Ειδήσεις

Στο αρχείο οι καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στον ΔΟΠΑΡ

Στο αρχείο τέθηκε, με διάταξη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από καταγγελίες για αλόγιστες δαπάνες σε αμοιβές μουσικών στην Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου.

Η έρευνα κινήθηκε μετά από αναφορά στην οποία προέβη προς το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, το Υπουργείο Οικονομικών και το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Δημήτρης Ορφανίδης.

Από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι με την 151/2011 απόφαση του ΔΟΠΑΡ αποφασίστηκε η έγκριση πραγματοποίησης μουσικών εκδηλώσεων στο Δήμο Ρόδου και προς τούτο αποφάσισε την ανάθεση της πραγματοποίησης των συναυλιών σε συγκεκριμένο μουσουργό και τη διάθεση πίστωσης συνολικού ποσού 13.000 ευρώ προς τούτο.

Η Εισαγγελία έκρινε ότι αν το ύψος του ποσού ήταν υπερβολικό ή όχι και αν η διάθεση τέτοιου ποσού για τον ανωτέρω σκοπό αποτελεί κακή διαχείριση των πόρων του ανωτέρω δημοτικού οργανισμού είναι γεγονός, που δεν ελέγχεται ποινικά.
Δεν προέκυψε έτσι η τέλεση ποινικά κολάσιμης πράξης, και κατά λογική αλληλουχία δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και για το λόγο αυτό δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη αλλά τέθηκε η δικογραφία στο αρχείο.

Στην αναφορά του κ. Ορφανίδη αναφέροντο τα εξής·
«Πληροφορήθηκα την δημοσίευση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠΑΡ στο «Διαφάνεια» στις 19-12-2011 με αριθμό πρωτ. 292 και με αριθμ. πρωτ. 1844/22-12-2011 αριθμός απόφασης 151/2011 σχετικά με την έγκριση αμοιβής 13.000 Ευρώ για 6 ολιγόωρες προσωπικές έκτακτες εμφανίσεις ενός ιδιώτη «μουσουργού» τον Δεκέμβριο του 2011 συνεπικουρούμενος της φιλαρμονικής του Δήμου Ροδίων.
Σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού λογιστή Γεωργίου Μανώλαρου η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα “Δημοκρατική” την 1η Οκτωβρίου 2011, οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται συνολικά σε 65.000.000 Ευρώ εκ των οποίων τα 10.000.000 Ευρώ αντλήθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με συνολικό ετήσιο τοκοχρεολύσιο ύψους 6.000.000 Ευρώ και οι οφειλές προς τρίτους προηγουμένων ετών να προσεγγίζουν τα 40.000.000 Ευρώ.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Οικονομικών, έχει συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών του εσόδων και του ΣΑΤΑ (“Δημοκρατική”, 25 Αυγούστου 2011). Δηλαδή εν ολίγοις, το άνοιγμα του Δήμου είναι γύρω στα 100.000.000 Ευρώ!!!
Η κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι δημιουργήθηκε από την σώφρονα διαχείριση των οικονομικών των τότε δήμων από τους δημάρχους τους, πολλοί εκ των οποίων συμμετέχουν στο παρόν δημοτικό συμβούλιο.
Πώς είναι λοιπόν δυνατόν με τέτοια ζοφερή οικονομική κατάσταση του Δήμου και του κράτους, το Δ.Σ. του ΔΟΠΑΡ και εσείς, να εγκρίνετε την πληρωμή του ιδιώτη «μουσουργού» με το εξωφρενικό ποσό των 13.000 Ευρώ για 6 ολιγόωρες διευθύνσεις της Φιλαρμονικής η οποία πληρώνεται από τον Ροδιακό λαό και πώς εσείς ο ίδιος το δεχθήκατε και δεν τους αποπέμψατε όταν πριν από λίγες μόνο ημέρες (20 Μαρτίου 2012, Rodos@alarm) με επιστολή σας προς το Υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιείτε για την οικονομική κατάρρευση του Δήμου Ροδίων!

Φρονώ πως η εν λόγω ενέργεια του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΡ για τον εν λόγω «μουσουργό» ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ και ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ σαν αρχιμουσικός στην φιλαρμονική σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση την οποία υπέγραψε τον Απρίλιο του 2011 επί Προεδρίας του ΔΟΠΑΡ κυρίου Τσιριγωτάκη κατόπιν υποδείξεως του νομικού συμβούλου του Δήμου, αν δεν αποτελεί κραυγαλέο «βόλεμα ημετέρου», αποτελεί απύθμενη ανεπάρκεια και ανευθυνότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και κραυγαλέα πρόκληση προς τα εκατομμύρια των ανέργων και των συμπατριωτών μας των 300 και 550 Ευρώ τον μήνα, όπως και των επικείμενων απολύσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο δήμος Ροδίων έχει πλούσια προϊστορία σε τακτικές «μαύρων πληρωμών» αδιόριστων αρχιμουσικών και μουσικών με ζημία προς το δημόσιο άνω των 180.000 Ευρώ κατά τα έτη 1994-2003 και για τα οποία καταδικάσθηκε να πληρώσει πρόστιμο 220.000 Ευρώ για εισφοροδιαφυγή προς το ΙΚΑ. Πολλοί δε είναι ακόμα οι μουσικοί της φιλαρμονικής οι οποίοι τα «έπαιρναν μαύρα» τότε και περιέργως δεν έχει κινηθεί η διαδικασία ελέγχου τους από την Εφορία μέχρι τούδε. Έτσι όπως χειριστήκατε την υπόθεση μου δίνετε την εντύπωση πως την ίδια αδιόρθωτη τακτική εξακολουθεί ο δήμος και ο ΔΟΠΑΡ (πρώην ΠΟΔΡ) και δια της πλαγίας οδού της «απευθείας ανάθεσης εργασίας» προσπαθείτε να βολέψετε κάποιους. Μπορεί να είναι «νόμιμη» η δυνατότητα απόφασης σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, αλλά ανήθικη και ίσως «ποινικά κολάσιμη» για το ύψος του ποσού των 13.000 Ευρώ για 6-8 ώρες διεύθυνσης της φιλαρμονικής.

Δεν μας φταίνε οι «ανθέλληνες» Γερμανοί, Φινλανδοί και Ολλανδοί για την σημερινή κατάσταση της χώρας, αλλά το ό,τι ακόμα σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, οι άρχοντες και πολιτικοί μας ζούνε προφανώς σε άλλον πλανήτη ή θεωρούν το δημόσιο προσωπική επιχείρηση και χειρίζονται το δημόσιο χρήμα με περίσσια ελαφρότητα και μάλιστα εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
Σας καλώ λοιπόν να απομακρύνετε πάραυτα όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο αυτό διότι δεν είναι μόνο «ανεπαρκείς», αλλά και «επικίνδυνοι» για τον τόπο αυτό. Επιφυλάσσομαι δε να προσφύγω και δικαστικά κατά των υπευθύνων για κακοδιαχείριση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Ορφανίδης Δημήτριος»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου