Ειδήσεις

Πόρισμα επιτροπής σοφών με πρόταση-σοκ: Μαχαίρι έως και 18% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ

Τα πάνω κάτω στο ασφαλιστικό με σαρωτικές αλλαγές για όλους τους ασφαλισμένους φέρνει η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που έρχεται τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών προτείνει ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης παλαιών και νέων ασφαλισμένων στη βάση του νόμου Σιούφα του 1992, επανυπολογισμό από την αρχή των συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί σύμφωνα με τον ενιαίο τρόπο, συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν ή το πολύ τρεις φορείς και εντελώς νέο σύστημα με «ατομικές μερίδες» και υπολογισμό σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής για τις νέες γενιές.

Το πόρισμα, το οποίο θα καταγράφει και τις διαφορές και τις διαφορετικές απόψεις, τις οποίες έχουν διατυπώσει μέλη της 12μελούς Επιτροπής Σοφών θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται, ενώ η παράδοσή του θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες.

Τι προβλέπει το πόρισμα

Περικοπές από 11 έως και 18%

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα οι αλλαγές θα επηρεάσουν κυρίως τους νέους ασφαλισμένους, ωστόσο θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις και μάλιστα άμεσα ώστε να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για επιπλέον εξοικονόμηση μέσα στο 2016 1,8 δισ ευρώ.

Το μαχαίρι (11%) θα πέσει στις συντάξεις πάνω από 1000 έως και 18% στις υψηλότερες συντάξεις πάνω από 2000 ευρώ. Ο στοχος είναι τα επόμενα χρόνια να μην υπάρχουν συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ.

Οι αλλαγές για τους νεοεισερχόμενους

Σύμφωνα με το πόρισμα το σύστημα από αναδιανεμητικό θα μετεξελιχθεί σε κεφαλοποιητικό για όσους πρωτοασφαλιστούν από την 1/1/2016. Για τον σκοπό αυτό προτείνονται 4 αλλαγές:

Ενοποίηση Ταμείων σε ένα

Η επιτροπή θα προτείνει την ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα (ΙΚΑ) χωρίς να αποκλείεται, όμως, η δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου επαγγελματιών, ενώ θα εξαιρούνται οι αγρότες.

Τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Στο πόρισμα των Σοφών θα προτείνεται η θέσπιση ενός ενιαίου συστήματος συντάξεων για τις επόμενες γενιές με ενιαίους κανόνες και εισφορές το οποίο θα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου συν τη βασική σύνταξη που θα χορηγείται στα 67, πιθανόν με εισοδηματικά κριτήρια.

Η επικουρική σύνταξη θα ενσωματωθεί στην κύρια με στόχο να εξαερωθεί σε λίγα χρόνια καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ.

Το νέο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων αφού δεν θα υπερβαίνει το 55% ( κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.

Ταυτόχρονα με τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού χάνουν χρήματα οι λεγόμενοι παλαιοί συνταξιούχοι καθώς αλλάζει πλήρως ο τρόπος υπολογισμού και θα έχουν τους ίδιους όρους με εκείνους που ασφαλίστηκαν μετά το 1993.

Θα υπάρξει ομογενοποίηση των εισφορών απ’ τις οποίες θα προκύπτουν και τα νέα ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τα ποσά των εφάπαξ επιδομάτων.

Όρια ηλικίας

Το ασφαλιστικό που θα εισηγηθεί η επιτροπή σοφών δεν θα αφήνει παράθυρα για συνταξιοδότηση πριν τα γενικά όρια ηλικίας.

Παράλληλα, ενώ θα θεσπιστούν ενιαίοι και πλήρως ανταποδοτικοί κανόνες εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία που θα εξισώνουν προς τα κάτω τις παροχές στα πρότυπα του ΙΚΑ. Α

Υπολογισμός σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής

Η τέταρτη αλλαγή αφορά στον υπολογισμό των ποσών των συντάξεων με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής. Εκτός από την εθνική σύνταξη ο ασφαλισμένος θα δικαιούται και την ανταποδοτική η οποία θα καθορίζεται από τις εισφορές στο σύνολο του ασφαλιστικού του βίου. Ωστόσο το ποσό που θα παίρνει για την σύνταξη αυτή θα υπολογίζεται με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής.

Για ποιους θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα, οι επιτροπή σοφών θα εισηγηθεί, να μην εφαρμοστεί στους παλαιότερους ασφαλισμένους, για τεχνικούς λόγους. Θεωρητικά θα ισχύσει μια μεγάλη μεταβατική περίοδος, έτσι ώστε το νέο σύστημα να γίνει… ένα με το v.3863 ο οποίος θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους, με αλλαγές και αυτός, ως προς το χειρότερο (το πρώτο τμήμα σύνταξης έως 31.12.2010 υπολογίζεται με τον ισχύοντα τρόπο ενώ το δεύτερο τμήμα από το 2011 και μέχρι την ημερομηνία εξόδου υπολογίζεται με μικρότερους συντελεστές και με βάση τις εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου). Στόχος είναι οι μειώσεις έως 20% που επέφερε ο ν.3863 στις συντάξεις ιδιωτικού αλλά και δημοσίου τομέα, μετά το 2023 να έρθουν νωρίτερα προκειμένου να «ανασάνει» το σύστημα.

Υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν εισηγηθεί το νέο μοντέλο να ισχύσει για τους ασφαλισμένους μετά το 2002 που υπάρχει πλήρες μηχανογραφημένο σύστημα και θα μπορούν ευκολότερα οι εισφορές να τοποθετηθούν σε ατομικές μερίδες.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου