Ειδήσεις

«Βραδυφλεγής βόμβα» τα «σφαγεία» ως χώρος διαμονής μεταναστών

Σε κλίμα…. «δημιουργικής ασάφειας» φαίνεται ότι εξελίσσεται η κατάσταση στην πρόχειρη δομή στα παλαιά σφαγεία (κοντά στο λιμάνι της Ακαντιάς) στην Ρόδο, η οποία λειτουργεί ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Αν και η δομή αυτή στις 16 Φεβρουαρίου 2018, κλείνει 30 ολόκληρους μήνες λειτουργίας, ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για το τι μέλλει γενέσθαι με μία «βραδυφλεγή βόμβα» η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, στην καρδιά του Τουρισμού, από όπου περνούν εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αφήνοντας μόνους τους εθελοντές να παλεύουν για να ταΐσουν και να συντηρήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που πηγαινοέρχονται.
Από την μία, η δημοτική αρχή Ρόδου (διά του ιδίου του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου) δεν λέει να δώσει λύση στο ζήτημα, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με τους τρεις εκπροσώπους της στην περιοχή μας, κάνουν απλά τα «στραβά μάτια» και αντί να αναλάβουν ευθύνες, αφήνουν το πρόβλημα σε μια συνεχή εκκρεμότητα.
Αν και πριν από μία εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι σταμάτησε η σίτιση των προσφύγων και μεταναστών (16 στον αριθμό που είναι εκεί τώρα), τελικά δεν συνέβη…. ποτέ κάτι τέτοιο! Η δήλωση έγινε προφανώς με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που κάθε φορά δηλώνει ότι θα αναλάβει ευθύνες μεταφοράς σε οικίες ή ξενοδοχεία ή καταλύματα κ.λπ. αλλά, φυσικά, και αυτό ήταν εις ώτα μη ακουόντων.
Η κατάσταση παραμένει ως έχει στην πρόχειρη δομή στα παλαιά σφαγεία. Η σίτιση συνεχίζεται κανονικά και οι μόνοι που έχουν μείνει να παλεύουν εκεί είναι δύο εθελοντές συνταξιούχοι. Τα τρόφιμα και τον ρουχισμό τα προσφέρουν οι συμπολίτες μας, ενώ κανένας δεν λέει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι θα γίνει με την δομή.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο χώρος αυτός, δεν προσφέρεται πλέον για φιλοξενία και με δεδομένο ότι οι συνθήκες του κτηρίου δεν είναι οι κατάλληλες για να διαμένουν εκεί άνθρωποι.
Επιπλέον, δημιουργούνται πολλά προβλήματα μεταξύ τους, καβγάδες κ.λπ.  λόγω του ό,τι ανήκουν σε διαφορετικές εθνικότητες και θρησκείες.
«Την οριστική ημερομηνία θα την δώσει ο δήμαρχος. Εμείς ως εθελοντές, δώσαμε και δίνουμε ό,τι μπορούμε στους ανθρώπους αυτούς. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι γρήγορα θα δοθεί οριστική λύση. Κι εμείς, κουραστήκαμε και δεν μπορούμε πλέον να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας κάτω από αυτές τις συνθήκες…» δήλωσε ξανά ο κ. Ντίνος Μαντικός.
Να σημειωθεί πως επανειλημμένα ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτεί την δημιουργία hotspot στο νησί της Ρόδου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και τώρα, εάν θα υπάρξει κάποιο άλλο σημείο που θα λειτουργήσει ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών –αν και έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου