Ρεπορτάζ

Επαυσε υφ’ όρων η δίωξη εις βάρος δύο επιτελών της ΔΕΥΑΡ για την μόλυνση από τον βιολογικό της Κρεμαστής

Επαυσε χθες υφ’ όρων από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η δίωξη για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από αμέλεια που ασκήθηκε εις βάρος δύο επιτελών της ΔΕΥΑ Ρόδου και συγκεκριμένα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αποχέτευσης και του προϊσταμένου της υπηρεσίας Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων.
Η δίωξη εις βάρος τους ασκήθηκε μετά από εξαιρετικά δυσμενή έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για μη ορθή λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της Τοπικής Κοινότητας Κρεμαστής και για λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Στις 9/3/2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00 π.μ. τα μέλη του Κ.Ε.Π.ΠΕ Δωδ/σου μετά από πρόσκληση της Δ/νσης ΠΕΧΩΣΧΕ Δωδ/σου πραγματοποίησαν αυτοψία, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων των δημοτικών διαμερισμάτων Κρεμαστής, Παραδεισίου, Παστίδας που βρίσκονται στην περιοχή «Λιβάδα» Κρεμαστής του πρώην Δήμου Πεταλούδων Νήσου Ρόδου.
Τα επεξεργασμένα λύματα διατίθενται με υποθαλάσσιο αγωγό στη θαλάσσια περιοχή της Κρεμαστής σε απόσταση 300μ προς τα δυτικά της μονάδας.
Στην εγκατάσταση έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί νέα μονάδα compact με σύστημα bioblock ενώ στην παλαιά μονάδα οδηγείται η λάσπη που προκύπτει από τη λειτουργία της νέας.
Ζητήθηκαν από τον υπεύθυνο υπάλληλο οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις οι οποίες δεν παρασχέθηκαν. Από έρευνα του ΚΕΠΠΕ και από στοιχεία προηγούμενου περιβαλλοντικού ελέγχου του κλιμακίου, ανευρέθη η με Α.Π.290/15-9-1999 Απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορά στην αρχική ΑΕΠΟ της παλαιάς εγκατάστασης.
Η εν λόγω ΑΕΠΟ έχει λήξει την 30.8.2004 και δεν έχει ανανεωθεί ή εκδοθεί νέα που να περιλαμβάνει και τις νέες compact εγκαταστάσεις.
Επομένως, ολόκληρη η εγκατάσταση λειτουργούσε χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
Επιπλέον ζητήθηκε μεταξύ άλλων να προσκομιστεί εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών όρων σε ισχύ συνοδευόμενη από την απόφαση έγκρισης η οποία μέχρι την σύνταξη της παρούσας δεν έχει κατατεθεί.
Επιπλέον διαπιστώθηκε η μη ορθή λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων με αποτέλεσμα τη ρύπανση από απόρριψη υγρών αποβλήτων χωρίς πλήρη επεξεργασία.
Συγκεκριμένα ζητήθηκε βιβλίο καταγραφής μετρήσεων-αναλύσεων που αφορούν ρυπαντικά φορτία εισόδου και εξόδου των αστικών λυμάτων τα οποία δεν παρασχέθηκαν. Εντός της εγκατάστασης δεν λειτουργούσε ο εσχαρισμός.
Τα εσχαρίσματα που εισέρχονται μαζί με τα αστικά λύματα στην εγκατάσταση συλλέγονται χειρονακτικά από τους εργαζόμενους. Μετά την συλλογή τους τοποθετούνται σε ανοικτό καρότσι και διατίθενται επιφανειακά στο έδαφος σε χώρο εντός της εγκατάστασης με κίνδυνο δημιουργίας εστιών συγκέντρωσης εντόμων και δυσοσμίας.
Εξαιτίας της μη αποτελεσματικής μεθόδου συλλογής των εσχαρισμάτων που ακολουθείται, υπάρχει πιθανότητα υπερχείλισης στο φρεάτιο εισόδου λόγω εμφράξεων. Σε αυτήν την περίπτωση τα αστικά λύματα οδηγούνται ανεπεξέργαστα μέσω σωλήνα και διατίθενται επιφανειακά στον παρακείμενο ποταμό.
Στην περίφραξη των εγκαταστάσεων διαπιστώθηκε η ύπαρξη του ανωτέρω αναφερόμενου αγωγού. Κατά την ώρα της αυτοψίας δεν υπήρχε απορροή λυμάτων.
Κατά την αυτοψία στις εκβολές του Κρεμαστινού Ποταμού, όπου διαπιστώθηκε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός με τον οποίο τα επεξεργασμένα λύματα οδηγούνται στην θάλασσα έχει καταστραφεί και επέπλεε στην επιφάνεια της θάλασσας έμπροσθεν της εγκατάστασης.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα λύματα να εξέρχονται στις εκβολές του Κρεμαστινού ποταμού και από εκεί να οδηγούνται στην θάλασσα με φυσική ροή.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου