Συνεντεύξεις

Γ. Πάππου: «Για να λειτουργήσουν οικονομία και κοινωνία ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής»

«Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι επιπλέον χρόνος. Δεν υπήρχε πίστωση χρόνου, για να είμαστε ακριβείς.  Και αυτό το αντιλήφθηκε η Κυβέρνηση, ερχόμενη προετοιμασμένη και «διαβασμένη» σε όλα τα επίπεδα», δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου με αφορμή τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην αγορά.
Επιπλέον, μιλάει για την επιχειρηματικότητα, την αγορά, τις επενδύσεις αλλά και τον Τουρισμό με αφορμή την κατάρρευση του Thomas Cook.
• Κύριε Πάππου, ας ξεκινήσουμε με ένα πρώτο σχόλιο για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης μέχρι τώρα. Εκτιμάτε ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα» σιγά σιγά με απώτερο στόχο την ανάπτυξη; 
Η Κυβέρνηση που ανέδειξαν οι κάλπες, μόλις πριν από 3 μήνες, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος. Για να λειτουργήσουν η οικονομία και η κοινωνία, κυρία Ντόκου, ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.
Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι επιπλέον χρόνος. Δεν υπήρχε πίστωση χρόνου, για να είμαστε ακριβείς.  Και αυτό το αντιλήφθηκε η Κυβέρνηση, ερχόμενη προετοιμασμένη και «διαβασμένη» σε όλα τα επίπεδα.  Έστρεψε την προσοχή της, άμεσα, στα προβλήματα, έθεσε προτεραιότητες και σαφή χρονοδιαγράμματα και καταφέρνει , πιστεύω, καθημερινά, μικρούς και μεγάλους στόχους. Υπάρχει σχέδιο, συντονισμός και αποτελεσματικότητα.  Οι δεσμεύσεις της για μείωση φόρων και εισφορών, για άρση των εμποδίων στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, δίνουν το στίγμα μιας πολιτικής φιλικής προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Έχουμε μία παραγωγική Ελλάδα. Μία Ελλάδα όμως, που  ψυχορραγούσε κοινωνικά και οικονομικά.  Και ήρθε ο καιρός να βοηθηθεί, να στηριχθεί για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Για το καλό όλων μας!
Η Ανάπτυξη είναι Εθνικό θέμα. Ας το αντιληφθούμε πλέον! Δεν είναι κομματικό θέμα. Δεν έχει αποχρώσεις. Η Ανάπτυξη προϋποθέτει σταθερότητα – μεταρρυθμίσεις – επιτάχυνση – αναμόρφωση.

 • Στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς. Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα; Τι ζητά το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου από την Κυβέρνηση;
Οι επιχειρήσεις μας, μικρές και μεσαίες, πλήρωσαν πανάκριβα όλα αυτά τα χρόνια  το τίμημα της οικονομικής κρίσης και της ύφεσηςαλλά και της απροθυμίας του πολιτικού προσωπικού να «χτίσει» μια χώρα σοβαρή και αξιόπιστη. Να διαμορφώσει ένα πραγματικά ελκυστικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Τώρα πια δεν έχουμε άλλα περιθώρια.  Έχουμε ανάγκη να εφαρμοστούν όσα πρέπει να εφαρμοστούν! Και όχι όσα αντέχουμε πολιτικά. Για να υπάρξει σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία. Οικονομική, πολιτική, κοινωνική.
Όπως φαίνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2020 η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση. Η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, η μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από το 10% στο 5%, τα μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και οι ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα, είναι κινήσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα στην αγορά αλλά και θα ανακουφίσουν το σύνολο της κοινωνίας.
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Σκοπός, η οικονομία της χώρας να πάει μπροστά. Όχι με αναιμικούς αριθμητικούς δείκτες. Αλλά ουσιαστικά. Δεν θα πάψουμε να αναδεικνύουμε την ανάγκη μείωσης της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Μόνο έτσι η αγορά θα ανακάμψει. Οι προτεραιότητες για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου παραμένουν σταθερές και ξεκάθαρες. Δεν αλλάζουν. Μέχρι οι προτάσεις μας να γίνουν δεκτές και να εφαρμοστούν.
Πρώτον, λιγότεροι φόροι. Δίκαιο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Δεύτερον,  λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Δίκαιο, αξιόπιστο και αναπτυξιακό ασφαλιστικό σύστημα. Τρίτον, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας. Τέταρτον, μείωση της γραφειοκρατίας και πιο ευέλικτες διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά στο επιχειρείν στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Μεταξύ άλλων, το Επιμελητήριο έχει αιτηθεί και κρίνει ως απαιτούμενα και ρεαλιστικά εφαρμόσιμα:
Σταθερό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις 15% – 20%.
Σταθερό φορολογικό συντελεστή 10% για τις νέες επιχειρήσεις για τα 5  πρώτα  Έτη λειτουργίας τους.
Ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Επίδομα εργασίας και όχι επίδομα ανεργίας.
Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 10%
Κλίμακες του ΦΠΑ  σε 5 %, 9%, για είδη πρώτης ανάγκης, διατροφής, εστίασης, πολιτισμού και ενέργειας, ένδυσης και υπόδησης.
Σταδιακή μείωση προκαταβολής φόρου κερδών επόμενης χρήσης  από το 100% έως το 0%.  Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τις νέες επιχειρήσεις για 5 έτη.
Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Δημιουργία επιχειρηματικού επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στα νησιά μας,
Ζητούμε την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για το σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου. Δεν θα σταματήσουμε να το λέμε, κα Ντόκου.
Μηδενικό (0 %)  φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις μονίμων κατοίκων που δραστηριοποιούνται στο Καστελόριζο, το Αγαθονήσι, τη Ψέριμο, τους Αρκιούς, το Μαράθι και την Τέλενδο  για προϊόντα και υπηρεσίες.
Ελαχιστοποίηση του κόστους για τη μεταφορά εμπορευμάτων (μέσω επιδοτούμενων συνδέσεων, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) στα ανωτέρω νησιά.
Εμείς, ως Επιμελητήριο, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να προτείνουμε και να διεκδικούμε μέτρα και δράσεις για ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Γιατί μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούμε να διασφαλίσουμε οφέλη τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους κατοίκους των νησιών μας.
• Επενδύσεις. Πόσο αισιόδοξοι είμαστε για την περιοχή μας;
Οι επενδύσεις δεν έρχονται μόνες τους. Ούτε με ευχές, ούτε με καλή πρόθεση.
Για να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, οφείλουμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να παρέχουμε ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα καθώς και σταθερό αναπτυξιακό ασφαλιστικό σύστημα. Για να ξεκινήσουμε.
Χρειάζεται επίσης ευελιξία. Και σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
Χρειάζεταιεπικαιροποίηση καισυμπλήρωση, μέσα σε σύντομο και καθορισμένο χρονικό διάστημα, του Πλαισίου επενδύσεων, θεσμών και διαδικασιών. Χρειάζεται άνοιγμα των αγορών, χωροθέτηση,  αδειοδότηση, υποδομές, δομές υποστήριξης, φορολογικό πλαίσιο, χρηματοδοτικά επενδυτικά εργαλεία.
Χρειάζεται εμπέδωση του κλίματος κοινωνικής και οικονομικής  σταθερότητας και συνοχής.
Η Κυβέρνηση έχει τη βούληση, έχει ήδη κάνει κινήσεις προς τη σωστή  κατεύθυνση και είμαι βέβαιος ότι το τοπίο ανοίγει, τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ξένους επενδυτές. Πιστεύουμε και προσβλέπουμε σε αυτή τη  νέα επενδυτική και επιχειρηματική κουλτούρα και για την περιοχή μας, η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά  για προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
Το Επιμελητήριο έχει ήδη εντοπίσει αλλά και δεχθεί κρούσεις από δυνητικούς επενδυτές και συνεχίζει να παρέχει την αμέριστη στήριξή του και, σε συνδυασμό με την υποστήριξη όλων των οργανισμών, ΟΤΑ Α και Β Βαθμού, φορέων και Κράτους, πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμεκρίσιμες επενδύσεις, με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της περιοχής μας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
• Τουρισμός. Η κατάρρευση της ThomasCook θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά, αν και ακόμη οι επιχειρήσεις δεν έχουν συνέλθει από το ‘σοκ’. Τι πρέπει να περιμένουμε στην δική μας περιοχή που η οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό; 
Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν στην τοπική μας οικονομία αλλά και στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της Χώρας, θα είναι πολλές και το μέγεθός τους φοβούμεθα ότι θα είναι μεγάλο. Κανένας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος.  Η πτώση του πολυεθνικού αυτού κολοσσού, δεν επηρεάζει μόνο τα καταλύματα αλλά το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας και των συνδεδεμένων με αυτή επιχειρήσεων.
Τα αρμόδια Υπουργεία επέδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και αντέδρασαν ορθά κάτω από πίεση χρόνου και με τις εξελίξεις να φέρνουν συνεχώς νέα δεδομένα προς διαπραγμάτευση και επίλυση.
Ωστόσο απαιτούνται επιπλέον στοχευμένες διαρθρωτικές κινήσεις ώστε οι επιπτώσεις στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική μας οικονομία σε όρους εισπράξεων, απασχόλησης και τουριστικής κίνησης, να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό.
Η κατάρρευση της ThomasCook μας υπογραμμίζει όμως και ένα βασικό χαρακτηριστικό του τουριστικού κλάδου: είναι ένας τομέας ιδιαίτερα ευάλωτος σε εξωγενείς παράγοντες. Επιβάλλεται πλέον, να αποφύγουμε την εξάρτηση από τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Ας το αντιληφθούμε όλοι. Δεν υπάρχει μόνο η διάχυση του τουριστικού οφέλους στην κοινωνία. Υπάρχει ταυτόχρονα και ο κίνδυνος διάχυσης της ζημίας στην κοινωνία, όπως σε περιπτώσεις τύπου ThomasCook.
Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα και να εφαρμόσουμε μηχανισμούς προστασίας από τέτοιου είδους κινδύνους (για παράδειγμα με ασφαλιστικά προγράμματα εξασφάλισης πιστώσεων).
Κατά συνέπεια, πρέπει να δουλέψουμε δομικά, για να παγιώσουμε τα οφέλη από τον τουρισμό, με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και όχι μόνο σε επίπεδο αριθμού αφίξεων.
Η ποιοτική αναβάθμιση του προορισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε υπηρεσίες, υποδομές, εικόνα, η χρήση καινοτόμων, έξω από την πεπατημένη, εργαλείων προσέλκυσης τουρισμού, νέων καναλιών προσέλκυσης επισκεπτών, με φαντασία και ευρηματικότητα, πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες μας.
Ειδικότερα για το νησί της Ρόδου,  η δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών αρχών και φορέων του Τουρισμού κρίνεται πλέον επιβεβλημένη για την χάραξη ενός ουσιαστικού και ρεαλιστικού αναπτυξιακού προγράμματος, που θα υλοποιηθεί και δε θα μείνει στα συρτάρια και θα λειτουργεί προς όφελος επιχειρηματιών και κατοίκων του νησιού μας.
• 70 χρόνια Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εφέτος. Ένα σχόλιό σας. 
70 χρόνια Παρουσίας. 70 χρόνια Δημιουργίας.  70 χρόνια μεγάλων ιδεών, προτάσεων, δράσεων, παρεμβάσεων.
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου μας.  Η επινοητικότητα, η αισιοδοξία, η ακούραστη ενεργητικότητα ήταν και είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που υπηρέτησαν και υπηρετούν τον Ήλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Ένας επιτυχημένος θεσμός τον οποίο εξακολουθούμε να υπηρετούμε με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις.  Ένας σύμμαχος και σύμβουλος, προσέφερε  και προσφέρει τεχνογνωσία και προτάσεις, διεκδίκησε και διεκδικεί  ενεργό ρόλο σε όλες τις διαδικασίες για να προστατέψει το συμφέρον των μελών του. Με αιτήματα και προτάσεις. Με έτοιμες δομές, γνώση και εμπειρία. Ασκούμε πολιτική, κυρία Ντόκου, αλλά δεν είμαστε πολιτικοί. Χωρίς εγωισμούς. Με συνέργειες και συμπράξεις, με συνεργασίες. Χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους. Και μόνο προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας μας.
70 χρόνια σεμνής προσφοράς, αθόρυβης αν θέλετε, συνάμα όμως αποτελεσματικής αλλά προπάντων 70 χρόνια ουσιαστικού έργου. Και συνεχίζουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου