Ειδήσεις

Ακαταδίωκτο “ασπίδα” για γιατρούς: Τι εξετάζεται για να προστατευθούν από τις μηνύσεις αρνητών

Λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση ανάψει το πράσινο φως για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, ένα μέτρο που θα βοηθήσει όσους διστάζουν να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας οικειοθελώς, έχει πέσει στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ιδιώτες γιατροί έχουν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους εξαιτίας και του γεγονότος ότι γίνονται στόχος των αντιεμβολιαστών οι οποίοι στράφονται κατά γιατρών με μηνύσεις. Στο κλίμα αυτό μελετάται να εφαρμοστεί το ακαταδίωκτο για τους γιατρούς ως ασπίδα προστασίας στις διώξεις των αντιεμβολιαστών ασθενών, συγγενών και δικηγόρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας που διεξήχθη στην Αθήνα το Σάββατο υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ο υπουργός Θάνος Πλεύρης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο, οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από την ισχνή ανταπόκριση των γιατρών στο κάλεσμα της Πολιτείας για ένταξη στο ΕΣΥ. “Δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θέλαμε για να μπορέσει να στηριχθεί το ΕΣΥ. Σας ζητάμε να πείσετε τα μέλη σας. Αν υπήρχε μεγάλη παρουσία από τα μέλη σας, δεν θα υπήρχε επιβάρυνση με άλλες διαδικασίες και ανάγκη επίταξης υπηρεσιών και επιστράτευση γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων”, δήλωσε.

Τι προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς και επεσήμανε εδώ και καιρό έχει αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτεινόμενη διάταξη με την οποία θα προστατεύονται οι γιατροί που θα εργασθούν εν μέσω πανδημίας στο ΕΣΥ.

Η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει:

“Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι:

(i) οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19,

(ii) οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19,

(iii) οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου