Ρεπορτάζ

Θα επανεξεταστεί υπόθεση καταλογισμού επιδότησης που χορηγήθηκε για την αγορά κατοικίας στη Ρόδο

Με την υπ’ αρίθμ. 323/2020 απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμφθηκε προς εξέταση στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς η αίτηση μιας νοσηλεύτριας για την ακύρωση καταλογιστικής πράξης που εξέδωσε εις βάρος της το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο νομιμότοκα επιδότηση που έλαβε για την αγορά κατοικίας στη Ρόδο.
Η αιτούσα προσελήφθη σε θέση του κλάδου ΤΕ Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και ανέλαβε υπηρεσία την 19η Μαρτίου 1997.
Με την από 20 Ιουνίου 2008 αίτηση προς το νοσοκομείο, ζήτησε να επιδοτηθεί για την αγορά κατοικίας σε προβληματική περιοχή σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3320/2005.
Με την αίτηση αυτή, κατέθεσε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και την από 5 Ιουνίου 2008 υπεύθυνη δήλωση με την οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θα παραμείνω επιπλέον για μια δεκαετία από τη συμπλήρωση της πενταετίας από την τοποθέτησή μου στην προβληματική περιοχή της Δωδεκανήσου (από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών για την επιδότησή μου)».
Με την από 3 Ιουλίου 2008 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου η αίτηση αυτή έγινε δεκτή και εγκρίθηκε η χορήγηση στην αιτούσα επιδότησης αγοράς κατοικίας συνολικού ποσού 27.000 ευρώ (καθαρό ποσό: 26.028 ευρώ).
Στη συνέχεια, το έτος 2014, ο Διοικητής του νοσοκομείου ενημερώθηκε από την ιεραρχικώς προϊσταμένη της ότι η τελευταία απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία από τις 12 Ιανουαρίου 2014, και, κατόπιν αυτού, την κάλεσε με το 6.2.2014 έγγραφο να επιστρέψει στα καθήκοντά της, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα κινούνταν σε βάρος της πειθαρχική διαδικασία. Ακολούθως, για την απουσία της αιτούσας ενημερώθηκε υπηρεσιακώς και ο Υποδιευθυντής Οικονομικού του Νοσοκομείου με το από 13 Μαρτίου 2014 έγγραφο της υπεύθυνης μισθοδοσίας και το από 26 Μαρτίου 2014 έγγραφο της Προϊσταμένης του Τμήματος Προσωπικού.
Σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο η εν λόγω υπάλληλος διαμένει στη Γερμανία.
Κατόπιν τούτου, με το από 1 Απριλίου 2014 έγγραφο του Προϊσταμένου Οικονομικού και του Υποδιευθυντή Οικονομικού του Νοσοκομείου η αιτούσα κλήθηκε να επιστρέψει το ποσό των 26.028 ευρώ που είχε λάβει ως επιδότηση αγοράς κατοικίας, πλέον των νόμιμων τόκων που κατά το χρόνο εκείνο ανέρχονταν σε ποσό 11.826,78 ευρώ, δηλαδή συνολικό ποσό 37.854,78 ευρώ διότι δεν παρέμεινε στην προβληματική περιοχή για μία δεκαετία από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής της.
Η αιτούσα κλήθηκε να καταβάλει το ποσό αυτό το αργότερο εντός δύο μηνών από την παραλαβή του εν λόγω εγγράφου, διαφορετικά, η υπηρεσία θα απέστελνε στη Δ.Ο.Υ. τη σχετική βεβαίωση οφειλής, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης του ποσού.
Όμοιο έγγραφο (εστάλη και στη διεύθυνση της αιτούσας στη Γερμανία.
Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, με την 9.12.2014 απόφαση, ενέκρινε την αποστολή στη Δ.Ο.Υ. Ρόδου για αναγκαστική είσπραξη νομιμοτόκως, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, επικαιροποιημένης κατάστασης (εις τριπλούν) για την αιτούσα η οποία, όπως αναφέρεται στην απόφαση αυτή, ενώ έλαβε επιδότηση κατοικίας αποχώρησε από την υπηρεσία πριν από την παρέλευση δεκαετίας από την αίτηση επιδότησής της.
Στη συνέχεια, με έγγραφο του Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου απεστάλη προς τη Δ.Ο.Υ Ρόδου ο χρηματικός κατάλογος και η εις τριπλούν περιληπτική κατάσταση βεβαίωσης για την επιστροφή ποσού 39.275,23 ευρώ.
Με αίτηση της ζήτησε την ακύρωση της ως άνω 26/9.12.2014 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.
Το ΣτΕ παρέπεμψε την αίτηση στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου