Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί έντονο προβληματισμό αλλά και αιτία για να αφυπνιστούν οι τοπικοί παράγοντες και οι βουλευτές του νομού, πριν να είναι αργά, προχωρά σήμερα η “δημοκρατική”, σχετικά με την μεγάλη επένδυση στην περιοχή “Αμαρτος” της Κρητηνίας, η οποία έχει “σκαλώσει” στα γρανάζια της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς και απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της “δημοκρατικής”, ο μεγαλοεπενδυτής που προτίθεται να χρηματοδοτήσει την πρότυπη μονάδα υγείας, δέχθηκε πρόταση από Τούρκους επιχειρηματίες να εγκαταλείψει την προσπάθεια στη Ρόδο και να επενδύσει τα χρήματά του για την κατασκευή της ίδιας μονάδας στην “Αττάλεια” (!) προσφέροντάς του γη και ύδωρ για να αλλάξει τα πλάνα του και να εγκαταλείψει την Ελλάδα!
Τούρκοι επιχειρηματίες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία του έργου στην Κρητηνία, αλλά και που έχουν αντιληφθεί πλήρως την καινοτομία της επένδυσης, σε μια περίοδο που ο τουρισμός Υγείας κερδίζει συνεχώς έδαφος, τον προσέγγισαν και του πρότειναν συνεργασία για την κατασκευή της μονάδας αποθεραπείας στην Αττάλεια, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να συναντήσει γραφειοκρατικές εμπλοκές, σε αντίθεση με όσα αντιμετωπίζει στην Ελλάδα, δείχνοντας απολύτως κατατοπισμένοι για την πορεία του έργου και τις δυσκολίες υλοποίησής του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επενδυτής τελεί σε κατάσταση αναμονής για να δοθεί το “πράσινο φως” από το ΕΚΑΣ και να προχωρήσει επιτέλους η επένδυση, ωστόσο αυτό που έχει καταστήσει σαφές, είναι πως περιμένει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι, κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρες διαδικασίες και αναιτιολόγητες καθυστερήσεις».

Ο ίδιος, παρακολουθώντας την απεμπλοκή του έργου στο Γκολφ Αφάντου, εκτιμά ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν ανάλογες διαδικασίες και για την καινοτόμο επένδυση της Κρητηνίας, ειδικά από την στιγμή που όπως υποστηρίζει, τα αρχαία που εντοπίστηκαν κείνται σε μικρότερη έκταση απ’ ό,τι στο Γκολφ Αφάντου και ειδικά από την στιγμή που οι μελέτες της μονάδας έγιναν από την αρχή ακολουθώντας τις υποδείξεις της Αρχαιολογίας. Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο με κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό πρόσημο, που θα αλλάξει την φυσιογνωμία όχι μόνο της δυτικής πλευράς του νησιού αλλά ολόκληρης της Ρόδου και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια καινοτόμο επένδυση σε κάθε επίπεδο.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η “δ”, υπάρχει στενή “πολιορκία” από τους Τούρκους επιχειρηματίες οι οποίοι τους τελευταίους μήνες είναι σε συνεχή επαφή με τον μεγαλοεπενδυτή, προκειμένου να τον πείσουν να εγκαταλείψει την προσπάθεια στην Ρόδο και να επενδύσει το κεφάλαιό του στην γείτονα χώρα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σε μια τέτοια περίπτωση η Ρόδος θα βγει πολλαπλώς χαμένη και είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν με κάθε τρόπο οι τοπικοί φορείς αλλά και οι βουλευτές του νομού, προκειμένου να συνδράμουν στην απεμπλοκή του έργου.
Όπως έγραψε η “δ”, η αξιοποίηση της ιστορίας του τόπου στην Άμαρτο, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο έλξης για τους επισκέπτες, πέρα από τις θεραπείες ευεξίας και την απόλαυση της παρθένας φύσης της νοτιοδυτικής Ρόδου. Στο νησί μας υπάρχουν ήδη δείγματα ότι η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να συμβαδίζει με την αξιοποίηση αρχαιολογικών ευρημάτων και μάλιστα να λαμβάνει επιπρόσθετη αξία και δυναμική σε συνάρτηση με την νέα μελέτη της μονάδας.
Στόχος της μονάδας είναι η αναζωογόνηση και η ευεξία, κάτι που προσδίδει αξία και ιδιαιτερότητα σε αυτή την επένδυση σε πανελλήνιο επίπεδο. Το έργο αυτό το έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία που προσβλέπει σε αυτό για την ένταξη της νοτιοδυτικής Ρόδου στον τουριστικό χάρτη. Μάλιστα, η έμφαση που θα δοθεί στη διατροφή με τοπικά προϊόντα και στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, θα έχει θετικά οφέλη σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Ο σχεδιασμός του έργου, έχει φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πρόβλεψη για “πράσινες στέγες”, εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με επανάχρηση-ανακύκλωση και αφαλάτωση, αλλά, μεταξύ άλλων, και για πρωτότυπη επεξεργασία λυμάτων.
Να σημειωθεί πως στην περιοχή, όπως έγραψε η “δ” που ανέδειξε το όλο θέμα, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή.
Η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, έγινε με βασικό γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό σε αυτό και στις αρχές της οικολογίας.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας με δυναμικότητα 135 δωματίων και 296 κλινών. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπο και διαδρομές περιπάτου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ωστόσο όλα αυτά, επανασχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της νέας μελέτης προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση στο επόμενο στάδιο, αυτό της έναρξης των εργασιών.
Οι πτέρυγες φιλοξενίας του κτηρίου επανασχεδιάστηκαν από την αρχή και από επτά έγιναν δέκα μικρότερες συμπτυγμένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με το κεντρικό κτήριο, τα εστιατόρια και την πισίνα να παραμένουν τα ίδια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά η Αρχαιολογία έχει δεσμεύσει χώρο 1.100 τ.μ. όπου εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή.
Η σύλληψη της ιδέας έγινε από έναν Ισραηλινό, επώνυμο γιατρό, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζε για αρκετό καιρό το όλο εγχείρημα. Η επιλογή της τοποθεσίας προέκυψε τυχαία και αποδίδεται σε ταξίδι αναψυχής με ιστιοπλοϊκό σκάφος που πραγματοποίησε στην περιοχή αυτή ο γιατρός. Το σκάφος πέρασε ανοικτά από τη θαλάσσια περιοχή της Κρητηνίας και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον του.
Η μονάδα θα ακολουθεί όλα τα πρότυπα ενεργειακής αυτονομίας. Γενικά, όλα όσα θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου.
Ο σημερινός επενδυτής, είναι ο τέταρτος κατά σειρά που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει τα χρήματά του στο project της Κρητηνίας, ωστόσο τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι χρονοβόρες διαδικασίες λειτούργησαν αποτρεπτικά όλο αυτό το διάστημα, γι’ αυτό και οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στην νέα κυβέρνηση.

Ήδη έχουν προηγηθεί άλλοι τρεις επενδυτές που εγκατέλειψαν την προσπάθεια, μεταξύ των οποίων μια εταιρεία-κολοσσός από το Ισραήλ που επενδύει σε καινοτόμα projects και ένας Έλληνας μεγαλογιατρός που δραστηριοποιείται στην Ελβετία, ωστόσο ερχόμενοι αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας, εγκατέλειψαν την προσπάθεια απογοητευμένοι.
Ο τέταρτος ενδιαφερόμενος επενδυτής προτίθεται να δώσει πίστωση χρόνου στις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να ενημερωθούν για τη σημασία της τεράστιας επένδυσης και να δοθεί επιτέλους το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών.
Η αρχική πρόθεση ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017 ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας και των ρυθμών χελώνας που ακολουθούνται στην Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα… ξεχείλωσε καταγράφοντας καθυστέρηση ήδη δυο ετών χωρίς να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο, με μοναδική αχτίδα φωτός την δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για απεμπλοκή όλων των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ