Ειδήσεις

Ρέγκλινγκ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για την οικονομία- Καμπανάκι για εκκρεμείς συντάξεις

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρα είχε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος αν και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι η 7η αξιολόγηση έκλεισε θετικά, σημείωσε ότι το επόμενο έτος θα πρέπει να κλείσει το θέμα των δημοσιονομικών υπερβάσεων.

Ο επικεφαλής του ESM παραδέχτηκε στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πολλά ανοιχτά θέμα όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό, το γεωπολιτικό (ελληνοτουρκικά) και φυσικά την υγειονομική κρίση. Για τους τρεις αυτούς λόγους, δικαιολόγησε γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα , αντί για πλεόνασμα. Τόνισε όμως με νόημα ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για  δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, από την πλευρά του τόνισε ότι «θα αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021». Ωστόσο ζήτησε και «την επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Πάντως ο κύριος Ρέγκλινγκ χαιρέτησε τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός (μείωση εισφοράς αλληλεγγύη και ασφαλιστικών εισφορών) τονίζοντας πως  κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έκλεισε όλες  τις εκκρεμότητες για τις δράσεις στην επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις,  το Πτωχευτικό δίκαιο και την Ψηφιακή διακυβέρνηση.

Ωστόσο, διαπίστωσε και καθυστερήσεις όπως για παράδειγμα  στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι δεν θα έχουν μηδενιστεί ούτε στα μέσα του 2021.

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ένα εξωγενές σοκ» με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές οικονομίες να συρρικνώνονται, με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Τόνισε όμως πως η ελληνική Οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές αφού, το 1ο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9,0%, στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση υλοποίησε δημοσιονομικά και μη μέτρα, «για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία, και να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε φάση της παρούσας δοκιμασίας. Μέτρα που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ. Και στα οποία περιλαμβάνονται όσα ανακοίνωσε προχθές ο Πρωθυπουργός, για να προστατευθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου