Ειδήσεις

Το ΣτΕ διατάσσει την άμεση επαναφορά των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα του 2012

Λογαριασμό εκατομμυρίων στέλνει το Συμβούλιο της Επικρατείας με νέες αποφάσεις του στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις υπ΄ αριθμ. 1125-1128/2016 αποφάσεις του κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Σταϊκούρα του 2014 με τον οποίο επανήλθαν μόνο κατά το 50% οι αποδοχές των ενστόλων που είχαν μειωθεί με το μνημόνιο 2.

Τι είπε το ΣτΕ:

-Πρέπει να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2012

-Να καταβληθούν αναδρομικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Οι ένστολοι είχαν δικαιωθεί από το 2014 αλλά οι κυβερνήσεις ουδέποτε εφάρμοσαν πλήρως τις αποφάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε έχει επιβληθεί μέχρι και πρόστιμο 200.000 ευρώ στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν σύμφωνα με νομικούς τροχοπέδη για την νέα μείωση των μισθών των ειδικών μισθολογίων που φέρεται να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη κατηγορία

Κι αυτό γιατί η Ολομέλεια (με εισηγήτρια τη σύμβουλο  Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή), έκρινε ότι η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014) και δεν εφάρμοσε στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο δικηγόρος των ενστόλων Γιώργος Αντωνακόπουλος, ο νόμος και οι αποφάσεις του τότε υπουργού “δεν  έλαβαν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εκτέλεσης των καθηκόντων των στρατιωτικών ούτε τη φύση της αποστολής τους, παραβιάζουν την αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών όπως αυτή κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και αναγνωρίσθηκε ρητώς από τη νομολογία του Δικαστηρίου”.

Και οι υπόλοιποι

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά προαναγγέλλει την αναγκαιότητα εφαρμογής όλων των σχετικών δικαστικών αποφάσεων που έχουν δικαιώσει, είτε στο ΣτΕ είτε στο Ελεγκτικό όλα τα ειδικά μισθολόγια:  Ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ, γιατροί ΕΣΥ, δικαστές, όλοι οι συνταξιούχοι για τις περικοπές των συντάξεων του 2012 (ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις για νομικούς Συμβούλους του κράτους και καθηγητές. Ήδη πολλοί από αυτούς που δικαιώθηκαν, κυρίως δικαστές, έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες έκδοσης διαταγών πληρωμής κατά του Δημοσίου και κατασχέσεις της περιουσίας του, η οποία πλέον επιτρέπεται.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου