Απόψεις

Κτίρια σαν το κέλυφος του αχινού

Εν τέλει μας βρήκε εδώ το νέο έτος 2022 επιβιώσαντες από τον Κορωνοϊό εμβολιασμένους ή αρνητές ίσως και από άλλα άσχημα που ενδεχομένως να μην τα φανταστήκαμε. Μας βρήκε επίσης άλλους μονιασμένους κι άλλους αγανακτισμένους. Παντού και πάντα θα υπάρχουν διαμάχες για το κάθε τι κυρίως στην πολιτική ζωή ειδικά όσο κοντεύει η προεκλογική περίοδος….

Εμείς είμαστε αισιόδοξοι παρά ταύτα γιατί η ελπίδα γεννιέται και μέσα από τις στάχτες, εννοώντας βέβαια ότι μέσα από τις διαμάχες για τη χρήση και τη χρησιμότητα των ιστορικών μας κτιρίων συνειδητοποιούμε ακόμα περισσότερο πόσο σημαντικά είναι για την διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης. Τα ιστορικά κτίρια αποτελούν επιστημονικές πηγές στην ιστοριογραφία.

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος από κάθε άποψη και αυτό οφείλεται όχι μόνο στο εύφορο κλίμα και τον φυσικό πλούτο του νησιού. Μεγάλο μέρος της ευλογίας που έχουμε δεχθεί ακόμα κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν είναι γιατί ακόμα και οι κατακτητές που πέρασαν από το νησί μας έδειξαν ότι λάτρεψαν αυτό τον τόπο μέσα από τα υπέροχα οικοδομήματά τους αλλά και τις διοικητικές δομές που δημιούργησαν σε εποχές μάλιστα που στην υπόλοιπη Ελλάδα εξαιτίας των καταστροφικών πολέμων δεν διατηρήθηκαν.

Εμείς ζούμε καθημερινά την ιστορία όταν διασχίζουμε την πόλη μας για διασκέδαση, ψυχαγωγία, αθλητισμό ή για εργασία και εκπαίδευση.

Σήμερα πολλά από τα κτίρια που μας άφησαν οι κατακτητές μας, θυμίζουν το κέλυφος του αχινού γιατί δυστυχώς δεν συντηρήθηκαν ποτέ και καταστράφηκαν. Συνήθως οι προηγούμενοι απολογούνται στους επόμενους για τα λάθη του παρελθόντος που κάποτε ήτανε παρόν. Αυτό συνεπάγεται πως στο παρόν θα πρέπει να πράξουμε τα δέοντα ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν την ευλογία που έχουμε κι εμείς να μεγαλώνουμε ανάμεσα σε μνημεία.

Κι αν θέλουμε να το αναλύσουμε ακόμα περισσότερο πρέπει να καταλάβουμε ποιοι είμαστε εμείς οι ροδίτες με τόσο μεγάλη και μακρά ιστορία έχουμε. Ο Κτηματολόγιο Οθωμανικό και Ιταλικό, τα Μουσεία και τα θέατρά μας, τα Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά κτίρια ή κτιριακά συγκροτήματα του παρελθόντος. Ακόμα και το «ταπεινό» για πολλούς Τραμπολίνο μιας και παραμένει ασυντήρητο πολλά χρόνια, το ανέδειξε φέτος η εταιρία Apple και μία φωτογραφία ήταν αρκετή ώστε να γίνει viral στο διαδίκτυο το νησί της Ρόδου. Για τα περισσότερα κτίρια και οικοδομήματα δεν φθάνουν δέκα αράδες ν’ αναφέρουμε, άλλωστε οι ειδικοί επιστήμονες έχουν τον πρώτο λόγο να μιλήσουν γι αυτά. Αυτά τα οικοδομήματα που ζούμε καθημερινά και θέλουμε να συντηρηθούν, να αναδειχθούν και να αποκτήσουν ζωή. Επίσης και κάποιες ιστορικής σημασίας διοικητικές δομές επιθυμούμε να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία όπως αυτή αντιπροσωπεύεται κάθε φορά ώστε να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν ώστε μείνουν για τις επόμενες γενιές για να μην ξεχάσουμε ποιοι είμαστε εμείς οι Ροδίτες.

Ελένη Ν. Καραγιάννη

Απόφοιτη Τμ. Μεσογειακών Σπουδών ΠΑ Απόφοιτη ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ & ΠΕΣΥΠ Αθλήτρια Τριάθλου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου