Η ΨΗΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΟΥΤΕ ΕΝΕΧΥΡΟ ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ

Τριπλές εκλογές σε λίγες ημέρες και το ενδιαφέρον των πολιτών μηδαμινό μέχρι ανύπαρκτο. Ερμηνείες και δικαιολογίες υπάρχουν, εκεί όμως που θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι στις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου.

Η τελευταία δεκαετία ήταν η περίοδος μιας συνειδητής και στοχευμένης προσπάθειας διαφόρων κύκλων απαξίωσης του πολιτικού Συστήματος της Πολιτικής και των Πολιτικών.
Κανένας δεν δίνει άφεση αμαρτιών σε όλους και σε όλα που έδωσαν αυτό το δικαίωμα και κουβάλησαν νερό στο μύλο σε αυτούς που επεδίωκαν την πολιτική και Κοινωνική αποδιάρθρωση και την εξατομίκευση.

Σε ένα Σύστημα Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας βασική προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας του είναι η ύπαρξη και λειτουργία Κομμάτων αρχών με σαφείς και ξεκάθαρες Κοινωνικές αντιστοιχήσεις.

Η έλλειψη αυτών των δεδομένων μας φέρνει τα σημερινά αποτελέσματα, την εμφάνιση παρατάξεων και κινήσεων που διεκδικούν τη ψήφο του κόσμου χωρίς πολιτικές αναφορές και χωρίς Αξιακό Σύστημα.

Προκαλεί ιλαρότητα η επιμονή σχεδόν όλων των Παρατάξεων να αυτοαναγορεύονται ως Ανεξάρτητες, οι επικεφαλείς να αρνούνται το πολιτικό τους παρελθόν, να γίνονται διαπρύσιοι κήρυκες της Κοινωνικής συναίνεσης, να διακηρύττουν την ανυπαρξία διαχωριστικών γραμμών σε μια έωλη προσπάθεια ανοίκειας και ανούσιας ψηφοθηρίας, ψαρεύουν όλοι σε θολά νερά.

Η αδιαφορία των πολιτών γεννιέται από τη βεβαιότητα τους ότι δεν έχει κανένα νόημα η όποια επιλογή και από το γεγονός ότι πιστεύουν πως από το όποιο αποτέλεσμα δεν προσδοκούν ούτε την προοπτική ούτε την καταστροφή.

Όπως έχει διαμορφωθεί η πολιτική συγκυρία είναι σχεδόν δεδομένο ότι η επομένη των εκλογών με οποίους και αν είναι οι νικητές θα είναι επανάληψη του χθες.

Η απουσία πολιτικών προταγματων απονευρώνει τις εκλογικές διαδικασίες, τους αφαιρεί την δυναμική τους και τις καθιστά μέσο επιλογής καλών, μέτριων η κακών διαχειριστών της σημερινής μίζερης κατάστασης.

Οι νέοι μας πολιτικοί διαχειριστές των τοπικών υποθέσεων είναι υποκειμενικά και αντικειμενικά εκ των πραγμάτων εγκλωβισμένοι στη μέγγενη της οικονομικής κρίσης και στο έλλειμμα εκ μέρους των υπερβατικών οραματικών στοχεύσεων.

Στα τοπικά ψηφοδέλτια, Α και Β Βαθμού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων Συμβούλων, η μόνη διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας των θεσμών και διαμόρφωσης προϋποθέσεων για την ανάδειξη της νέας πολιτικής γενιάς είναι η σοβαρή και υπεύθυνη επιλογή Συμβούλων.

Η ΨΗΦΟΣ δεν είναι μέσο εκπλήρωσης υποχρεώσεων.

Η ΨΗΦΟΣ δεν χαρίζεται αβασάνιστα σε συγγενείς φίλους και κουμπάρους.

Η ΨΗΦΟΣ δεν δίνεται στη προοπτική κάποιας μικροεξυπηρέτησης.

Η ΨΗΦΟΣ δεν είναι μέσο συνδιαλλαγής.
Η ΨΗΦΟΣ δεν είναι βραβείο για καλλιστεία.

Η ΨΗΦΟΣ δεν είναι μέσο επιβράβευσης των καλών ανθρώπων, κάτι τέτοιοι μας πήραν στο λαιμό τους.

Η ΨΗΦΟΣ είναι το ύψιστο Δημοκρατικό δικαίωμα του Πολίτη.
Χρέος όλων μας είναι η σωστή και υπεύθυνη χρήση αυτού του δικαιώματος.

Ευθύνη όλων μας είναι η επιλογή αυτών που θα κοσμούν με τη παρουσία τους τα Συλλογικά Όργανα, αυτών που έχουν τις δυνατότητες προσφοράς, αυτών για τους οποίους το Δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από το ατομικό, αυτών που δεν θα περιγελάμε μετά την εκλογή τους, αυτών που είναι άριστοι και ικανοί και όχι αρεστοί, αυτών που το παρελθόν τους εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι αυτών που η μέχρι σήμερα παρουσία τους αποτελούσε “ΥΒΡΗ”

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων ίσως προσφέρει την ευκαιρία για την
αναζήτηση και την αρχή των προσπαθειών για την ΑΛΛΑΓΗ του Πολιτικού μας Συστήματος σε όλα τα επίπεδα, αυτό έχει ανάγκη ο τόπος, αυτό είναι η μόνη μας ελπίδα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα σχόλιο στο Γιάννης Παρασκευάς: ψηφίζουμε με αίσθημα ευθύνης

  1. Avatar Ο/Η efalkenburg λέει:

    Εννοεί να μην έχουμε πιεί τίποτα;

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ