Τοπικές Ειδήσεις

Ομιλία του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη στο Διεθνές Φόρουμ για τον Διάλογο των Πολιτισμών

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης απηύθυνε χαιρετισμό,  στα πλαίσια του 17ου Forum «Διάλογος των Πολιτισμών». οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στο Ξενοδοχείο Rodos Palace. με την συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους

Ο χαιρετισμός που απηύθυνε έχει ως εξής:

Κυρίες & Κύριοι,

Είναι τιμή και προνόμιο για μένα να υποδέχομαι και να καλωσορίζω ως Δήμαρχος της Ρόδου όλους τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Φόρουμ για τον Διάλογο των Πολιτισμών, το οποίο καταξιώνεται χρόνο με το χρόνο, ως θεσμός παγκόσμιας ακτινοβολίας. Τιμά πραγματικά όλους τους Ροδίτες, να φιλοξενούμε όλους εσάς, επιφανείς προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο και μάλιστα για κάτι τόσο επιτακτικά αναγκαίο, όπως ο διάλογος πάνω σε μείζονα παγκόσμια ζητήματα.

Όσοι έχετε γνωρίσει το νησί μας, εύχομαι η διαμονή σας να ανταμείψει την προσμονή σας, και να βρεθείτε και πάλι στη Ρόδο. Όσοι βρίσκεστε εδώ για πρώτη φορά, εύχομαι να την ανακαλύψετε, να τη χαρείτε, όσο είναι δυνατόν στο πλαίσιο των υποχρεώσεών σας, και να γίνετε κι εσείς πιστοί φίλοι του νησιού μας.

Θέλω επίσης να συγχαρώ τους διοργανωτές, και να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον Βλαντιμίρ Γιακούνιν για την αγάπη που τρέφει για τη Ρόδο και την εκφράζει έμπρακτα, όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ρόδος δεν είναι μόνον ένας πανέμορφος και φιλόξενος τόπος. Έχει πνεύμα, ιστορία και πολιτισμό. Έχει υπάρξει διαχρονικά, από την αρχαιότητα μέχρι και τους σύγχρονους καιρούς, σταυροδρόμι πολιτισμών, που άφησαν το αποτύπωμά τους. Κι αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, με τη φιλοξενία μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, με κορωνίδα τη Σύνοδο Κορυφής, της τότε ΕΟΚ, το 1988. Σύνοδος που συνοδεύτηκε από τη Διακήρυξη της Ρόδου. Με τη συμμετοχή ηγετών τεράστιου πολιτικού βεληνεκούς, όπως ο Πρόεδρος Μιτεράν, η Λαίδη Θάτσερ, και ο Καγκελάριος Κολ.

Κατά συνέπεια, θα έλεγα πως η Ρόδος είναι και συμβολικά ο ιδανικός τόπος για την προώθηση του Παγκόσμιου Διαλόγου. Και από την πλευρά μας, ως νέα Δημοτική Αρχή του νησιού, επενδύουμε με όραμα και πρόγραμμα σε αυτή την κατεύθυνση. Τιμώντας αυτή την ιστορία, και αυτή την παράδοση.

Κυρίες & Κύριοι,

Όλα δείχνουν, ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα τίθενται νέα ζητήματα, τα οποία στον σύγχρονο κόσμο, αφενός δεν γνωρίζουν σύνορα, και αφετέρου ζητούν πιεστικά λύση. Η εξασφάλιση νέων πηγών ενέργειας και η διαχείριση των υπαρχουσών, οι περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές, η τρομοκρατία, η μετανάστευση, οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, είναι μερικά από αυτά και συνθέτουν ένα ακόμα πιο πολύπλοκο Διεθνές σκηνικό. Την ίδια στιγμή, τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα, που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, φαίνεται να αποκτούν νέα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να μορφοποιούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, που αλλάζει ριζικά, χρειάζονται οι απαραίτητοι επαναπροσδιορισμοί, και κυρίως νέες ιδέες. Εξάλλου, οι νέες ιδέες ήταν πάντα ο κινητήριος μοχλός της ιστορίας, όταν έπρεπε να ξεπεραστούν αδιέξοδα, και να αναδιαμορφωθούν οι δομές των κοινωνιών.

Τίποτα δεν είναι όπως παλιά, και η διεθνής σκακιέρα είναι πλέον πιο σύνθετη, πιο πολύμορφη, καθώς οι συμμετέχοντες παίκτες πληθαίνουν, και η τράπουλα των παγκόσμιων ισορροπιών ξαναμοιράζεται. Το θέμα της παγκόσμιας κατανόησης και συνεργασίας είναι το πλέον κρίσιμο, σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία. Για αυτό και πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες, δράσεις και ευρείες συναινέσεις, με ουσιαστικό περιεχόμενο.

Όχι διάλογος πυροτεχνημάτων, αλλά διάλογος που θα οδηγεί σε μια συμφωνία, για το τι είδους κοινωνία θέλουμε να οικοδομήσουμε στον 21ο αιώνα, σ’ ένα πλαίσιο στόχων, για τον κόσμο που θέλουμε, για εμάς και τα παιδιά μας. Πλαίσιο που πρέπει να σχετίζεται ευθέως με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε πλανητικό επίπεδο, τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και με τη συγκρότηση μιας χειραφετημένης σκέψης, απέναντι στις κατακλυσμιαίες τεχνολογικές αλλαγές, των καιρών μας.

Από την άποψη αυτή, η ατζέντα του εφετινού Φόρουμ, είναι εξόχως σημαντική και ενδιαφέρουσα, υπό το φως μάλιστα και των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων, στην Ανατολική Μεσόγειο. Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, ως παλαιότερου μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, καθώς η Ελλάδα προσβλέπει σε μια ειρηνική γειτονιά, και σε μια περιοχή συνεργασίας, ασφάλειας και ανάπτυξης.

Καταλήγοντας θα ήθελα, να θυμίσω την περίφημη φράση του Αριστοτέλη: “Κάθε έλλειψη και υπερβολή φθείρει. Σώζει η μεσότητα”. Την αρετή της μεσότητας καλούμαστε να βρούμε, και να ακολουθήσουμε. Την αρετή της μέσης οδού, και της αποφυγής των ακροτήτων. Όπως μας κληροδότησαν οι αρχαίοι Έλληνες, την ύβρη, ακολουθεί η νέμεση. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι οι διεθνείς παράγοντες, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, στη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής, του κόσμου μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Φόρουμ, αναμένοντας με ενδιαφέρον, τα συμπεράσματά του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου