Τοπικές Ειδήσεις

Σε κλίμα οδύνης και βαθιάς συγκίνησης η Ροδιακή κοινωνία αποχαιρέτισε τον πρώην δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο

Σε κλίμα οδύνης και βαθιάς συγκίνησης, η Ροδιακή κοινωνία, αποχαιρέτισε τον πρώην δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο που άφησε την τελευταία του πνοή το περασμένο Σάββατο, παλεύοντας με την επάρατο.

Στην εξόδιο ακολουθία που έλαβε χώρα στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού, ο κόσμος άρχισε να εισρέει από νωρίς όταν μεταφέρθηκε εκεί η σωρός του ενώ η είσοδος ήταν γεμάτη από στεφάνια. Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. Τραγικές φιγούρες η μητέρα του, η σύζυγός του Αγάπη και ο γιός του Στέργος.

Το παρών έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τον βουλευτή Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Παύλο Χρηστίδη, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Δωδεκανήσου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Παππάς,  οι βουλευτές κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Υψηλάντης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, κοινοτάρχες, δικηγόροι, διατελέσαντες και νυν δήμαρχοι (και από άλλα νησιά), εκπρόσωποι των ΜΜΕ και πολύς κόσμος.

Την ακολουθία τέλεσαν οι Μητροπολίτες: Ρόδου κ. Κύριλλος, Κώου-Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Νουβίας κ. Σάββας, ο Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος και ο επίσκοπος Στρατονικείας, Στέφανος.


ΟΙ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΙ

Πρώτος εκφώνησε επικήδειο ο Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον Φώτη Χατζηδιάκο, εξαίροντας την παρουσία του στην τοπική κοινωνία αλλά και τον σεβασμό και στήριξη που έδειξε στην Εκκλησία.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα εκφράζοντας την βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Φ.Χατζηδιάκου, στο πρόσωπο του οποίου έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση…» ανέφερε μεταξύ άλλων εκφράζοντας την ευχή, να αναπαυθεί η ψυχή του.

Ακολούθησε ο Σεβ.Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του λέγοντας πως «έφυγε νωρίς» και κατέθεσε την προσωπική του σχέση και εμπειρία που είχε με τον εκλιπόντα για πάνω από μία δεκαετία.

Ακολούθησε ο επικήδειος από τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη:

«Η Ρόδος μας, θρηνεί για τον Φώτη. Γι’ αυτή την τόσο πρόωρη απώλεια, ενός Άξιου Παιδιού της. Του Φώτη Χατζηδιάκου, που διέγραψε μια Φωτεινή Τροχιά Προσφοράς, στον τόπο μας, και βιάστηκε να φύγει, για το μεγάλο ταξίδι. Ο Φώτης Έφυγε, έτσι, όπως έζησε. Αγωνιστής, με χαμόγελο.

Είναι οδυνηρό πραγματικά, να είμαστε εδώ όλοι σήμερα, για να πούμε το τελευταίο αντίο, σε έναν άνθρωπο, που επέδειξε Αφοσίωση στις Ιδέες του, και Αγάπη για τη Ρόδο μας. Είναι μια στιγμή Πένθους, καθώς έρχονται στη μνήμη όλων μας, εικόνες, από την καθημερινότητα, που μοιραζόμασταν μαζί του.

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με Ήθος, με Πολιτική Σκέψη, με Έγνοια για την τύχη, και το Μέλλον του Τόπου μας. Κι αυτή η παλέτα των Αρετών του, χρωμάτισε τη δραστηριότητα, και τις θέσεις ευθύνης, που ανέλαβε διαχρονικά, πρωτίστως δε, ως Δήμαρχος Ρόδου.

Ο Τελευταίος Αποχαιρετισμός, προς έναν Διακεκριμένο Πολιτικό, είναι πάντα μια Πρόκληση. Θυμόμαστε το παρελθόν, με ευγνωμοσύνη και σεβασμό, για την προσφορά του Φώτη Χατζηδιάκου, στο νησί μας.

Σε όλη του τη διαδρομή, και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, αφιέρωσε το χρόνο του, και τις δυνάμεις του, για να βελτιώσει τη ζωή των συμπολιτών μας. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη, και η ιερή αποστολή, για Κάθε Αιρετό. Να βάλει, έστω και ένα λιθαράκι, σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια, ώστε η Ρόδος μας, να ανεβαίνει ψηλότερα.

Αν μοιραζόμαστε, αυτό τον κοινό στόχο, τότε αυτά που μας ενώνουν, θα είναι πάντα περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Αυτό απέδειξε σταθερά, στην πράξη, ο Φώτης Χατζηδιάκος, και είναι ακριβώς αυτή, η πολύτιμη παρακαταθήκη, που μας αφήνει. Η Σύνθεση. Ο Κοινός Τόπος. Το κοινό καλό των Ροδιτών.

Σήμερα τον αποχαιρετάμε, με τιμές εν Ενεργεία Δημάρχου, όπως αξίζει, στο Πολιτικό Παράδειγμά του, και θα συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε από το Πολιτικό Ήθος του, και να συνεργαζόμαστε για το Κοινό Καλό, όπως ακριβώς θα ήθελε, και ο Ίδιος.

Η απώλεια ενός Τόσο Αγαπητού Ανθρώπου, είναι Δύσκολη για Όλους μας. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι οδυνηρή για την οικογένειά του, προς την οποία θέλω να εκφράσω, τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκφράζοντας τα συναισθήματα ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, και εκ μέρους, όλων των συναδέλφων Δημάρχων, της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Εύχομαι ο καλός Θεός, να δίνει Δύναμη και Κουράγιο, στην αγαπημένη του σύζυγο Αγάπη, και στον γιό του, Στέργο, για τον οποίο ένιωθε πάντα Υπερήφανος, για την πρόοδό του, στη ζωή.

Φώτη μου, βιάστηκες. Είχες, τόσα πολλά, ακόμη να προσφέρεις στη Ρόδο μας, που τόσο αγάπησες.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της, που θα σε σκεπάσει.

Στη συλλογική μνήμη του νησιού μας, θα συνεχίσεις να Ζεις. Η Ρόδος, θα σε θυμάται πάντα, με Σεβασμό, Εκτίμηση, και Αγάπη.

Υπηρέτησες, με ανιδιοτέλεια και ήθος, και τον Πολιτικό χώρο, που εκπροσωπούσες, το ΠΑΣΟΚ. Μάχιμος σε κάθε αγώνα, για πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη, πάντα με αφοσίωση σε Αρχές, και σε Αξίες.

Όπως, θα μείνεις για πάντα, και στη μνήμη της Τοπικής, αλλά και της Κεντρικής Αυτοδιοίκησης, που ξέρει να κάνει υπερβάσεις, για να γίνει η Φωνή, και η Δύναμη των πολλών.

Υπηρέτησες επίσης, την υγιή και έντιμη Δικηγορία, αποδεικνύοντας με το παράδειγμά σου, πως η επιτυχία είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής προσπάθειας, και αγώνα για το Δίκιο.

Φώτη, σε αποχαιρετάμε, και είναι μια στιγμή αναστοχασμού. Για Όλους μας. Κυρίως, για την πολύ μεγάλη σημασία, τού να ζούμε, σωστά προσανατολισμένοι, στα ουσιαστικά και στα θεμελιώδη, ώστε, αυτή η πρόσκαιρη φιλοξενία μας στη ζωή, να είναι για το Καλό, για το Όμορφο, για το Δίκαιο.

Για όλα αυτά τα Σημαντικά, τα Αληθινά, και τα Μεγάλα, που αξίζουν πραγματικά, στη ζωή του ανθρώπου, θα σε κρατήσουμε για πάντα στη μνήμη μας, φίλε Φώτη.

Καλό Παράδεισο, στην Καλή Ψυχή σου. Αφήνεις Φίλους, πολλούς, απλούς ανθρώπους, που θα μας λείπεις πολύ. Και θα βρεις φίλους πολλούς, γνωστούς σου, που σ’ αγαπούν, γι’ αυτό που είσαι, εκεί στον καλό Παράδεισο, που πας.

Αιωνία, η Μνήμη σου! Αντίο Φ ί λ ε ! Αντίο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ε ! Καλό σου Δρόμο, εκεί Ψηλά!»

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Στην εκφώνηση του επικήδειου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ν.Ανδρουλάκης, κυριολεκτικά ‘λύγισε’ και δάκρυσε επανειλημμένα. Μίλησε με θέρμη για τον φίλο του Φ.Χατζηδιάκο λέγοντας:

«Αποχαιρετούμε με οδύνη έναν σπάνιο άνθρωπο, φίλο, σύντροφο, αφοσιωμένο αγωνιστή της δημοκρατικής παράταξης και βέβαια της Αυτοδιοίκησης. Ο Φώτης ήξερε να προσφέρει. Ήταν εργατικός, αλτρουϊστής, ένας άνθρωπος με πάθος για τη Ρόδο που την αγάπη τόσο πολύ και εργάστηκε με συνέπεια για την πρόοδό της. Υπηρέτησε με ήθος και ανιδιοτέλεια την Τ.Α. Ήταν μια προσωπικότητα  με μεγάλη πειθαρχία και αγωνιστικό χαρακτήρα. Υπήρξε καταξιωμένος δικηγόρος και είχε πάντοτε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες. Ήταν ένας άνθρωπος… ερωτευμένος με την πολιτική…» και αναφέρθηκε στην πορεία του εκλιπόντος.

Ο κ. Ανδρουλάκης, ανέφερε πως κατάφερε να αλλάξει τη Ρόδο, να διαχειριστεί καταστάσεις όπως το μεταναστευτικό:

«Ο Φώτης είχε το ταλέντο να κινητοποιεί τον κόσμο για μεγάλους στόχους κι έδωσε την ύστατη μάχη, στις εθνικές εκλογές, τιμώντας το ΠΑΣΟΚ. Πάντα πιστός στις ιδέες του. Παρά την ασθένειά του, έδωσε έναν σπουδαίο προεκλογικό αγώνα…» αποχαιρετώντας τον λέγοντας ‘καλό ταξίδι’.

Ακολούθησε ο περιφερειάρχης κ. Γ.Χατζημάρκος, ο πρώην περιφερειάρχης κ.Γ.Μαχαιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης (δικηγόρος και επιστήθιος φιλος του εκλιπόντος) κ. Νίκος Σκουλάς, ο πρόεδρος του ΔΣΡ κ. Βασ.Περίδης, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. φίλος και συγχωριανός του κ. Γ.Τσιγάρος, ο δικηγόρος και συνεργάτης του στο δικηγορικό του γραφείο επί 15 έτη και δημοτικός σύμβουλος κ. Δήμος Μουτάφης, από τα Ανώγεια Κρήτης ο εξάδελφός του Γιάννης Καλομοίρης.

Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Αναρίθμητα ήταν τα συλλυπητήρια μηνύματα που κατέκλυσαν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν: το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, οι βουλευτές κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Υψηλάντης, Γιώργος Νικητιάδης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, η πρόεδρος της ΔΕΕΠ της ΝΔ Δωδεκανήσου Έφη Χαραλαμποπούλου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δ/σου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δ/σου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Τ.Ε. Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ρόδου Μιχάλης Σοκορέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ρόδου Τάκης Πότσος, ο γραμματέας της ΠΕΔ Γιώργος Πόκκιας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Βασίλης Περίδης, ο Δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, ο (νεοεκλεγείς δήμαρχος) Αλέξανδρος Κολιάδης, ο Νίκος Γερονικόλας, ο Βάιος Καλοπήτας, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο νομικός Δήμος Μουτάφης, ο Χαράλαμπος Κόκκινος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Γάκης, ο πρώην νομάρχης Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος, ο Σύλλογος Ρόδου Νέας Υόρκης ‘Απόλλων’, η εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Ρόδου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ρόδου, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου, ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος ‘Αγία Σοφία’.

Επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, σύντροφοι από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑλ κ.λπ. προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις εκφράζοντας την λύπη τους για την απώλεια του πρώην δημάρχου Ρόδου.

Τα ψηφίσματα

Ψηφίσματα εξέδωσαν αρχικώς, η ΚΕΔΕ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ), ο ΔΣΡ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Απολλώνων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου