Ειδήσεις

Ιδιωτικοποιήσεις ύψους 6,4 δισ. έως το 2017

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει ήδη εγκρίνει από τις 30 Ιουλίου σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Development Plan ή ADP) που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιό του στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Τώρα και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το υπουργικό συμβούλιο καλείται ως προαπαιτούμενο για τη νέα δανειακή σύμβαση να το εγκρίνει και το ΤΑΙΠΕΔ να προσδιορίσει ημερομηνίες για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τους ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ χωρίς ουσιώδεις αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται επίσης να λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα για την πώληση των περιφερειακών αερολιμένων υπό τους ισχύοντες όρους προς τους ήδη επιλεγέντες προσφέροντες. Οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν επίσης περίπου 20 επιλεγείσες δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η εφαρμογή του προγράμματος για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων (ADP) αποβλέπει σε ετήσια έσοδα (εξαιρουμένων των τραπεζικών μετοχών) ύψους 1,4 δισ. ευρώ, 3,7 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντιστοίχως για τα έτη 2015, 2016 και 2017. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διευκολύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες κρατικές δράσεις που θα επιτρέπουν την επιτυχή ολοκλήρωση των διαγωνισμών υποβολής προσφορών. Σημειώνεται πως το ADP θα επικαιροποιείται σε εξαμηνιαία βάση και θα εγκρίνεται από ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2014 βρίσκονταν σε εξέλιξη, ολοκληρωμένοι ή σε προετοιμασία οι εξής κυρίως διαγωνισμοί: Το Ελληνικό, τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΣΤΥ, οι συμμετοχές του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και στα ΕΛΠΕ, το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος (Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου), οι μαρίνες Λαυρίου, Αλίμου, Πύλου και Χίου, τα ΕΛΤΑ, η Εγνατία οδός, η συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και πολλά ακίνητα όπως και η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

Το νέο Ταμείο

Εως τον Οκτώβριο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να διορίσει ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης η οποία θα εντοπίζει εναλλακτικές δυνατότητες και θα καταρτίζει συστάσεις όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου ανεξάρτητου Ταμείου που πρόκειται να συσταθεί, το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα. Η Ομάδα Δράσης θα υποβάλει αναφορά έως τον Δεκέμβριο του 2015 και η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα λάβει μέτρα για την εφαρμογή των συστάσεων έως τον Μάρτιο του 2016. Η εντολή και η σύνθεση της Ομάδας Δράσης θα καταρτισθούν από τις αρχές σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε διαβούλευση με το Eurogroup. Το ταμείο αυτό θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα τελεί υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών.

Η εντολή της Ομάδας Δράσης θα περιλαμβάνει τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων που θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο και των καλύτερων λύσεων ρευστοποίησής τους με έμφαση στην αποκόμιση αξίας από ακίνητα, περιλαμβανομένων εκείνων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Είναι η Ομάδας Δράσης αυτή που επιφορτίζεται με το έργο εντοπισμού των κατάλληλων ρυθμίσεων διακυβέρνησης του νέου Ταμείου, περιλαμβανομένου του εάν θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες επί μέρους οντότητες για τα διάφορα είδη περιουσιακών στοιχείων εντός του Ταμείου, με βάση, κατά περίπτωση, την πείρα φορέων όπως το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ. Θα κρίνει επίσης κατά πόσον τέτοιες υφιστάμενες οντότητες θα μπορούσαν να μεταρρυθμιστούν και να διατηρηθούν χωριστά από το Ταμείο, να παύσουν να λειτουργούν μετά τη λήξη της εντολής τους ή να απορροφηθούν από το νέο Ταμείο.

Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου θα αποτελέσει μία από τις πηγές για την εξόφληση του νέου δανείου του ESM και στοχεύει να αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% κάθε εναπομένοντος ευρώ (τουτέστιν, 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου