Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική της η Άγκυρα, καθώς ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της τουρκικής αστυνομίας, ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας». Υποστήριξε ακόμη ότι «ορισμένες χώρες προέβησαν σε δηλώσεις και βήματα που κλιμάκωσαν την ένταση», στην περιοχή αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στην Ελλάδα.

Ο Αλτούν τόνισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να διαχειρίζεται τη διαδικασία χωρίς να υποχωρεί και χωρίς να παραιτείται από την ισότητα, τη διπλωματία και τον διάλογο. Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», υποστηρίζοντας πως «είναι προφανές ότι η Τουρκία τηρεί συνετή στάση».

Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλτούν ανέφερε ότι «είναι μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να τη διατηρεί και σήμερα».

Ο Αλτούν αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει κάνει πολύ κρίσιμα βήματα υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. «Για το σκοπό αυτό, εργαστήκαμε για να μεταφέρουμε την πολιτική και τις διατριβές της Ανατολικής Μεσογείου στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η χώρα και το κράτος μας αναλαμβάνουν μια ιστορική αποστολή. Μια χώρα με τέτοια γεωστρατηγική θέση, τέτοιο ιστορικό υπόβαθρο και τόσο δυναμικό πληθυσμό έχει πολύ δίκαιες αξιώσεις. Εδώ και χρόνια, μέσω διαφόρων δυτικοποιημένων πολιτικών, έγιναν προσπάθειες να κατασταλούν αυτές οι αξιώσεις».

Ο κ. Αλτούν ανέφερε ακόμη πως «ο λαός μας πάντα αντιτάχθηκε σε αυτές ό,τι κι αν ήταν. Μέσω πραξικοπημάτων, προσπάθησαν να ανατρέψουν αυτές τις αξιώσεις, προσπάθησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατική πολιτική. Ωστόσο, ειδικά μετά το 2000, μέσω των πολιτικών, του αγώνα και της ηγεσίας του Προέδρου μας, η δυνατή φωνή της κοινωνίας ακούστηκε τόσο στην πολιτική όσο και σε πολλούς άλλους τομείς».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ