Συνεντεύξεις

N. Παπανικήτας: «Να τηρούμε με ευλάβεια το τρίπτυχο: Μάσκα, ατομική υγιεινή και τήρηση αποστάσεων»

Κατηγορηματικός ως προς την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό εμφανίζεται σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο κ. Νικήτας Παπανικήτας, παθολόγος και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στην ιδιωτική κλινική Euromedica στην Ρόδο. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι ο κορωνοϊός έχει μπει στην ζωή μας και δεν θα βγει εύκολα, ακόμη κι αν εμφανιστεί το εμβόλιο αφού δεν θα αποτελέσει την απόλυτη λύση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, όπως ο κ. Παπανικήτας υπογραμμίζει, ότι στην περιοχή μας αν και αυτή την περίοδο καταγράφεται έξαρση του κορωνοϊού, δεν υπάρχουν πολλοί διασωληνωμένοι και φυσικά –ευτυχώς- δεν καταγράφονται θάνατοι, ενώ ‘Θα δούμε την εξέλιξη ακόμη καλύτερα, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία. Τότε θα φανεί, μετά από λίγες ημέρες εάν θα υπάρξει αύξηση ή θα παραμείνουν χαμηλά’, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

• Κύριε Παπανικήτα θα ήθελα να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα σχόλιο σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στην δική μας περιοχή.
Σίγουρα δεν είναι καλή η εξέλιξη των πραγμάτων. Υπάρχουν κρούσματα –μπορεί να μην είναι μεγάλος ο αριθμός- και να είμαστε σε αριθμό μικρότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά υπάρχουν. Θα δούμε την εξέλιξη ακόμη καλύτερα, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία. Τότε θα φανεί, μετά από λίγες ημέρες εάν θα υπάρξει αύξηση ή θα παραμείνουν χαμηλά.
• Ωστόσο, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε καλά επίπεδα όσον αφορά τα νούμερα, υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες; Βλέπετε να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να ζητούν να κάνουν τεστ όταν είναι αναγκαίο;
Αυτό είναι το ζητούμενο! Δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία όπως το αντιλαμβάνομαι για τα μέτρα προστασίας. Σε ό,τι αφορά το τεστ, έρχεται αρκετός κόσμος στην ιδιωτική κλινική Euromedica αφού κι εμείς μπορούμε να το κάνουμε όπως και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Αυτό που μας απασχολεί είναι να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τον καθέναν: η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού ή συναθροίσεων, ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών κ.λπ.
• Σχετικά με την χρήση μάσκας, γίνεται πολύς λόγος και υπάρχουν ομάδες συμπολιτών μας που αντιδρούν και δεν θέλουν, να την χρησιμοποιούν οι ίδιοι αλλά ούτε και τα παιδιά τους που θα πάνε σχολείο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Θα χρησιμοποιούσα την έκφραση ότι αυτή η αντίληψη είναι ανόητη –διότι αν υπάρχει κάτι που σε προστατεύει είναι η μάσκα. Ακόμη και το εμβόλιο να κυκλοφορήσει όπως το περιμένουμε στις αρχές του 2021, δεν θα είμαστε σίγουροι. Δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Συνεπώς, η μάσκα είναι το πρώτο μέτρο –εκ των ων ουκ άνευ. Κι αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Ανάμεσα σε δύο άτομα, εάν φορούν και οι δύο μάσκα οι πιθανότητες είναι κάτω από 2% να μολυνθεί κάποιος.
• Αρα λοιπόν, από την στιγμή που ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ, δεν τελειώσαμε και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν γι αρκετό καιρό ακόμη.
Ναι φυσικά, αλλά αυτό συμβαίνει και με την γρίπη.
• Οσον αφορά στα εμβόλια ποια εικόνα έχετε;
Υπάρχουν σε εξέλιξη ακόμη τα πειράματα από μεγάλες εταιρείες οι οποίες ετοιμάζουν εμβόλια. Πιστεύω ότι θα έχουμε κάτι θετικό τον επόμενο χρόνο. Σίγουρα, το εμβόλιο θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στο να αναχαιτιστεί η εύκολη εξάπλωση του ιού. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα είναι όμως το άπαν. • Βέβαια θα υπάρξουν και αντιρρησίες που δεν θα θέλουν να το κάνουν…
Κοιτάξτε, τα εμβόλια (γενικά) σώζουν ζωές. Μιλάω για τα εμβόλια που έφεραν την αύξηση του μέσου όρου ζωής στην ανθρωπότητα. Παλαιότερα τα παιδιά πέθαιναν πριν φτάσουν στην ενηλικίωση από αρρώστιες όπως π.χ. η ιλαρά ή από πολυομελίτιδα, ή κοκκίτη κ.λπ. Αυτά έχουν σχεδόν εξαλειφθεί και βέβαια δεν πεθαίνουν πλέον οι άνθρωποι από τέτοιες ασθένειες. Είχαμε ένα ‘κίνημα’ κατά του εμβολιασμού (γενικώς) Π.χ. στην γειτονική Ιταλία, εμφανίστηκε μια έξαρση της ιλαράς επειδή κάποιοι γονείς δεν ήθελαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ο καθένας πιστεύει σε θεωρίες συνομωσίας ή δεν ξέρω τι άλλο. Όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Είμαι υπέρ του εμβολίου, 100%.
• Γεννάται κι άλλο ερώτημα: όταν θα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε το εμβόλιο, ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι;
Το έχει καθορίσει το υπουργείο Υγείας. Θα εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί (νοσηλευτές, γιατροί, προσωπικό κ.λπ. επειδή έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο και μπορεί δυνητικά να μεταδώσουν τον ιό). Οι ευπαθείς ομάδες είναι όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως συνηθίζουμε να λέμε (άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, από σακχαρώδη διαβήτη κ.ο.κ.)
• Να μιλήσουμε για την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην χώρα. Δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων αλλά υπάρχουν αρκετά κρούσματα και οι περισσότεροι πάσχοντες περνούν τον κορωνοϊό σε ελαφρά κατάσταση. Πώς το σχολιάζετε;
Έχετε δίκιο. Αυτό που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι είναι ότι είχαμε ηπιότερα κρούσματα ενώ η μετάδοση ήταν πολύ πιο έντονη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, πράγματι κρατιέται σε ένα πολύ καλό επίπεδο κι αυτό οφείλεται όχι μόνον στην ηπιότητα των συμπτωμάτων αλλά και στο γεγονός πως γνωρίζουμε τώρα πια, καλύτερα από ό,τι τον Μάρτιο όταν ξεκινήσαμε με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τον ασθενή ο οποίος έρχεται όταν πάσχει. Γι αυτό και μειώνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Κατά την άποψή σας, ως γιατρός, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με το ξεκίνημα της πανδημίας που ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στο lockdown;
Κατ’ αρχήν η απόφαση για να προχωρήσει η Ελλάδα σε lockdown ήταν σωστή. Τώρα, βλέπουμε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να ξαναγίνει αφού έπρεπε να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, να αντιμετωπιστεί η καλοκαιρινή περίοδος με τις μετακινήσεις τουριστών κ.λπ. Συνεπώς ήταν αναμενόμενο να έχουμε και αυτή την αύξηση των κρουσμάτων. Το περιμέναμε.
Ωστόσο αυτή την περίοδο, βρισκόμαστε σε έξαρση. Όμως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ‘συναγερμού’ ποτέ (με πάνω από 500 κρούσματα την ημέρα ή πολλούς θανάτους).
Σε τοπικό επίπεδο, αντιμετωπίστηκε επαρκώς η κατάσταση; Υπήρξε ο απαραίτητος εξοπλισμός, υπήρξαν τα αντανακλαστικά παρά την τουριστική κίνηση;
Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ και μιλάω για τον μοριακό έλεγχο ανίχνευσης της νόσου, είμαστε επαρκώς εξοπλισμένοι. Τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου –που φέρει και το βάρος της νοσηλείας των ασθενών. Από ό,τι γνωρίζουμε νοσηλεύονται οι ηπιότερα πάσχοντες. Οι βαριά πάσχοντες μεταβαίνουν στα κέντρα αναφοράς.
• Τι θα λέγατε στους αναγνώστες μας;
Θα τους έλεγα να τηρήσουν με ευλάβεια το τρίπτυχο: Μάσκα – Ατομική Υγιεινή (πλύσιμο χρειών) και τήρηση αποστάσεων.
Επίσης εάν κάποιος έχει συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του αμέσως. Εάν δεν έχει (είναι ασυμπτωματικός) αλλά ανησυχεί και θέλει να εξεταστεί θα πρέπει να το αποφασίσει μόνος του πώς θα το χειριστεί.
Αυτά μέχρι να έρθει το πολυπόθητο εμβόλιο!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου