Τοπικές Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: Στο «κόκκινο» λειτουργεί το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου

Κατάθεση Ερώτησης για την ανάγκη άμεσης στελέχωσής του»

Τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου επισήμαναν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Πρόσφατα, και μετά από επιστολή της Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος και Προέδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΓΝΡ, ήρθαν στο φως οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που αντιμετωπίζει ο εν λόγω Τομέας, ο οποίος και θεωρείται ιδιαίτερα νευραλγικός για την συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου.

Όπως χαρακτηριστικά γνωστοποιείται, από τις εννέα (9) οργανικές θέσεις που προβλέπονται για το συγκεκριμένο Τμήμα, μέχρι πρόσφατα ήταν καλυμμένες μόνο οι τρεις (3). Ενώ, πριν λίγες μέρες, ο ένας εκ των τριών αναισθησιολόγων υπέβαλλε παραίτηση, γεγονός που αφήνει το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Δωδεκανήσου και κομβικό για την δευτεροβάθμια περίθαλψη χιλιάδων νησιωτών- οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένοντες σε ακριτικά νησιά- με μόνο δυο (2) αναισθησιολόγους. Ως αποτέλεσμα ήταν να διακοπούν άμεσα όλα τα τακτικά χειρουργεία (από τις 5 χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούσε μόνο η μία με τακτικά και επείγοντα). Τέλος, αυτή τη στιγμή οι αναισθησιολόγοι του ΓΝΡ καλούνται να εργάζονται, εκ περιτροπής, σε 15νθερες εφημερίες, για να καλύψουν την μηνιαία λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ έντονη ανησυχία καταγράφεται στο ενδεχόμενο αίτησης αδείας, ενός εκ των δυο, το προσεχές διάστημα, γεγονός που θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση του Τμήματος και κατ΄επέκταση της συνολικής λειτουργίας του ΓΝΡ.

Το Νοσοκομείο Ρόδου, εκτός του ότι εξυπηρετεί το μεγαλύτερο νησί του Νοτίου Αιγαίου, επιφορτίζεται καθημερινά με την περίθαλψη πολλών πολιτών από άλλα νησιά, καθώς και με την ιατρική κάλυψη μεγάλου όγκου επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο. Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάλυψης ασθενών λόγω covid-19, το ΓΝΡ είναι το μόνο Νοσοκομείο στα Δωδεκάνησα που διαθέτει κλίνες ΜΕΘ, γεγονός που έχει αυξήσει τον όγκο προσέλευσης και περίθαλψης περιστατικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισημαίνει πως οι συγκεκριμένες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, έρχονται να προστεθούν στην από καιρό ανάγκη ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, μια κατάσταση που χρήζει άμεσων πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Υγείας.

Τέλος οι αρμόδιοι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να μεριμνήσει ώστε να στελεχωθεί το σχετικό Τμήμα με τουλάχιστον τρεις (3) ιατρούς, ειδικότητας αναισθησιολόγου, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο. Ενώ, ρωτούν μετ΄επιτάσεως αν υπάρχει σχέδιο προκήρυξης των κενών θέσεων αναισθησιολόγων και λοιπών κενών ειδικοτήτων που λείπουν από το ΓΝΡ, έτσι ώστε να προσληφθούν, μόνιμα, ιατροί που θα στελεχώσουν το Νοσοκομείο. Παράλληλα ζητούν από το Υπουργείο να υιοθετήσει τη δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, που έχει προτείνει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και τα οποία έχουν αναδειχθεί με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον:

κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Επικίνδυνες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρόδου οι ελλείψεις σε προσωπικό στο Αναισθησιολογικό Τμήμα»

Το Νοσοκομείο Ρόδου, εκτός του ότι εξυπηρετεί το μεγαλύτερο νησί του Νοτίου Αιγαίου, με μόνιμο πληθυσμό περί τους 120.000, επιφορτίζεται καθημερινά με την περίθαλψη πολλών πολιτών από άλλα νησιά, καθώς και με την ιατρική κάλυψη μεγάλου όγκου επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο. Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάλυψης ασθενών λόγω covid-19, το ΓΝΡ είναι το μόνο Νοσοκομείο στα Δωδεκάνησα που διαθέτει κλίνες ΜΕΘ, γεγονός που έχει αυξήσει τον όγκο προσέλευσης και περίθαλψης περιστατικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αρκετές φορές τόσο από τους τοπικούς φορείς, όσο και από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει τονιστεί, μετ’ επιτάσεως, η ανάγκη ενίσχυσης του ΓΝΡ με ιατρικό , νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς κρίσιμοι τομείς του Νοσοκομείου, όπως η Εντατική, λειτουργούν με πολλά κενά και προβλήματα. Ιδιαίτερη μνεία, επίσης, έχει γίνει για τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα, γεγονός που καθυστερεί τις κρίσιμες αυτές θεραπείες και θέτει τους πολίτες στην ταλαιπωρία της μετακίνησης προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τέλος, στο πλαίσιο οχύρωσης του ΕΣΥ στη μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας που δίνει όλο το προσωπικό, πολλές φορές έχουν γίνει έκτακτες εκκλήσεις για σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζονται σε μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, κα), με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο ιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου.

Πρόσφατα, όμως, με δημόσια επιστολή της Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος και Προέδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΓΝΡ, ήρθαν στο φως οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που αντιμετωπίζει και ο εν λόγω Τομέας και ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα νευραλγικός για την συνολική λειτουργία της Δομής. Όπως χαρακτηριστικά γνωστοποιείται, από τις εννέα (9) οργανικές θέσεις που προβλέπονται για το συγκεκριμένο Τμήμα, μέχρι πρόσφατα ήταν καλυμμένες μόνο οι τρεις (3). Ενώ, πρόσφατα, ο ένας εκ των τριών αναισθησιολόγων υπέβαλλε παραίτηση, γεγονός που αφήνει το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Δωδεκανήσου και κομβικό για την δευτεροβάθμια περίθαλψη χιλιάδων νησιωτών- οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένοντες σε ακριτικά νησιά- με μόνο δυο (2) αναισθησιολόγους. Ως αποτέλεσμα ήταν να διακοπούν άμεσα όλα τα τακτικά χειρουργεία (από τις 5 χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούσε μόνο η μία με τακτικά και επείγοντα). Τέλος, αυτή τη στιγμή οι αναισθησιολόγοι του ΓΝΡ καλούνται να εργάζονται, εκ

περιτροπής, σε 15νθερες εφημερίες, για να καλύψουν την μηνιαία λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ έντονη ανησυχία καταγράφεται στο ενδεχόμενο αίτησης αδείας, ενός εκ των δυο το προσεχές διάστημα, γεγονός που θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση του Τμήματος και κατ΄επέκταση της συνολικής λειτουργίας του ΓΝΡ.

Επειδή το ΓΝΡ επιτελεί σημαντικό έργο στην ιατρική κάλυψη ενός μεγάλου πληθυσμιακού κομματιού των νησιών της χώρας μας,

Επειδή τα αναισθησιολογικά τμήματα των Νοσοκομείων συνίστανται σε απαραίτητες και κομβικές κλινικές για τη λειτουργία των δευτεροβάθμιων δομών υγείας,

Επειδή η Νησιωτικότητα χρήζει άμεσων και συγκεκριμένων παρεμβάσεων,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Γνωρίζει ότι το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου λειτουργεί ήδη στο «κόκκινο» με μεγάλες ελλείψεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού;

2. Προτίθεται άμεσα να στελεχώσει το σχετικό Τμήμα με τουλάχιστον τρεις (3) ιατρούς, ειδικότητας αναισθησιολόγου έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο;

3. Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για την ενίσχυση συνολικά του Νοσοκομείου;

4. Υπάρχει σχέδιο προκήρυξης των κενών θέσεων αναισθησιολόγων και λοιπών κενών ειδικοτήτων που λείπουν από το ΓΝΡ, έτσι ώστε να προσληφθούν, μόνιμα, ιατροί που θα στελεχώσουν το Νοσοκομείο;

5. Προτίθεται το Υπουργείο να υιοθετήσει τη δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας που έχει προτείνει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και τα οποία έχουν αναδειχθεί με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος

Ξανθός Ανδρέας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου