Ειδήσεις

Σοβαρό ζήτημα η ίδρυση Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Αυθαιρέτου Δόμησης

Ως πολύ σοβαρό, χαρακτήρισε το ζήτημα της ίδρυσης του «Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Αυθαιρέτου Δόμησης», σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την υποστελέχωση που αντιμετωπίζει στις υπηρεσίες της, δεν θα είναι εύκολο να φέρει εις πέρας, νέες αρμοδιότητες.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Δωδεκανήσου.
«Με τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι, καθιερώνονται τα ‘Περιφερειακά Παρατηρητήρια Αυθαιρέτου Δόμησης’. Το θέμα είναι τεράστιο και πολύ σοβαρό. Έρχεται ένα νομοθέτημα, όπου μέσα από τις διατάξεις του, μεταφέρεται προς την ΠΝΑΙ (και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας) ένα πλήθος από νέες αρμοδιότητες που αφορούν ουσιαστικά ολόκληρο το δομημένο περιβάλλον. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Δωδεκανήσου, που ενώ έχει την σχετική αρμοδιότητα για την χωροταξία υπάρχουν πολλά προβλήματα, μελετώντας το νομοθετικό διάταγμα (4495/2017) βλέπουμε ότι μεταθέτει την αρμοδιότητα και το καθήκον στις περιφέρειες της χώρας, να ελέγχουν ό,τι αφορά το δομημένο περιβάλλον. Κι εδώ εμείς αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει επισημάνει επανειλημμένα και ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Οι αρμοδιότητες όταν εκχωρούνται ή μεταφέρονται σε οποιονδήποτε φορέα (είτε είναι αυτοδιοικητικός, είτε κυβερνητικός κ.λπ.) πρέπει να συνοδεύονται από ουσιαστικά μέτρα. Οι δράσεις δεν γίνονται μόνο με την ψήφιση ενός νόμου. Για να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα πρέπει να έχεις και τους μηχανισμούς και το προσωπικό για να μπορέσουν να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και βέβαια, να κάνουν όποια ενέργεια απαιτηθεί (όπως π.χ. κατεδαφίσεις). Καταλαβαίνετε ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Και σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνον για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της ΠΝΑΙ στα Δωδεκάνησα, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 50 μηχανικούς και τουλάχιστον 4 νομικούς. Αυτό το θέμα έχει άμεσες νομικές συνέπειες» όπως ανέφερε.
Ο κ. Φλεβάρης, εκτίμησε πως είναι απαραίτητη η ίδρυση και η λειτουργία αυτού του «Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Αυθαιρέτου Δόμησης», διότι απαιτούνται πλέον να γίνονται έλεγχοι σε σοβαρό επίπεδο για να διαπιστώνονται οι όποιες παραβάσεις. Ωστόσο, απαιτείται ενίσχυση της ΠΝΑΙ σε ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό.
Επιπλέον επέστησε την προσοχή σε όλους τους πολίτες, να είναι νομότυποι σε θέματα δόμησης και πολεοδομίας ειδάλλως «θα τα βρουν μπροστά τους» όπως είπε, καθώς οι νέοι νόμοι θα είναι πολύ αυστηροί.
 Το Κτηματολόγιο
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με το Κτηματολόγιο, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε: «Οποιαδήποτε δήλωση που αφορά το Κτηματολόγιο και την λειτουργία του στην Δωδεκάνησο, είναι σοβαρό ζήτημα. Πάνω σε αυτό το θέμα, θέλω να ξεκαθαρίσω πως ακολουθώ εκ των πραγμάτων τις επίσημες θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και ολόκληρου του νομικού κόσμου της Δωδεκανήσου. Είναι σαφές ότι όταν δημιουργήθηκε το Κτηματολόγιο της Δωδεκανήσου, διατηρώντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις των Ιταλών –οι οποίοι, βέβαια έκαναν ένα σπουδαίο έργο το οποίο κληρονομήσαμε και με την Ενσωμάτωση διατηρήσαμε- ερχόμαστε στο σήμερα και βλέπουμε όλη αυτή την διαδικασία που μας δημιουργεί αναταραχή. Ιστορικά πάντως και οι Ιταλοί, διατήρησαν κάποιες προϋπάρχουσες διατυπώσεις από το Οθωμανικό Δίκαιο (ορολογίες κ.ο.κ.) ακολουθώντας μια ιστορική αλληλουχία. Θεωρώ ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και τώρα και να ληφθούν ιδιαιτέρως υπόψη όλα αυτά τα 70 και πλέον, έτη της πορείας του Κτηματολογίου της Δωδεκανήσου μέχρι σήμερα. Γι αυτό χρειαζόμαστε ενίσχυση προσωπικού για να διατηρήσουμε τον θεσμικό του χαρακτήρα και να τον υπερασπιστούμε όπως πρέπει. Προσωπικά πιστεύω, πως τα πράγματα οδηγούνται σε μια ηλεκτρονική παρακολούθηση, εποπτεία των περιουσιακών στοιχείων του καθενός στον…. αστερισμό των μνημονίων και υπό την δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών και των χρεών προς το δημόσιο» όπως τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να προστατέψει τα περιουσιακά δικαιώματα των Δωδεκανησίων πολιτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου