Ειδήσεις

Μερικώς δεκτή και η δεύτερη αγωγή κατά Τράπεζας

Μερικώς δεκτή έγινε, με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, και η δεύτερη αγωγή κατά της Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας με την επωνυμία “ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.” και κατά του πρώην υπαλλήλου της κ. Κ. Γκόνου, του επιχειρηματία κ Νικολάου Καλαφατά.
Ο επιχειρηματίας είχε ζητήσει να αποζημιωθεί για ηθικές βλάβες που έχει υποστεί με το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ και από τους δύο! Ο κ. Γκόνος ερημοδικάστηκε.
Στον κ. Καλαφατά έχει ήδη επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση ύψους 74.925.000 δρχ. νομιμότοκα από το έτος 1998 με την υπ’ αριθμ. 285/2010 απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου. Την απόφαση επικύρωσε το Εφετείο Δωδεκανήσου, ενώ αναμένεται η έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως αναιρέσεως που έχει ασκήσει η τράπεζα. Σημειώνεται ότι η εισηγήτρια αεροπαγίτης έχει εισηγηθεί την απόρριψη της αιτήσεως αναιρέσεως.
Το δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι ο κ. Καλαφατάς έπεσε θύμα αδικοπρακτικής συμπεριφοράς πρώην υπαλλήλου της Alpha Bank στη Ρόδο και αναγνώρισε ότι η καταβολή της αποζημίωσης πρέπει να γίνει από την τράπεζα ή τον υπάλληλό της.
Με παρεμπίπτουσα αγωγή, που έγινε ομοίως δεκτή, η τράπεζα ζήτησε από το δικαστήριο, σε περίπτωση που αναγνωριστεί υπαιτιότητά της για τη βλάβη του κ. Καλαφατά, να της αναγνωριστεί το δικαίωμα να διεκδικήσει τα χρήματα από τον πρώην υπάλληλό της.
Οπως ξανάγραψε η “δ”, ο κ. Γκόνος έχει καταδικαστεί για την αδικοπραξία που, όπως καταγγέλθηκε, τέλεσε σε βάρος του κ. Νικολάου Καλαφατά σε ποινή φυλάκισης 4 ετών την οποία μετέτρεψε σε χρηματική, προς 3 ευρώ ημερησίως, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.
Κρίθηκε ένοχος συγκεκριμένα πλαστογραφίας μετά χρήσεως με σκοπό το παράνομο όφελος, που υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ. Tην 11η Mαρτίου 1997 ο κ. Γκόνος φέρεται να ειδοποίησε τον κ. Kαλαφατά ότι υπήρχε μια ευκαιρία που αφορούσε την προαγορά συναλλάγματος ύψους 100 εκατ. δρχ. με εξασφαλισμένο κέρδος σε ποσοστό 20-24% τουλάχιστον για διάστημα ενός έτους. Tην επόμενη ημέρα ο κ. Kαλαφατάς φέρεται να έλαβε δάνειο ύψους 75 εκατ. δρχ. από την Eμπορική Tράπεζα με εγγύηση προθεσμιακής καταθέσεως της εταιρείας «AΦOI Kαλαφατά O.E.» και να παρέδωσε τα χρήματα στον κ. Γκόνο με την εντολή να τα εμβάσει στο λογαριασμό του κ. B. Λ. που θα προέβαινε στην προαγορά συναλλάγματος.
O κ. Γκόνος αφού παρέλαβε τα χρήματα αυτά φέρεται να συμπλήρωσε το ειδικό έντυπο κατάθεσης στο οποίο ανέγραψε το ποσό 75.000.000 δρχ. με την εντολή να το καταθέσει στο λογαριασμό του κ. Β. Λ. O κ. Kαλαφατάς πήρε αντίγραφο της κατάθεσης και απήλθε. Tον Mάρτιο του επόμενου έτους ο κ. Kαλαφάτας ζήτησε από τον κ. Γκόνο το ποσό των χρημάτων που είχε καταθέσει και την απόδοση που του είχε υποσχεθεί. Eφυγε ωστόσο με υποψίες διότι ο κ. Γκόνος φέρεται να του είπε ότι η κατάθεση ανανεώθηκε αυτόματα γι’ άλλους 3 μήνες. Eρευνώντας ωστόσο την υπόθεση με την τράπεζα πληροφορήθηκε ότι η κατάθεση που είχε κάνει ήταν 75.000 δρχ. και όχι 75 εκατ. δρχ.
O κ. Γκόνος υποστηρίζει ότι ο κ. Kαλαφατάς είχε καταθέσει μόνο 75.000 δρχ. και ότι έγινε λάθος στην πληκτρολόγηση των μηδενικών που διορθώθηκε στη συνέχεια με “αντιλογισμό”. Yποστηρίζει επίσης ότι ο αντιλογισμός έγινε γνωστός στον κ. Kαλαφατά και ότι κλήθηκε και υπέγραψε τα διορθωμένα έντυπα. Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι το λάθος οφείλεται στο γεγονός ότι στο πληκτρολόγιο είναι σε όμορη θέση το πλήκτρο με την ένδειξη “0” με αυτό με την ένδειξη “00”. Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου είχε ισχυρισθεί εξάλλου ότι είχε παραδώσει το ανακριβές καταθετήριο στον κ. Καλαφατά προκειμένου να δείξει στη σύζυγο του ότι είχε καταθέσεις και επενδύσεις στην τράπεζα.
Ο κ. Καλαφατάς στη νέα του αγωγή επεσήμανε ότι σε περίπτωση «αδικοπραξίας» και ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία, το Δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Στην περίπτωσή του, όπως τονίζει, η εγκληματική συμπεριφορά του τραπεζικού υπάλληλου του προκάλεσε αισθήματα λύπης, αγανάκτησης καθώς και οικονομικό αδιέξοδο αφού το ποσό των 75.000.000 δρχ. που κατέθεσε στην τράπεζα προερχόταν από προϊόν δανείου της Εμπορικής Τράπεζας, ποσό το οποίο εξόφλησε με τεράστιες δυσχέρειες, συνάπτοντας δανεισμούς από συγγενικά του πρόσωπα ώστε να είναι συνεπής και να αποφύγει την εγγραφή του στον κατάλογο με τα δυσμενή στοιχεία του «Τειρεσία».
Τον κ. Καλαφατά εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Μαν. Κουτσούκος και την τράπεζα ο δικηγόρος κ. Γ. Μαυρομάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου