Εκκληση να τηρηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το αντιγριπικό εμβόλιο απευθύνει μέσω της «δημοκρατικής» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, ξεκαθαρίζοντας ότι γίνεται μόνο σε μια δόση όχι σε δύο, όπως κάποιοι γιατροί φαίνεται -όπως ο ίδιος λέει- να υποστηρίζουν στους ασθενείς τους.
«Ερχονται πολλοί ασθενείς που μας ενημερώνουν ότι ορισμένοι γιατροί τούς πληροφορούν λανθασμένα ότι η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου γίνεται σε δύο δόσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτό γίνεται από άγνοια, ούτε με απασχολεί για ποιον λόγο συμβαίνει, αυτό που με απασχολεί όμως είναι ότι υπάρχει λανθασμένη πληροφόρηση.
Η δόση του αντιγριπικού εμβολίου είναι μία και αφορά στην περίοδο 2020-2021, όπως αναγράφεται και στο σχετικό σκεύασμα. Απευθύνω έκκληση, να σταματήσει η παραπληροφόρηση από ορισμένους γιατρούς διότι ταλαιπωρούνται αδίκως οι ασθενείς τους. Η διαδικασία για το αντιγριπικό εμβόλιο είναι μια και αυτή ακολουθείται, κάθε χρόνο έτσι και φέτος», δηλώνει στη «δ», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας του εμβολιασμού εντός της εβδομάδας.
Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν, όπως είναι προγραμματισμένο, εντός της εβδομάδας, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, και όπως έγραψε η «δ» στην τοπική αγορά υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ξεκίνησε και στη Ρόδο όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα στις 28 Σεπτεμβρίου και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες για την προμήθεια του οποίου απαιτείται βεβαίωση από γιατρό.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, υπάρχει επάρκεια του αντιγριπικού εμβολίου και μέχρι στιγμής η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.
«Η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς προβλήματα καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην τοπική αγορά και φέτος θα διατεθούν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Προτεραιότητα έχουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, ωστόσο εκτιμώ ότι χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα θα γίνει ο εμβολιασμός συνολικά του πληθυσμού λόγω της διαδικασίας που ακολουθείται φέτος με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Από τις επαφές που έχω με τα μέλη του Συλλόγου μας, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, προκύπτει ότι όλα κυλούν ομαλά», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου ο γιατρός είναι εκείνος που αξιολογεί ποιος έχει προτεραιότητα για τη χορήγηση του εμβολίου και με βάση τον ΑΜΚΑ του ασθενούς προκύπτει και το ηλικιακό κριτήριο. Επιπλέον, όπως ανέφερε, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνεται ήδη καταγραφή ποιοι και πότε εμβολιάζονται έτσι ώστε να υπάρχει ενημερωμένος φάκελος για τον κάθε ασθενή αλλά και για το κοινωνικό σύνολο, στοιχεία τα οποία φαίνονται χρήσιμα στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.
«Διατηρώντας την ψυχραιμία μας και δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι, πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Η προμήθεια 4,2 εκατομμυρίων εμβολίων είναι μια ικανή ασφαλιστική δικλείδα για να διασφαλιστεί η ομαλότητα στη διαδικασία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού», επισήμανε ο κ. Φουτούλης.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Αναλυτικότερα οι ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης είναι:
– Ηλικία άνω των 60 ετών
– Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
– Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες
– Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2
– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου
-Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών
– Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Ο κ. Φουτούλης, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη φετινή χρονιά καθώς ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας γι αυτό και όπως ανέφερε ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας Covid-19.
Επιπλέον ανέφερε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει για τη λοίμωξη από τον Covid, κάνοντας λόγο για μια λαθεμένη αντίληψη η οποία κυκλοφορεί ευρέως, ωστόσο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως και στη Ρόδο όπως και στην υπόλοιπη χώρα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου, αλλά θα αρχίσει να χορηγείται από τις 15 Οκτωβρίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ