Τοπικές Ειδήσεις

Δεδομένη η χρηματοδότηση του νέου Νοσοκομείου Κω από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας

Χ. Γιασιράνη: «Συμμεριζόμαστε με πράξεις την αγωνία για τις δομές δημόσιας υγείας»

Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω για την θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχε, από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Δωδεκανήσου, Χαρούλα Γιασιράνη και ο Έπαρχος Κω, Γιάννης Καμπανής.

Το πρώτο ζήτημα που έθιξαν τόσο η κ. Γιασιράνη, σχετικά με τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και ο κ. Καμπανής είναι η δομική δυσκολία που απορρέει από το γεγονός ότι τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες υπάγονται σε μία Υγειονομική Περιφέρεια, τεράστια και ανομοιογενή, μαζί με τον Πειραιά και άλλους νησιωτικούς νομούς, χαρακτηριστικά τα οποία σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, δυσχεραίνων σημαντικά τη διαχείριση των υγειονομικών αναγκών ανά νησί. Γι’ αυτό, πρωταρχικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής και βασικός της στόχος είναι να περάσει η αρμοδιότητα και οι σχετικοί με αυτήν πόροι στις περιφέρειες, όπως προβλέπει από το 2010 και ο Καλλικράτης. Το αίτημα της Περιφέρειας προς την κυβέρνηση, που εδράζεται στην πεποίθηση ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση ως η εγγύτερη αποδέκτης των τοπικών αναγκών, είναι σε θέση να γνωρίζει και να αντιμετωπίζει καλύτερα τις υγειονομικές ανάγκες του τόπου, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στην ικανοποίησή του. Η ικανοποίηση του αιτήματος δύναται να βελτιώσει το υγειονομικό σύστημα στα νησιά, τουλάχιστον όσο αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

 

Δίπλα στην Κω και τις χρηματοδοτικές ανάγκες Υγείας με πράξεις

Στη συνέχεια, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας μίλησε με δεδομένα για την έμπρακτη στήριξη της

Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Υγεία, όπου αποτέλεσε την αδιαμφισβήτητα κορυφαία προτεραιότητα της, ιδιαιτέρως την τελευταία διετία, έχοντας καταβάλει για την υγεία και ιατρικό εξοπλισμό 30 εκ. ευρώ μέσω κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου: από ίδιους πόρους, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

 

Επιπλέον, 220 υγειονομικοί μισθοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 για διάρκεια 24 μηνών, εκ των οποίων 2 γιατροί και 6 νοσηλευτές και τεχνικοί βρίσκονται στο νησί της Κω, όπως ζητήθηκε υπηρεσιακώς.

 

Ακόμα, με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής το 2015, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά, με τροπολογία που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, το μηνιαίο κίνητρο των 450 ευρώ ανά μήνα από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν στα δυσπρόσιτα και αγροτικά ιατρεία της περιφέρειάς μας. Από αυτούς, 47 υπηρετούν σήμερα στα Δωδεκάνησα, οι 3 εκ των οποίων στην Κω.

 

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, 42 υπερσύγχρονα ασθενοφόρα μικρού και μεγάλου όγκου με πλήρη εξοπλισμό έχουν δοθεί στα νησιά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

 

Τέλος, αντιμετωπίζοντας τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα τηλεϊατρικής στις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ με διασύνδεση σε μεγάλα νοσοκομεία για την αντιμετώπισης της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών, που θα συνεπιφέρει δυνητικά την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενούς, δευτερευόντως δε και τη μείωση των δαπανηρών μετακινήσεων.

 

Δεδομένη η δέσμευση του Περιφερειάρχη για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του νέου Νοσοκομείου Κω από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2021-2027

Για άλλη μια φορά, η κ. Γιασιράνη επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου να συνεχίσει να στέκεται δίπλα στο νησί της Κω με πράξεις, χρηματοδοτώντας και τις ανάγκες του νέου Νοσοκομείου της Κω από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2021-2027.

 

Σε ειδικότερα ζητήματα των δομών υγείας της Κω στάθηκε ο Έπαρχος Κω, Γιάννης Καμπανής καταθέτοντας συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, όπως ότι θα πρέπει να διαχωριστεί το Κέντρο Υγείας Κω από το Νοσοκομείο Κω, για τη διευκόλυνση στις προσλήψεις προσωπικού. Ο κ. Καμπανής πρότεινε ακόμα τη θέσπιση επιπλέον κινήτρων για τους υγειονομικούς που υπηρετούν στα νησιά, όπως αυτό της πενταετούς θητείας, το οποίο δίνει κατόπιν τη δυνατότητα μετακίνησης στην μόνιμη κατοικία των γιατρών, της δυνατότητας μετεκπαίδευσης τους και της παροχής κατοικίας, ενώ πρότεινε ακόμα οι πανεπιστημιακοί γιατροί να μεταβαίνουν πρώτα στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Ακόμα, ο Έπαρχος υποστήριξε ότι ο υγειονομικός σχεδιασμός πρέπει να γίνεται σε πενταετή βάση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου