Τοπικές Ειδήσεις

Επιβάλλεται εκ των πραγμάτων η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ στα νησιά με αφορμή και την πρόσφατη περιοδεία του σε Κω και Λέρο, αναφέρθηκε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του ΕΚΑΒ παραρτήματος Μυτιλήνης (Αιγαίο), κ. Σάββας Καραταπάνης.
«Σε ό,τι αφορά στη Ρόδο διαθέτει, τέσσερα ασθενοφόρα εκ των οποίων ένα στον Αρχάγγελο και ένα στη Σορωνή. Σίγουρα, χρειαζόμαστε ενίσχυση στο προσωπικό και γι αυτό ζητάμε την αρωγή και συνεργασία των τοπικών αρχών. Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροϊλός, είχε δεσμευτεί για προσλήψεις διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων. Σίγουρα δεν θα γίνει κάτι πολύ σύντομα γι αυτό και εκτιμώ πως δεν θα προλάβουμε να έχουμε πέμπτο ασθενοφόρο», όπως είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αγορά ασθενοφόρων όπως αποφασίστηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, τόνισε πως τα ασθενοφόρα θα αγοραστούν για τα Κέντρα Υγείας με κάποιον τρόπο που θα αποφασίσει και θα αναλάβει ο Δήμος Ρόδου (και θα παραχωρηθούν προς την 2η ΥΠΕ).

Η ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ‘ΔΕΛΤΑ’
Ο κ. Καραταπάνης, ανέφερε ακόμη πως έχει σημειωθεί αύξηση των αεροδιακομιδών εδώ και αρκετό καιρό (λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της τουριστικής κίνησης και των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώνονται στα νησιά):
«Η πανδημία με τον κορωνοϊό έχει επιβαρύνει κατά πολύ τις αεροδιακομιδές με ‘κάψουλα’ από τα νησιά μας. Τα περιστατικά με την μετάλλαξη ‘Δέλτα’ είναι προς το παρόν πάρα πολύ λίγα στην Ελλάδα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν θα επικρατήσει αυτό το στέλεχος και δεν είμαστε σίγουροι εάν είναι πιο θανατηφόρο από το κύριο στέλεχος. Στο μόνο που συμφωνούμε όλοι είναι πως η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ είναι πολύ πιο μεταδοτική. Θέλω να ελπίζω ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται και με τους εμβολιασμούς, θα περιοριστεί και θα βελτιωθεί η κατάσταση.
»Κατά την προσωπική μου άποψη, ο κορωνοϊός είναι μια ασθένεια με την οποία δεν θα τελειώσουμε εύκολα. Θα κρατήσει ακόμη ένα ή δύο χρόνια και με τις συνεχείς μεταλλάξεις δεν θα μπορέσει να περιοριστεί τόσο εύκολα. Το μόνο όπλο στην φαρέτρα μας, είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι αυτό, διότι δεν έχουμε άλλο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την λαίλαπα που ονομάζεται πανδημία», τόνισε.

ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ
Όσον αφορά στο ποσοστό των εμβολιασμών, ο κ. Καραταπάνης είπε πως η Ρόδος κυμαίνεται στο 45% περίπου (πάνω από τον πανελλαδικό Μέσο Όρο) αλλά δεν είναι επαρκής, για να χτίσουμε το ‘τείχος ανοσίας’ πολύ σύντομα:
«Εκτιμώ πως όλοι οι Ροδίτες το έχουν καταλάβει και θα πάνε να εμβολιαστούν. Και οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες. Δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής ασφάλειας. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και φυσικά, είναι ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομία. Με τον ρυθμό που προχωρούν οι εμβολιασμοί στη Ρόδο είναι στο 0,5 – 0,6% ημερησίως. Κανονικά, χρειαζόμαστε περίπου είκοσι μέρες για να πετύχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Καταλαβαίνετε πως αυτοί οι ρυθμοί είναι σχετικά αργοί για τη Ρόδο κι εύχομαι σαν γιατρός, να αυξηθούν για το καλό όλων μας».  Είπε ακόμη πως τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση στην προσέλευση για εμβολιασμό των ηλικιών από 18 έως 25 ετών, πράγμα που είναι αρκετά παρήγορο αλλά και ενθαρρυντικό για την τοπική κοινωνία μας.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΚΩ ΚΑΙ ΛΕΡΟ
Μιλώντας για τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε Κω και Λέρο (όπου υπάρχουν τομείς του ΕΚΑΒ), ο κ. Καραταπάνης δήλωσε τα εξής:
«Είχα επαφές με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, με τους διοικητές των νοσοκομείων και με τους δημάρχους των νησιών –με τους οποίους είχαμε συνεργασία και οι ίδιοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να συνδράμουν στο έργο του ΕΚΑΒ όπου μπορούν. Στην Κω, όπου είναι ο μεγαλύτερος τομέας, αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και με το προσωπικό ενώ υπάρχει ζήτημα με τη στέγαση του ΕΚΑΒ. Η Κως, έχει ένα γενικότερο πρόβλημα αφού το Νοσοκομείο είναι πολύ παλιό και απαιτείται να γίνει νέο νοσοκομείο στο Λινοπότι. Συνεπώς, το Νοσοκομείο της Κω δεν μπορεί να μας βοηθήσει και είμαστε εν αναμονή για να βρούμε μια λύση. Ο δήμαρχος της Κω, μας υπέδειξε δύο χώρους όπου θα μπορούσαμε να στεγάσουμε το ΕΚΑΒ ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον για να συνδράμει με ασθενοφόρα κάποιες μέρες την εβδομάδα. Στην Κω έχουμε 10 εργαζόμενους εκ των οποίων οι τρεις είναι με συμβάσεις. Ζητάμε ακόμη έναν ή δύο εργαζόμενους για να καλύπτουμε τη λειτουργία ενός ασθενοφόρου –αν και το νησί έχει μεγαλύτερες ανάγκες, αφού είναι κέντρο διακομιδών από μικρότερα νησιά».  Αναφερόμενος στη Λέρο, είπε ότι τα προβλήματα είναι διαφορετικά και δεν υπάρχει η πίεση που έχει το νησί της Κω. «Το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου δεν έχει τόσους πολλούς ασθενείς όπως κάποτε. Φιλοξενεί περίπου 200 ασθενείς ενώ το ΕΚΑΒ έχει επιφορτιστεί κυρίως με τα επείγοντα περιστατικά. Ωστόσο, υπάρχει κι εκεί το πρόβλημα στέγασης. Αυτό είναι κοινό σε πολλά σημεία στο Αιγαίο και αναζητούμε λύσεις για να βελτιώσουμε την φροντίδα και τις παρεχόμενος υπηρεσίες στους νησιώτες», ανέφερε ο κ. Καραταπάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου