Η κυβέρνηση αναμένει την αυριανή κρίσιμη εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα ή μη του λιανεμπορίου, υπογραμμίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την αυριανή κρίσιμη εισήγηση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, σχετικά με το άνοιγμα η μη του λιανεμπορίου, αναμένει η κυβέρνηση, δήλωσε στον ρ/σ Alpha 989 ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «το λιανεμπόριο, όπως λειτούργησε, δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα, άρα θα πρέπει να επαναλειτουργήσει».

«Από εκεί και πέρα, για οποιοδήποτε άνοιγμα, θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής», προσέθεσε.

«Πηγαίνουμε σε ένα σταδιακό, μετρημένο, προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας – και αυτό θα το μετράμε κάθε βδομάδα», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, λέγοντας πως «κάθε μήνας κλειστής οικονομίας κοστίζει 3 δισ., ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας μας, άρα για να έχουμε αυτήν την καλή υγειονομικά κατάσταση, ‘’ματώνουμε’’ ως χώρα».

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως αποτελεί πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου «να υπάρξει ένα άνοιγμα όσον αφορά το λιανεμπόριο με τους όρους τους οποίους θα εισηγηθεί η Επιτροπή».

Ερωτηθείς γιατί δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε νησιά με πολύ μικρή επιβάρυνση, ο υπουργός υπεραμύνθηκε του μοντέλου της ενιαίας διαχείρισης της χώρας, το οποίο υποστήριξε πως «μας έχει οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα».

Άλλωστε, «χώρες που επέλεξαν να κάνουν γεωγραφικά διαφοροποιημένη διαχείριση, δεν πήγαν καλά». Επικαλέστηκε, δε, το παράδειγμα της Κρήτης, όπου «μια βδομάδα πριν ήταν εντελώς καθαρή, τώρα εμφανίζει σε ορισμένα σημεία να έχει μια μικρή, διαχειρίσιμη βεβαίως, έξαρση», θέλοντας έτσι να επισημάνει τον ευμετάβλητο χαρακτήρα της κατάστασης.

Εάν επιτραπεί, «θα γίνει μετρημένο άνοιγμα παντού, οριζόντια» και μόνον εκεί που υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση, τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα, συμπλήρωσε. «Δεν θα μπούμε στη λογική του να ανοίξουμε ασύμμετρα ‘’πράσινες’’ περιοχές, το πράσινο πολύ εύκολα ‘’κοκκινίζει’’, ενώ το αντίθετο δεν γίνεται καθόλου εύκολα», συνέχισε και κατέληξε επικαλούμενος το παράδειγμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καλύμνου και πώς ένα «πράσινο» νησί, από ένα τυχαίο γεγονός έγινε «κατακόκκινο».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ