Ειδήσεις

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Ρομά

Για το θέμα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά αλλά και της εν γένει συμπεριφοράς τους μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή το θάνατου του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι είναι θλιβερό γεγονός που «θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί».

«Πρόσφατα βγάλαμε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση του πληθυσμού Ρομά μέσα στη χώρα, το οποίο έχει άξονες την εργασιακή τους ενσωμάτωση, δηλαδή νέα προγράμματα που βγάζουμε ανέργους απασχόλησης μέσω της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης που μοριοδοτούν τον πληθυσμό αυτό, έτσι ώστε με όλα τα στερεότυπα που έχει εις βάρος του να μπορέσει να ενταχθεί στην αγορά εργασίας» δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Διαχρονικά πίσω η ΕΕ στην κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση των Ρομά
Όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας ένα από τα μέτρα της δράσης εστιάζει στη συσχέτιση επιδομάτων με σχολική διαρροή των παιδιών.

]
«Ο πληθυσμός Ρομά έχει τη μεγαλύτερη σχολική διαρροή στη χώρα. Πάνω από το 50% της σχολικής διαρροής είναι από πληθυσμό Ρομά» αποκάλυψε η κ. Μιχαηλίδου σχολιάζοντας τα ποσοστά που καταγράφει η χώρα μας.

Για διακρίσεις λόγω φυλετικής καταγωγής κάνουν λόγο οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη
«Βασική υποχρέωση ενός γονέα είναι να στέλνει το παιδί του στο σχολείο και έτσι έχουμε πολύ καλύτερη και πιο επιτυχημένη ενσωμάτωση του πληθυσμού αυτού. Εχουμε κάνει μια διασύνδεση της παρουσίας του παιδιού κάθε μέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με το επίδομα». Ειδίκότερα, όπως διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου, στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς θα κοπούν κάποια επιδόματα στις οικογένειες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα.

Αναλύοντας το μεγάλο κοινωνικό αυτό ζήτημα η υφυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι οι ανήλικοι Ρομά εγκαταλείπουν το σχολείο όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα με την ενσωμάτωσή τους στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, αλλά για άλλους λόγους.

Πλέον υπάρχουν ψυχολόγοι σε όλα τα σχολεία με κύριο μέλήμα την ενσωμάτωση κάθε διαφορετικού στοιχείου μέσα στα σχολεία, συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Με αφορμή τις εικόνες από τον καταυλισμό στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης όπου έμενε ο 16χρονoς που έχασε τη ζωή του από την σφαίρα του αστυνομικού η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, εξέφρασε την άποψη ότι «το εργαλείο της παιδείας και της εκπαίδευσης μέσα από τα σχολεία είναι πολύ ουσιαστικό», ίσως και πιο αποτελεσματικό από άλλα μέτρα της Πολιτείας για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου