Ρεπορτάζ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος των αρχιτεκτόνων

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε δηλώσεις του προς την «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, με αφορμή την υλοποίηση των διαγωνισμών που γίνονται σε συνεργασία με τους δήμους ανά τον Νομό.
«Στην τελευταία κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαμε δώσει με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, υπήρξε μια σημαντική δέσμευση για την χρηματοδότηση όσων δήμων επιλέξουν να υλοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις βραβευθείσες προτάσεις που είχαμε καταθέσει στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που είχε πραγματοποιηθεί. Επομένως, εμείς έχουμε κάνει επαφές με τους δήμους από το Νομό Δωδεκανήσου. Ήδη έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτό και θα εξετάσουμε μαζί με την ΠΝΑΙ και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, να υπάρξει μια επίσπευση ώστε ένα πολύ σημαντικό έργο να λάβει σάρκα και οστά. Δεν έχει να κάνει μόνον με ένα… παγκάκι ή ένα φωτιστικό. Έχει να κάνει με το ό,τι επιτέλους, θα βλέπουμε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να υλοποιείται. Κι αυτό έχει τεράστια σημασία για την επιστημονική κοινότητα, η οποία βλέπει ότι ο κόπος της, αναγνωρίζεται και λαμβάνει μια υπόσταση στο δομημένο περιβάλλον –δεν μένει, δηλαδή στα χαρτιά. Θα έχουμε περισσότερες ανακοινώσεις, από την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο και του συνεδρίου Αρχιτεκτονικής – Τουρισμού που θα γίνει στην Ρόδο», όπως είπε.
Ο κ. Σκιαδόπουλος, αναφέρθηκε και στον μεγάλο διαγωνισμό για την ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Νομαρχίας (νυν Περιφέρειας Ν.Αιγαίου) λέγοντας πως είναι η ώρα να προχωρήσει:
«Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Μιλάμε για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της Πλατείας Νομαρχίας –ευρύτερα. Και μιλάμε για ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο – τοπόσημο, για το νησί μας και για την πόλη της Ρόδου, ιδιαίτερα. Αποτελεί ένα τοπόσημο το οποίο έχει πάρα πολλές προοπτικές. Περιμένουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού ώστε να διευθετηθούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες και να προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός, ο οποίος, θεωρείται ‘πολυαναμενόμενος’ από όλη την επιστημονική κοινότητα ανά την χώρα».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση με τα δημόσια έργα και τους διαγωνισμούς που είχαν «παγώσει» κυριολεκτικά με το νόμο του 2016, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου ήταν κατηγορηματικός: «Κοιτάξτε, οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και αντί να μειώνονται και να βελτιώνονται, διογκώνονται κάθε χρόνο που περνάει. Το παρατηρούμε αυτό τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και σε άλλες περιοχές, από τα επιμελητήρια της χώρας όπου οι συνάδελφοί μας βγαίνουν εκτός επαγγέλματος, εκτός χώρας και η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Υπάρχει μια αμυδρή βελτίωση στον κατασκευαστικό κλάδο, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι επανήλθαμε στα επιθυμητά επίπεδα ή έστω εκεί που βρισκόταν η κατασκευή -όλος αυτός ο ευρύτερος κλάδος ο οποίος αφορά τόσα πολλά επαγγέλματα, πριν από κάποια χρόνια. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, δεν αλλάξουν κάποια πράγματα, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές που καλείται να καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας (ως φοροεισπρακτική πρακτική) και μια σειρά από άλλες πολύ σοβαρές παράμετροι, δεν θα έχουμε βελτίωση. Μην ξεχνάτε ότι η κατασκευή είναι από τους πιο κρίσιμους κλάδους. Περιλαμβάνει πάρα πολλούς άλλους κλάδους και δυστυχώς, ο ‘κύκλος’ αυτός έχει αρχίσει να παίρνει την κατιούσα. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει με καίριες αποφάσεις που οφείλει να λάβει η Πολιτεία» όπως τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου