Συνεντεύξεις

Κωστής Σαββιδάκης: «Η Τέχνη είναι για όλους – ενώνει, δεν χωρίζει»

Από τους Ροδίτες που διαπρέπουν στον τομέα τους, ο Κωστής Σαββιδάκης μπορεί να περηφανεύεται ότι έβαλε τον πήχη ψηλά και τον έφτασε!
Ο Κωστής Σαββιδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Είναι ιδρυτικό μέλος του θεάτρου «ΣΥΝ ΚΑΤΙ» – σύνολο τέχνης. Ακολούθησε μια μεγάλη πορεία στο θέατρο, σε τηλεοπτικές σειρές, στον κινηματογράφο, σε διαφημιστικά ενώ με την πολυσχιδή προσωπικότητά του, δραστηριοποιήθηκε και στην πολιτική, στο πλευρό της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Μετά την ολοκλήρωση της νέας αναβαθμισμένης κινηματογραφικής έκδοσης της ταινίας: “Το Δείπνο του Βοσκού”, εστάλη στο Global Film Festival Awards – Los Angeles και απέσπασε 11 βραβεία.
Ο ίδιος, σε αυτή την ταινία, κέρδισε το βραβείο του Α’ Αντρικού ρόλου, για το οποίο, συνυποψήφιος ήταν και ο Bruce Willis, με την ταινία “Survive the Game”!
Στην Ρόδο έρχεται πολύ συχνά συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, εθελοντικές δράσεις και φυσικά, για ξεκούραση!
Σήμερα μιλάει σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης για την ταινία «Το δείπνο του βοσκού» αλλά και για τα επόμενα σχέδιά του.

Κύριε Σαββιδάκη, μετά την ολοκλήρωση της νέας αναβαθμισμένης κινηματογραφικής έκδοσης της ταινίας: «Το δείπνο του βοσκού» εστάλη στο Global Film Festival Awards – Los Angeles και απέσπασε 11 βραβεία, ανάμεσα σε αυτά και το Α’ Αντρικού ρόλου με συνυποψήφιο τον BruceWillis το οποίο κερδίσατε εσείς. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Είναι μια μεγάλη διάκριση, το περιμένατε;
Για να είμαι ειλικρινής, ναι, κατά κάποιον τρόπο το περιμέναμε η ταινία να διακριθεί, γιατί πιστεύαμε ότι είχε όντως την δυνατότητα να προκριθεί και να πάρει κάποια βραβεία. Κι αυτό γιατί η ταινία, αποσπώντας ήδη 45 διεθνή βραβεία σε κάποια από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου στην πορεία τής πρώτης της έκδοσης, μας είχε δείξει ότι είναι μια ταινία που ο κόσμος -βλέποντάς την για ένα χρονικό διάστημα δωρεάν στο ιντερνέτ- την αγάπησε. Καταλάβαμε λοιπόν ότι, ναι, είχε την δυνατότητα να σταθεί επάξια δίπλα σε ξένες διεθνείς παραγωγές και να διεκδικήσει μια καλή θέση ανάμεσά τους. Όσο για το δικό μου βραβείο, νοιώθω μεγάλη χαρά! Χαρά και τιμή που βρέθηκα συνυποψήφιος με έναν μεγάλο ηθοποιό όπως ο Bruce Willis, με την ταινία του “Survive the Game”. Η δική μας ταινία θα κάνει πρεμιέρα (ανακοινώθηκε επίσημα) στις κινηματογραφικές αίθουσες, στις 30 Μαρτίου 2023, από την ENORAMA Distribution Films (Θανάσης Ψιλόπουλος), οπότε όσοι δεν κατάφεραν να την δουν διαδικτυακά θα έχουν την ευκαιρία να την δουν στην μεγάλη οθόνη.


• Μιλήστε μας για την ταινία. Θυμόμαστε πως οι προβολές έγιναν διαδικτυακά.
Η ταινία «Το δείπνο του βοσκού» αφηγείται την ιστορία ενός βοσκού, η οποία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Ο βοσκός αυτός έχει μεγαλώσει στα βουνά, μακριά από τον κόσμο, και δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα πέρα από την στάνη του, τα πρόβατά του, και την γυναίκα του. Είναι ένας καλοκάγαθος χαρακτήρας, ένας αγνός άνθρωπος, χωρίς πονηρία ή κακία μέσα του… Κάποια στιγμή μετά από ένα κήρυγμα στην εκκλησία αποφασίζει να πάει να βρει τον Θεό και τον Παράδεισο. Τον βοσκό τον υποδύομαι εγώ, τον Ιησού ο Τεό Θεοδωρίδης, το σενάριο και την σκηνοθετική ευθύνη έχει ο Γιάννης Στραβόλαιμος, την διεύθυνση φωτογραφίας ο Γιάννης Κάσσης, και η παραγωγή είναι του Κωνσταντίνου Γουργιώτη και του Γιάννη Στραβόλαιμου.
Η ταινία ήταν να ξεκινήσει το ταξίδι της πριν δυο χρόνια περίπου, αλλά δυστυχώς μας πρόλαβαν οι εγκλεισμοί, και η απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργούν οι πολιτιστικοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους… Κι έτσι ο σκηνοθέτης και η παραγωγή, αποφάσισαν να μην βγάλουν εκείνη την χρονική περίοδο την ταινία στις αίθουσες, γιατί πίστευαν και πιστεύαμε ότι η Τέχνη είναι για όλους, η Τέχνη ενώνει, δεν χωρίζει, και πως δεν μπορεί μια κυβερνητική απόφαση να ορίζει ποιοι θα δουν θέατρο και κινηματογράφο, και ποιοι όχι – αυτό κι αν είναι άκρως ρατσιστικό! Οπότε, αποφάσισαν να την παρουσιάσουν δωρεάν στο ιντερνέτ, και προς τιμήν τους.

• Στην Ελλάδα, οι ελληνικές παραγωγές -και μάλιστα με θρησκευτικό περιεχόμενο- δεν τυγχάνουν μεγάλης προβολής. Πόσο δύσκολες είναι οι κινηματογραφικές παραγωγές;
Δυστυχώς, η θρησκεία μας φαίνεται πως είναι υπό διωγμόν – ίσως γιατί κάνει καλά την δουλειά της, κι αυτό δεν αρέσει. Οπότε, ό,τι έχει να κάνει με την χριστιανοσύνη είναι μάλλον επικίνδυνο –κάποιοι, λοιπόν, δεν την θέλουν- αλλά ευτυχώς είναι μεγάλη η δύναμή της και δεν τα θα καταφέρουν να την εξαφανίσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι «Το δείπνο του βοσκού» απορρίφθηκε από μεγάλο ελληνικό φεστιβάλ, ενώ την ίδια περίοδο και από το ίδιο φεστιβάλ εγκρίθηκαν τρεις ταινίες μουσουλμανικού περιεχομένου. Όσο για τις ελληνικές παραγωγές, κάτι καλό δείχνει να γίνεται το τελευταίο διάστημα. Κρίμα που δεν υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί να τολμήσουν και να επενδύσουν. Ευελπιστούμε ότι κάτι καλύτερο θα γίνει στο μέλλον.


• Θα επανέλθετε στην τηλεόραση; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Μετά τις «Άγριες Μέλισσες» ο παπα-Γρηγόρης θέλησε να ξεκουραστεί λίγο, κι έτσι είπα όχι σε κάποιες τηλεοπτικές προτάσεις. Σύντομα, όμως, Θεού θέλοντος, θα επανέλθω.
Στα άμεσα σχέδια είναι η συμμετοχή μου σε μια μεγάλη διεθνή παραγωγή, σε μια ταινία μεγάλου μήκους, ιστορικού περιεχομένου, με τίτλο : «The Queen of Heaven – Η Βασίλισσα των Ουρανών»,όπου εξιστορείται η ζωή της Παναγίας, από την Σταύρωση μέχρι την θαυμαστή Κοίμησή Της.
Εκεί, υποδύομαι τον καλό φαρισαίο, Ιωσήφ της Αριμαθαίας (Joseph of Arimathea). Η ταινία θα γυριστεί στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα και θα συμμετάσχουν πολλοί γνωστοί ξένοι και Έλληνες ηθοποιοί.
Το IMDB Link της ταινίας είναι: https://www.imdb.com/title/tt25049058/?ref_=rvi_tt όπου μπορείτε να δείτε κάποια ονόματα συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες ηθοποιοί είναι 104. Υπάρχουν ονόματα πολύ γνωστών ξένων ηθοποιών όπως και Ελλήνων, που δεν έχουν όμως ανακοινωθεί ακόμα.
Η εν λόγω ταινία είναι σε σενάριο/σκηνοθεσία του Γιάννη Στραβόλαιμου, ο οποίος σκηνοθέτησε και«Το δείπνο του βοσκού», και την διανομή έχει αναλάβει η ENORAMA Distribution Films (Θανάσης Ψιλόπουλος).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου