Ειδήσεις

Ο επιχειρηματικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του για καλό σκοπό –«Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα

Κάθε Ευρωπαίος σπαταλά σε ετήσια βάση 173 κιλά τροφίμων. Συνολικά από αυτά, τα 88 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τα αποθέματα τροφίμων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των συνανθρώπων μας που έχουν καθημερινές ελλείψεις στην σίτιση, να καταλήγουν στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας έτσι επιπλέον το περιβάλλον.

Παράλληλα, κάθε φορά που πετάμε φαγητό, σπαταλούνται παράλληλα και όλοι οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του, όπως το νερό, η ενέργεια κτλ. Για παράδειγμα, για την δημιουργία ενός μόλις καρβελιού ψωμιού, από το χωράφι έως το πιάτο μας, απαιτούνται πάνω από 1.000 λίτρα νερού!

Το πρόβλημα αυτό είναι παγκόσμιο. Ωστόσο, αφορά και στην Ελλάδα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τη σπατάλη τροφίμων (περίπου 196 κιλά) και συνυπάρχει με υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας (1,4 εκατ. άτομα, 12,9% του πληθυσμού της χώρας).

Ποια είναι η πρώτη «Συμμαχία για την Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα;
Η ΑΒ Βασιλόπουλος, μια κορυφαία και διαχρονικά υπεύθυνη εταιρεία, δημιούργησε, τον Νοέμβριο του 2019, την πρώτη «Συμμαχία για την Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα μαζί με την Οργάνωση «Μπορούμε». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να κινητοποιηθεί το κράτος, η αγορά και η κοινωνία ταυτόχρονα, για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές συνέπειες της σπατάλης τροφίμων στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Η πρωτοβουλία αυτή, συνεχώς διευρύνεται και αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική. Με στόχο την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση, την ανταλλαγή πληροφορίας και γνώσης, την ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και, τέλος, τη διαμόρφωση μιας πολιτικής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων, μια σειρά από μεγάλες ελληνικές εταιρείες, δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί φορείς αλλά και επιχειρήσεις τροφίμων και φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους:

ΑΒ Βασιλόπουλος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Γρηγόρης, ΔΕΛΤΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Μπορούμε, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων/ Εργαστήριο Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου, ΣΕΒΤ, Τράπεζα Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, DRAXIS ENVIRONMENTAL, EUROCATERING, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, INTERCATERING, Nestlé Ελλάς, NFA- Natural Food Additives, WWF Ελλάς.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων μας αφορά όλους
Ας βάλουμε τέλος στη σπατάλη τροφίμων. Ας κάνουμε τη διαφορά. Εταιρείες, δημόσιες αρχές, φορείς, πολίτες, Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Όλοι χρειάζεται να συμμετάσχουν ενεργά. Γιατί όσο πιο στενά συνεργαστούν, τόσο λιγότερα τρόφιμα θα σπαταλώνται και τόσο περισσότεροι θα επωφελούνται από την προσπάθεια αυτή!

Με αφορμή την πρωτοβουλία, από την πλευρά της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας, Βασίλης Σταύρου, υπογράμμισε: «Με χαρά συμμετείχαμε πριν από έναν περίπου χρόνο στην ίδρυση της ‘Συμμαχίας’. Νιώθουμε την τεράστια ευθύνη να συμβάλουμε στην μείωση της σπατάλης τροφίμων. Για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, για να ‘φτάνει για όλους’, πρέπει να αξιοποιούμε με φειδώ τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Σήμερα συμβάλλουμε προκειμένου η Γη του αύριο να είναι ακόμη πιο όμορφη και βιώσιμη από αυτή που παραλάβαμε εμείς».

Αντίστοιχα από την πλευρά του Μπορούμε, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Ιδρυτικό Μέλος – Διαχειριστής του Μπορούμε, σημείωσε: «Έχοντας τις συνεργασίες και συνέργειες στο DNA της οργάνωσης μας, η εκκίνηση της Συμμαχίας για το Μπορούμε δεν είναι τίποτα λιγότερο από την υλοποίηση ενός οράματος που είχαμε για πρώτη φορά πριν 6 χρόνια για τη δημιουργία του σημαντικότερου εργαλείου για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα!».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Συμμαχίας (οργάνωση Μπορούμε).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.3237805
Email: alliance@boroume.gr
Πηγή: iefimerida.gr 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου