Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, αναφορικά με την πορεία εξυγίανσης της εταιρείας, εφόσον οι πιστωτές δεχθούν την λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Από εκεί και πέρα, ίσως και να…. ‘φυσήξει ένας νέος άνεμος’ αισιοδοξίας για την προοπτική ανάπτυξης της ταλαιπωρημένης Γεωργένωσης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Δημήτρης Καραγιάννης, οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και όλα κινούνται με σταθερά βήματα:
«Έχει ξεκινήσει η επεξεργασία της δήλωσης στο σύστημα. Ήδη έχουν υποβληθεί όλα τα στοιχεία οφειλών της εταιρείας προς πιστωτές τρίτους και βρισκόμαστε στο στάδιο της αποπεράτωσης και ολοκλήρωσης του επιχειρησιακού σχεδίου της μελέτης βιωσιμότητας της εταιρείας. Εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί τόσο η μελέτη όσο και η τελική πρόταση, την οποία θα υποβάλουμε προς τις τράπεζες και τους πιστωτές. Βεβαίως, την πρόταση δεν μπορούμε να την ανακοινώσουμε ακόμη –για ευνόητους λόγους- αλλά έχουμε ενημερώσει όλους τους πιστωτές μας για την διαδικασία. Αυτό που περιμένουμε είναι η υποβολή και εντός του μήνα θα ξεκινήσει ο κύκλος επαφών με καθένα ξεχωριστά, αρχής γενομένης από την ‘Τράπεζα Πειραιώς’ και την ‘Πειραιώς Leasing’. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, και με το Υπουργείο Οικονομικών. Νομίζω ότι η πρότασή μας, εξασφαλίζει τους πιστωτές μας και με τα αντίστοιχα επόμενα βήματα που σχεδιάζουμε να κάνουμε, εκτιμούμε πως είναι εξασφαλισμένη και η βιωσιμότητα της Γεωργοένωσης».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, υπάρχει αισιοδοξία με την πρόταση που θα κατατεθεί (εφόσον γίνει αποδεκτή και εφόσον περάσει από την έγκριση των πιστωτών που ενδεχομένως να ζητήσουν τροποποιήσεις κ.λπ.) καθώς, όπως τόνισε: «Αποπληρώνεται το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας, επομένως θα μπορέσει να συνεχίσει την ‘επόμενη μέρα’ έχοντας ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις της από το παρελθόν. Το μόνο που θα απομείνει από εκεί κι έπειτα, είναι να έχει βιώσιμη λειτουργία –το οποίο είναι πλέον εφικτό με την πρόταση την οποία θα καταθέσουμε».
Σε περίπτωση πάντως, που όλα αυτά δεν γίνουν αποδεκτά, υπάρχει και το… «PLAN-B». Ήδη η εταιρεία έχει προσπαθήσει να συμμαζέψει τα έξοδά της (με περικοπές μισθών και λιγότερα κόστη) οπότε υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να υπάρξει πλεόνασμα το οποίο θα είναι αποδεκτό από τους πιστωτές.
Σημειώνεται ότι οι βασικοί και μεγαλύτερης εμβέλειας πιστωτές είναι: α) η ‘Τράπεζα Πειραιώς’, β) η ‘Πειραιώς Leasing’, γ) ο ΕΦΚΑ, δ) το Ελληνικό Δημόσιο.
«Εάν δεν καταλήξουμε πουθενά και κανένας από τους πιστωτές δεν δεχτεί την πρότασή μας και τον συμβιβασμό, τότε εκ των πραγμάτων, η Γεωργοένωση δεν έχει άλλη επιλογή από την ‘εκκαθάριση’. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε την εταιρεία. Τόσο απέναντι στους συνεταιριστές που δημιούργησαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου το 1948 όσο και απέναντι στους εργαζόμενους, που δουλεύουν και βάζουν την ίδια τους την ψυχή εδώ μέσα» δηλώνει ο κ. Καραγιάννης.
Όσον αφορά τους συνεταιριστές, παραμένουν σε στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις με ενδιαφέρον και αγωνία για το μέλλον της ταλαιπωρημένης εταιρείας.
«Εάν καταφέρουμε να την εξυγιάνουμε, θα προχωρήσουμε πλέον στο επόμενο βήμα που θα είναι ένα αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο», κατέληξε ο γενικός διευθυντής της Γεωργοένωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ