Ειδήσεις

Πολυετείς καθείρξεις για ληστεία από «κουκουλοφόρους»

Ποινή κάθειρξης 8 ετών και 1 μηνός επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων στον Μ. – Τ. Π. του Χ. 25 ετών και ποινή κάθειρξης 6 ετών στον συγκατηγορούμενό του Α. Ζ. του Σ. 29 ετών, κατοίκους Ρόδου, που κρίθηκαν ένοχοι, με το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού λόγω τοξικομανίας, για ληστεία με κουκούλες, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Οι ανωτέρω φέρονται ως οι δράστες της ληστείας που διεπράχθη την 12η Ιανουαρίου 2014 το βράδυ στο ζαχαροπλαστείο της εταιρείας «Ε. ΣΑΒΒΟΪΔΑΚΗ ΚΑΙ Σ.Ι.Α. Ε.Ε.» στην οδό Κων/νου Υδραίου και απόπειρας σε βάρος υπαλλήλου του οβελιστηρίου «Αυγουστίνος».

Την 02.00 ώρα της 15ης Ιανουαρίου 2014 η εποχούμενη περιπολία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου έλαβε σήμα ότι άγνωστος δράστης στην οδό Αποστόλου Παύλου, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, με την απειλή μαχαιριού, προσπάθησε να αφαιρέσει από τον ιδιωτικό υπάλληλο (ντελιβερά) του οβελιστηρίου «ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ», Κωνσταντίν Τσαπάι του Καστριότ, την είσπραξη που έφερε από την παράδοση παραγγελιών του καταστήματος.

Το θύμα αντέδρασε και τον απώθησε με το κράνος της μηχανής και τράπηκε σε φυγή, αφήνοντας τον δράστη στο σημείο.
Την 02.10 ώρα η εποχούμενη περιπολία έλαβε νέο σήμα ότι στην οδό Φιλήμονα Γιαμαλή άγνωστος δράστης αποπειράθηκε να αφαιρέσει σταθμευμένη δίκυκλη μοτοσυκλέτα.
Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι ο δράστης έσπασε την μπροστινή μάσκα της μοτοσυκλέτας η οποία ανήκει στον κ. Μεχμέτ Ζαμαντάκη του Αρίφ, στο ύψος της κλειδαριάς.
Ο κ. Ζαμαντάκης, λογιστής, διαπίστωσε ότι ο δράστης δεν κατόρθωσε να ενεργοποιήσει τη μίζα και εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στην οδό Πτολεμαίων τον πρώτο κατηγορούμενο, ο οποίος εξεταζόμενος στο σημείο, αποδέχτηκε ότι ήταν εκείνος που προσπάθησε να αφαιρέσει την μοτοσυκλέτα.
Ο κ. Κωνσταντίν Τσαπάι, που βρισκόταν την ώρα εκείνη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, για να καταθέσει για την σε βάρος του επίθεση, διαπίστωσε ότι ο προσαχθείς ήταν ο δράστης, αναγνωρίζοντάς τον από τον σωματότυπο και την φωνή.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος από κοινού με τον δεύτερο την 20.30 ώρα της 12ης Ιανουαρίου 2014, χρησιμοποιώντας δίκυκλο μοτοποδήλατο που είχαν αφαιρέσει μετέβησαν στο ζαχαροπλαστείο της εταιρείας «Ε. ΣΑΒΒΟΙΔΑΚΗ και ΣΙΑ Ε. Ε.» στην οδό Κων/νου Υδραίου.
Εκεί ο πρώτος, χρησιμοποιώντας μαχαίρι, απείλησε την υπάλληλο κ. Αναστασία Κωνσταντάκη και αφαίρεσε από το κατάστημα ολόκληρο το τμήμα της ταμειακής μηχανής που περιείχε το κουτί με την είσπραξη, περίπου 850 ευρώ. Κατά την αποχώρησή τους από το κατάστημα αφαίρεσαν και την τσάντα της υπαλλήλου η οποία περιείχε εκτός από προσωπικά της αντικείμενα και έγγραφα, το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ και πιστωτικές κάρτες.
Αστυνομικοί εντόπισαν στην οδό Κων/νου Υδραίου τον δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος προσήχθη και εξεταζόμενος ομολόγησε τη συμμετοχή του στη ληστεία στο ζαχαροπλαστείο και οδήγησε τους αστυνομικούς σε άλσος στο 2ο χλμ. Ρόδου-Λίνδου, απέναντι από τα γραφεία της ΔΕΥΑΡ, όπου είχαν πετάξει το κουτί της ταμειακής μηχανής του ζαχαροπλαστείου, την τσάντα της υπαλλήλου με τα έγγραφά της και ορισμένα από τα αντικείμενα για τα οποία κλήθηκαν οι παθόντες και τους αποδόθηκαν.

Ο πρώτος, εξεταζόμενος, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη ληστεία όμως τόσο τα παπούτσια του όσο και το ένα γάντι που φορούσε έχουν καταγραφεί από το έγχρωμο σύστημα ασφαλείας του καταστήματος.
Επίσης σε σωματική έρευνα που έγινε στον πρώτο, βρέθηκαν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέσα στο παπούτσι του, δύο αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες και μία άλλη χάρτινη, οι οποίες περιείχαν χάπια VULBEGAL τα οποία υπάγονται στις ναρκωτικές ουσίες και τα κατείχε χωρίς συνταγή ιατρού.
Και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές της Ρόδου κατ’ επανάληψη με κλοπές, ληστείες και παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους συνοδεύεται από 14 υποθέσεις στις οποίες έχει εμπλοκή ο πρώτος και ο δεύτερος.

– Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το ίδιο δικαστήριο στον Κ. Ο. Χ. του Ι. κατηγορούμενο για ζωοκλοπή.
Ο ανωτέρω την 15η Ιουλίου 2012 στη Λάρδο αφαίρεσε από το ποιμνιοστάσιο ιδιοκτησίας του κ. Σ. Πάχου εννέα αίγες και εννέα ερίφια. Ο ιδιοκτήτης των αιγοπροβάτων διαπίστωσε την κλοπή και υποπτευόμενος τρία άτομα, τα οποία είχαν αγοράσει δύο ημέρες νωρίτερα από γειτονικό ποιμνιοστάσιο διάφορα άλλα ζώα πληροφορήθηκε τα στοιχεία του κατηγορούμενου και επικοινώνησε μαζί του.
Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε την πράξη του και προθυμοποιήθηκε να αγοράσει τα αφαιρεθέντα ζώα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συνέβη στη συνέχεια, όταν ο Πάχου συναντήθηκε μαζί του στο γραφείο του κατηγορουμένου στη Ρόδο.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Σταύρος Παναγιωτακόπουλος.

-Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκαν από το ίδιο δικαστήριο οι Α. Κ. του F. 24 ετών και E. P. του S. 26 ετών υπήκοοι Αλβανίας που κρίθηκαν ομοίως ένοχοι για απόπειρα ζωοκλοπής.
Την 30η Δεκεμβρίου 2010 οι ανωτέρω επιχείρησαν να αφαιρέσουν από την περιοχή Λειβάδια από φάρμα ιδιοκτησίας του κ. Νικολάου Τσαλίκη αρνιά και κατσίκια, έγιναν όμως αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και τράπηκαν σε φυγή.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Δ. Αντώνογλου.

-Αθώος, λόγω αμφιβολιών, κρίθηκε από το ίδιο δικαστήριο επί κακουργημάτων ο κατηγορούμενος για ληστεία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου κατ’ εξακολούθηση Ε. Κ. του Γ. 29 ετών, κάτοικος Ιαλυσού.
Την 16η Ιανουαρίου 2014 και περί ώρα 22:20 καταγγέλθηκε στο ΑΤ Ιαλυσού από την κ. Αιμιλία Κουφού, κάτοικο Ιαλυσού, ότι την ίδια μέρα και περί ώρα 21:10 επί της οδού Λ. Ηρακλείδων (έμπροσθεν του σούπερ μάρκετ «ΠΑΠΠΟΥ») ενώ βρισκόταν εντός του αυτοκινήτου της, σταθμευμένη, έτοιμη να αναχωρήσει για την οικία της, ο κατηγορούμενος, με αστραπιαία κίνηση άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού και αφαίρεσε την τσάντα της.
Η κ. Κουφού αντέδρασε και κρατώντας το λουρί προσπάθησε να αποτρέψει την κλοπή.

Ο κατηγορούμενος με βίαιες κινήσεις κατάφερε όμως να κόψει το λουρί και να τραπεί σε φυγή. Η κ. Κουφού μαζί με περιοίκους που αντιλήφθησαν το γεγονός, καταδίωξαν τον δράστη χωρίς να κατορθώσουν να τον πιάσουν. Η τσάντα της γυναίκας περιείχε το ποσό των 60 ευρώ, το δελτίο της αστυνομικής της ταυτότητας, μια κάρτα αναλήψεως, ένα βιβλιάριο καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας καθώς επίσης και διάφορα προσωπικά της έγγραφα.
Η κ. Κουφού είχε αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα τον δράστη κατόπιν επίδειξης φωτογραφικού υλικού από τα αρχεία της αστυνομίας.

Ο ίδιος εφέρετο περί ώρα 19:20 της ίδιας μέρας επί της οδού Κουβουαρζιέ, κινούμενος με ανοιχτόχρωμη αυτόματη μηχανή τύπου βέσπα, να αφαίρεσε από την κ. Καλλιόπη Παπαδάκη, μια τσάντα η οποία περιείχε ένα πορτοφόλι με το χρηματικό ποσό των 40 ευρώ, ένα δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως, ένα κινητό τηλέφωνο αξίας 60 ευρώ, ένα βιβλιάριο καταθέσεων Εθνικής Τράπεζας και μια κάρτα ανάληψης της ίδιας τράπεζας, προσωπικά έγγραφα, κλειδιά και φάρμακα.
Ο δράστης κατά την προσαγωγή του αναγνωρίστηκε ανεπιφύλακτα και από την κ. Παπαδάκη.
Απολογούμενος αρνήθηκε κάθε κατηγορία ισχυριζόμενος πως από την 15η Ιανουαρίου 2014 βρισκόταν εντός της οικίας του μαζί με την σύντροφό του.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Βίκτωρας Μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου