, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού είπε πως για την αγορά αυτής, οι τοπικοί φορείς βρίσκονται εν αναμονή της έναρξης των αεροπορικών δρομολογίων περί τα τέλη Ιουνίου (με δύο πτήσεις την εβδομάδα).
Σε ερώτηση πού μπορεί να αποδοθεί αυτή η αυξητική τάση προς την Ελλάδα και ειδικά προς την περιοχή μας, η κα Παπαβασιλείου είπε, πως παρά το γεγονός πως υπάρχουν προβλήματα στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, η Ελλάδα παραμένει ένας ‘ασφαλής τουριστικός προορισμός’ πράγμα που προστίθεται στα πλεονεκτήματα της.
Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, είπε: «Φέτος, έχουμε περισσότερες προ-κρατήσεις που είναι σίγουρα με έκπτωση, ενώ πέρσι είχαμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής –που όμως επίσης λειτούργησαν με έκπτωση. Όπως πρέπει να γνωρίζετε, τα συμβόλαια κλείνονται κάθε Ιούνιο για την επόμενη χρονιά και όσοι βιάστηκαν πέρσι κι έδωσαν χαμηλότερες τιμές για την φετινή σεζόν ‘early booking’ νομίζω πως αυτοί θα είναι οι χαμένοι της υπόθεσης. Όσοι ήταν ψύχραιμοι κι έκλεισαν αργότερα –καθώς άλλαξε το τοπίο- θα είναι οι κερδισμένοι της σεζόν».
Καταλήγοντας, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ανέφερε πως μετά την ΜΙΤΤ η ΠΝΑ θα συμμετάσχει στην διεθνή έκθεση της Γαλλίας και στην έκθεση της Στοκχόλμης ενώ ακολουθούν κάποια Roadshows. Τέλος, η Περιφέρεια θα συμμετάσχει και σε ελληνικές εκθέσεις ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια για άνοιγμα προς το Ιράν και τον Λίβανο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου