Ειδήσεις

«Απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ»

«Η εσωτερική στάση πληρωμών, στην οποία εντέχνως έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για να δείχνει ότι είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων, έχει ως στόχο τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ , οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα εξάμηνο». τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας που κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ κ. Β. Οικονόμου και άλλους βουλευτές.
Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τις επισκέψεις Σεπτεμβρίου του 2016. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση, τη στιγμή μάλιστα που ο 2016 ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 700 εκατ. ευρώ περισσότερα από την Κοινωνική Ασφάλιση, ως αποτέλεσμα της τεράστιας αύξησης των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ που επέβαλλε η Κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ σε Ασφαλισμένους αλλά και σε όλους τους Συνταξιούχους.
Δυστυχώς η κυβέρνηση ενώ επέβαλε αυτές τις αυξήσεις υπέρ υγείας απέδωσε στην υγεία μόλις 120 εκ. ευρώ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υγείας

Αριθ.Πρωτ.
4041
Ημερομ.Κατάθεσης
9-3-17

Θέμα: Δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες οι γιατροί, από τον ΕΟΠΥΥ!
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, τα προβλήματα των συμβεβλημένων Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ (Κλινικών και Εργαστηριακών) είναι πολλά και επείγοντα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τις επισκέψεις Σεπτεμβρίου του 2016. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση.
Το 2016 ζητήθηκε από τους κλινικούς γιατρούς να εκδώσουν τιμολόγια για το ανείσπρακτο 10% των ετών 2012-2015, δηλ. τιμολόγια αξίας περίπου 10.000 ευρώ, με τη δέσμευση ότι θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016. Να σημειώσουμε ότι η ασφαλιστική επιβάρυνση για αυτά τα τιμολόγια υπολογίζεται περίπου στα 2700 ευρώ ετησίως επί ανείσπρακτων ποσών δυστυχώς.
Στις 13/02/2017 επιδόθηκε συνημμένη εξώδικη διαμαρτυρία της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με αναγγελία επίσχεσης εργασίας για κάθε ληξιπρόθεσμο μήνα και για την παρελκυστική τακτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης επί ανείσπρακτων ποσών.
Για το 10% που εκκρεμεί για τα εργαστήρια και διαγνωστικά, θα γίνει διαδικασία εκκαθάριση και συμψηφισμού με το clawback που εκκρεμεί. Ήδη έχουν παρακρατηθεί οι εξής μήνες από τον ΕΟΠΥΥ υπέρ CLAWBACKREBATE 2013-2015:
• 9ος , 10ος , 11ος , 12ος 2013
• 10% των ετών 2012 και 2013
• 4ος , 5ος , 6ος , 11ος , 12ος 2014
• 5ος , 6ος, 10ος 2015.
• Για το 2016, θα είναι δύο μήνες (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ποιοι μήνες θα περικοπούν).
Σημειώνεται ότι από 01/01/2016, το REBATE αφαιρείται απευθείας από τον υποβαλλόμενο λογαριασμό.
Στις αρχές του 2016, εκδόθηκε υπουργική απόφαση υποκοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 43% (αναλυτικά στην ενημέρωση που συνέταξα για τον ΠΙΣ όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ). Επομένως ο συμψηφισμός με το CLAWBACKREBATE των προηγούμενων ετών, πραγματοποιείται με υποδιπλάσιο σχεδόν τιμολόγιο, εξακοντίζοντας τα χρέη προς ΕΟΠΥΥ υπέρ CLAWBACK.
Αναμένεται η έκδοση του σημειώματος CLAWBACK για το έτος 2016, καθώς απαιτείται για φορολογικούς λόγους εντός του Μαρτίου.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί ( μόνο ο Οίκος του Ναύτου έχει πληρώσει ). Για τα υπόλοιπα ταμεία ο ρυθμός διεκπεραίωσης είναι απελπιστικά αργός και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αποδοθούν έως την νομική προθεσμία που είναι ο 6ος 2017. Υποτίθεται ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τον ΟΠΑΔ, αλλά στην ουσία τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει.
Το σχέδιο της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τις επισκέψεις δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και τηρείται σιγή ιχθύος.
Επιπροσθέτως, κ. Υπουργέ, πρέπει να τονισθεί ότι για το 2016 ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 700 εκατ. ευρώ περισσότερα από την Κοινωνική Ασφάλιση, σαν αποτέλεσμα της τεράστιας αύξησης των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ που επέβαλλε η Κυβέρνηση σας σε Ασφαλισμένους αλλά και σε όλους τους Συνταξιούχους. Δυστυχώς η κυβέρνηση ενώ επέβαλε αυτές τις αυξήσεις υπέρ υγείας απέδωσε στις υπηρεσίες υγείας μόλις 120 εκ. ευρώ!!
Θα ανέμενε κανείς οι πληρωμές προς τους παρόχους να ήταν πολύ καλύτερες. Δυστυχώς, ελάχιστη βελτίωση υπήρξε και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ( 1,1 δις ).
Όσον αφορά τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς, να θυμίσουμε, ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, σε συνέντευξή του σε γνωστή ιστοσελίδα υγείας την 31 Δεκεμβρίου 2015, είχε δεσμευτεί εντός 3μήνου δημιουργία νέων συμβάσεων. Όμως, 14 μήνες έχουν περάσει έκτοτε χωρίς συμβάσεις. Στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ «ξαναδεσμεύτηκε» ότι σε 3 μήνες θα έχουμε νέες Συμβάσεις Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Ποιος μπορεί να τον πιστέψει πλέον ;

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1. Πότε θα γίνει η αποπληρωμή των οφειλόμενων μηνών στους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ;
2. Πότε θα πληρωθεί το ανείσπρακτο 10% των ετών 2012-2015;
3. Πότε θα αποπληρωθούν οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες έχετε λάβει ειδική χρηματοδότηση από την υποδόση του Μνημονιακού Δανείου της χώρας και από τις αυξήσεις των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ επί όλων των ασφαλισμένων και συνταξιουχων;
4. Πότε επιτέλους θα έχουμε νέες συμβάσεις ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ , ώστε να βρουν διέξοδο οι χιλιάδες νέοι ιατροί που σήμερα ξενιτεύονται γιατί δεν βρίσκουν δουλειά;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου