Ειδήσεις

Ο καύσωνας ήρθε για να μείνει – Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ – Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

«Καμίνι» όλη η χώρα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 41 βαθμούς, μετά την επέλαση του «Κλέωνα».

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, προειδοποιοεί για την κορύφωση του «κύματος» υψηλών θερμοκρασιών που θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07,  κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές που θα έρθουν αντιμέτωπες με άκρως υψηλές θερμοκρασίες (Παρασκευή και Σάββατο) είναι: Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα(Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα), Λάρισα, Πελοπόννησος και Δυτική και Νότια Ελλάδα.

Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η παρατεταμένη εξαήμερη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών, θα κρατήσει και την επόμενη εβδομάδα.

 

Αναφορικά με την ένταση του καύσωνα, όλα δείχνουν ότι στην πρώτη φάση του (Παρασκευή – Σάββατο) στις περισσότερες από τις κατά τεκμήριο πιο θερμές περιοχές της χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 41 ως 43 βαθμούς, αλλά στη δεύτερη φάση του φαινομένου (Κυριακή – Τετάρτη) αναμένεται κάμψη των υψηλών θερμοκρασιών κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Το αίτιο αυτής της αλλαγής είναι η επικράτηση βόρειων βορειοανατολικών ανέμων (μελτεμιών) με ένταση 5 με 7 μποφόρ.

Σχετικά με την εξέλιξη του καιρού στο δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας, διαφαίνονται: (α) εξασθένηση των Β-ΒΑ ανέμων και (β) επάνοδος των υψηλών θερμοκρασιών στα επίπεδα των 41 με 43 βαθμών σε όλη την ηπειρωτική χώρα.

Ο καιρός σήμερα
8,2 εκατομμύρια πληθυσμού θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C την Πέμπτη 13/07 – Αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης  πυρκαγιών

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα σήμερα Πέμπτη 13/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται στο χάρτη, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν τους μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Μέτρα προστασίας και τηλεργασία
Σε επιφυλακή όλη η χώρα για τον καύσωνα «Κλέωνα» με τα μέτρα των Αρχών να αλλάζουν ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Όπως έχει επισημανθεί η κακοκαιρία αυτή είναι αποτέλεσμα ισχυρών θερμών αέριων μαζών προερχόμενες από την Αφρική και θα καλύψουν τις νότιες περιοχές της Μεσογείου. Ήδη από χθες και σύμφωνα με το meteo.gr υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στην Ισπανία, στην Τυνησία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο υδράργυρος πλησίασε τους 40 βαθμούς στη Λάρισα, ενώ ξεπέρασε τους 39 βαθμούς στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στην Εύβοια. Για σήμερα, δεύτερη ημέρα του καύσωνα προβλέπεται ηλιοφάνεια και περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας όπου κατά τόπους ο υδράργυρος θα φθάσει ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 38-40, στην Ήπειρο από 20 έως 38 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 39-41, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 39-41 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 37 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 5 μποφόρ. Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς.

Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων έχουν σημάνει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό που λαμβάνει μέτρα για τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ευέλικτο ωράριο εργασίας, αλλά και παύση εργασιών σε συγκεκριμένες ώρες.

Ειδικότερα, για το Δημόσιο ορίζονται οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία, ενώ σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών κάποια ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες μπορούν και να ακυρωθούν, λόγω του καύσωνα.

Νέα επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10-07-2023) με α.α.4 και το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία «Κλέων» επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία.

Επισημαίνεται ότι από την Κυριακή (16-07-2023) και μετά προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Η ζέστη πάντως θα διατηρηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τιμές στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:
1.Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Την Κυριακή (16-7-2023) και τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά, ανά εικοσιτετράωρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου