Τοπικές Ειδήσεις

Γενναία ρύθμιση οφειλών μητέρας δύο ανήλικων παιδιών

Σε γενναία ρύθμιση των οφειλών μιας μητέρας δύο ανήλικων παιδιών προχώρησε το Ειρηνοδικείο Ρόδου υπάγοντάς την στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
H αιτούσα ηλικίας 39 ετών είναι παντρεμένη με έναν 42χρονο και έχουν αποκτήσει ένα τέκνο, ενώ από τον πρώτο γάμο της έχει αποκτήσει ένα ακόμη παιδί.
Κατά τα έτη 2005 και 2006 η αιτούσα δεν εργαζόταν, αποτελούμενων των οικογενειακών εισοδημάτων από τα έσοδα από τη μισθωτή εργασία του πρώτου συζύγου της που κυμαίνονταν περί τα 8.000 με 8.500 ευρώ, ενώ το 2007 εργάστηκε ως μισθωτή αποκομίζοντας 6.715,97 ευρώ.
Μετά τη διάσπαση της έγγαμης συμβιώσεώς της με τον πρώτο σύζυγό της η αιτούσα επιβαρύνθηκε επί το πλείστον με τις δαπάνες διαβίωσης και την ανατροφή του ανήλικου γιου της που χρειάστηκε να παρακολουθεί συνεδρίες με θεραπευτές.
Από το 2011 συνέχισε να απασχολείται ως μισθωτή.
Το 2015 η αιτούσα προχώρησε στην τέλεση δεύτερου γάμου και τα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία της ανήλθαν στα 2.600,23 ευρώ με το επίδομα ανεργίας και του δεύτερου συζύγου της από τη μισθωτή του εργασία στα 6.768,30 ευρώ, ενώ σήμερα η αιτούσα είναι άνεργη.
Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι διαθέτει στην κυριότητά της κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου ένα διαμέρισμα εμβαδού 81,50 τ.μ..
Το ακίνητο περιήλθε στην αιτούσα και τον πρώτο σύζυγό της έναντι τιμήματος 150.000 ευρώ, με δύο στεγαστικά δάνεια που έλαβαν ως συνοφειλέτες.
Το διαμέρισμα αποτελεί την κύρια κατοικία της αιτούσας, του συζύγου της και των δύο ανήλικων τέκνων της και η αντικειμενική αξία του ανέρχεται στα 75.011,06 ευρώ.
Εχει επίσης στην κυριότητά της ένα αυτοκίνητο η αξία του οποίου δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ.
Η απαίτηση σήμερα της τράπεζας ανέρχεται στα 82.746,55 και 123.724,86 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για το πρώτο δάνειο έχει εκδοθεί σε βάρος της και του πρώην συζύγου διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής της αιτούσας στις διατάξεις του Ν. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 4161/2013 και το Ν. 4224/2013, καθόσον η τελευταία έχει περιέλθει χωρίς δόλο σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής-των ληξιπρόθεσμων χρεών της, τα οποία δεν ανελήφθησαν εντός του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης, ούτε περιλαμβάνονται στα εξαιρούμενα της ρύθμισης χρέη.
Ρύθμισε τα χρέη της με μηνιαίες καταβολές ποσού 50 ευρώ επί 36 μήνες, οι οποίες θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο από τον επόμενο μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης, συμμέτρως διανεμόμενο μεταξύ των αναφερόμενων στην αίτηση απαιτήσεων της τράπεζας.
Εξαιρεί από την εκποίηση το ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου της αιτούσας επί της κύριας κατοικίας της.
Της επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλλει για τη διάσωση του άνω μεριδίου της επί της κύριας κατοικίας της μετά την πάροδο 37 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης και εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός, μηνιαία δόση κεφαλαίου ύψους 100,02 ευρώ για είκοσι πέντε (25) έτη.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Σταύρος Παναγιωτακόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου