Ειδήσεις

Α. Ανδρεάδης: Αναγκαία η εμπροσθοβαρής ενίσχυση του τουρισμού

Η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων 2016-2018 που έχει θέσει η κυβέρνηση, η δυνατότητα των τουριστικών επενδυτικών πλάνων να αποδώσουν στην εθνική οικονομία, καθώς και η ύπαρξη σειράς ώριμων επενδυτικών σχεδίων, καθιστούν αναγκαία την εμπροσθοβαρή ενίσχυση του τουρισμού, χωρίς να αμφισβητείται η ανάγκη βιομηχανικής και αγροτικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η θεώρηση πως ο τουρισμός αποδίδει στην εθνική οικονομία – σε κάθε περίπτωση – και δεν έχει ανάγκη ειδικής στήριξης σε κρατικές ενισχύσεις είναι εσφαλμένη.

Έχει πλέον επέλθει κορεσμός στην ποιοτική ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας, ενώ οι προβλέψεις για δυνητική επιπλέον ζήτηση, όπως δείχνουν σχετικές μελέτες είναι πολύ μεγάλη. Συνεπώς, η ενίσχυση σημαντικών τουριστικών επενδυτικών πλάνων για την μεγάλης κλίμακας ποιοτική αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων ή τη δημιουργία νέων, μπορεί να συμβάλει άμεσα στη δημιουργία νέου ΑΕΠ και τη στήριξη της απασχόλησης.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το σχέδιο του οποίου υπεβλήθη με σημαντική καθυστέρηση, χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις. Ορθώς, έχει προσανατολισμό παροχής φοροαπαλλαγών και κινήτρων στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς και σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων.

Θα πρέπει όμως να αξιοποιηθούν πλήρως και οι προβλέψεις και οι δυνατότητες που παρέχονται για κάθε μέγεθος επιλέξιμης επένδυσης, μικρής ή μεγάλης. Παράλληλα, ο νόμος πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη απλότητα και σαφήνεια προς τους επενδυτές, με ξεκάθαρες οδηγίες και σαφείς χρονικές προθεσμίες, ενώ προβληματική είναι η ανάγκη έκδοσης άνω των 25 Υπουργικών αποφάσεων για την ουσιαστική έναρξη της εφαρμογής του.

Ταυτόχρονα, είναι επιβεβλημένη η τροποποίηση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη την έως σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή του. Ειδικότερα προτείνεται η τροποποίηση των ορίων των επενδύσεων που θεωρούνται στρατηγικές, όσο και η έμφαση σε τομείς της οικονομίας από τους οποίους προσδοκάται προστιθέμενη αξία, όπως ο τουρισμός, ενώ προτείνεται να τεθεί ειδικό όριο ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις τουριστικές επενδύσεις.

Εξαιρετικής σημασίας είναι η πρόβλεψη κινήτρου, τουλάχιστον σταθερότητας, ως προς τη φορολογική αντιμετώπιση του φορέα της επένδυσης, υπό την προϋπόθεση τήρησης του ενωσιακού δικαίου. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η ταχεία διαδικασία αδειοδότησης για το σύνολο των επενδύσεων και όχι μόνο για τις στρατηγικές ή μεγάλες, συνοδευόμενη από τις απαραίτητες αλλαγές στις δομές υπηρεσιών προκειμένου να επιτευχθεί ευελιξία, ταχύτητα και αξιοπιστία.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και να έρθει σε συμφωνία με την Ε.Ε. σχετικά με την επανακατάταξη των Περιφερειών σε Νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που θα αντικατοπτρίζει την νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Θα πρέπει δε, να διεκδικήσει τροποποίηση του Κανονισμού 651 ώστε να διευκολυνθούν τα επιχειρηματικά σχέδια μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο μιας ενιαίας αναπτυξιακής στρατηγικής για την χώρα.

Ταυτόχρονα, με βάση τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει περισσότερους πόρους για το ΕΣΠΑ και να φροντίσει να κατευθυνθούν στην μακροχρόνια και βιώσιμη αντιμετώπιση της ανεργίας και στη δημιουργία δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Τα κίνητρα αυτά είναι απαραίτητα για να αντισταθμιστούν τα φορολογικά αντικίνητρα και το υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Ο ελληνικός τουρισμός, παραμένει ο εν ενεργεία τομέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που μπορεί άμεσα να δώσει απτά αποτελέσματα για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας τους στόχους ανάπτυξης που θέτει η Κυβέρνηση. Από τη πλευρά μας γνωρίζουμε ότι μέσα από κατάλληλες συνέργειες και διασυνδέσεις με τους υπόλοιπους τομείς, ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και ως ελατήριο ανάτασης της πραγματικής οικονομίας της χώρας. Μπορεί δηλαδή να γίνει ο βασικός πυλώνας μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου