Ειδήσεις

ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΦΕΤΟΣ 2.200 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ 4.000 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ – Φυγή 24.200 εκπαιδευτικών «τινάζει στον αέρα» τα σχολεία

«Ουρά» σχηματίζουν και φέτος οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δήλωσαν αίτηση παραίτησης για να βγουν στη σύνταξη, ακόμη και πρόωρα, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.
Σύμφωνα με στοιχεία των ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, στην πόρτα της εξόδου από τη δημόσια εκπαίδευση οδηγούνται φέτος περί τους 2.200 δασκάλους και 4.000 καθηγητές. Συνολικά κατά την τελευταία τετραετία (από το 2010 όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση μέχρι και φέτος), από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν αποχωρήσει 9.700 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, την ώρα που έχουν γίνει μόλις 279 μόνιμοι διορισμοί, ενώ από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν συνταξιοδοτηθεί περί τους 14.500 καθηγητές, όταν έχουν γίνει 2.248 διορισμοί.
Ειδικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το διδακτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 34.000 τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εάν συνυπολογιστούν οι καθηγητές που μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στη διοίκηση, οι καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς και η μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών.

Προσλήψεις
«Ο κανόνας 1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις στην εκπαίδευση πρέπει να ξανασυζητηθεί. Η κατάσταση, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, είναι οριακή», δήλωσε χθες ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής. Λόγω των συνταξιοδοτήσεων, φέτος πρέπει να προσληφθούν περίπου 22.500 αναπληρωτές, ενώ έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για 19.500.
Για να καλυφθούν τα κενά, το υπουργείο θα ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν και μαθήματα παραπλήσια της ειδικότητάς τους.
Προς κινητοποιήσεις
«Ο κ. Λοβέρδος και οι συνοδοιπόροι του πρέπει να καταλάβουν ότι με μερεμέτια δεν γίνεται καινούριο δημόσιο σχολείο», τονίζει στην «Η» ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος, και προσθέτει: «Μόνιμοι διορισμοί τώρα για να αντιμετωπιστούν τα διογκούμενα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση και να μην υπάρξουν κενά εκπαιδευτικών με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να συζητήσει το θέμα των κενών θέσεων που θα παρουσιαστούν στα σχολεία και δεν αποκλείεται να αποφασίσει ακόμη και κινητοποιήσεις.
«Απαιτείται να γίνει άμεσα διορισμός μονίμων εκπαιδευτικών σε αριθμό ίσο με τον αριθμό τουλάχιστον των εκπαιδευτικών που έχουν πάρει σύνταξη τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς και επαναφορά όλων των καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με αντίστοιχη επαναλειτουργία των τομέων που καταργήθηκαν», σημειώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης.
Πηγη imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου