Τοπικές Ειδήσεις

Ο Περιφερειάρχης παρέδωσε στον κ. Γάκη αντίγραφο της Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη

Την επίσκεψη του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡIΖΑ, Δημήτρη Γάκη, δέχθηκε χθες στο γραφείο του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ενώ ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αντώνης Αποστολίδης προέβη σε νέες δηλώσεις.

Τον κ. Γάκη συνόδευε ο Βασίλης Καραγιάννης, πρώην περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί την Μεγ. Τρίτη λόγω απουσίας του κ. Χατζημάρκου, επαναβεβαιώθηκε το καλό κλίμα συνεργασίας του βουλευτή με τον περιφερειάρχη, που είχε απτά αποτελέσματα με κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, από την περίοδο ακόμα κατά την οποία ο κ. Γάκης ήταν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.
Ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε τον βουλευτή για όλα τα επιμέρους θέματα που έθεσε, καθώς και για τις προτεραιότητες και για την γενικότερη φιλοσοφία με την οποία λειτουργεί η περιφερειακή αρχή, αψηφώντας συχνά τα στεγανά των αρμοδιοτήτων της, με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων και το κλείσιμο ανοιχτών πληγών προηγούμενων δεκαετιών.
Μεγάλη συζήτηση έγινε για την προσφάτως υπογραφείσα Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την Προστασία και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Ρόδου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΟΔΑΠ, όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σύμπλευση απόψεων σε κύρια ζητήματα λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης ταυτόχρονα με την ανάγκη προστασίας του Μνημείου, μέσα και από κανονιστικές διατάξεις για την λειτουργία της.
Ο κ. Χατζημάρκος παρέδωσε στον κ. Γάκη αντίγραφο της πολυσέλιδης Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη, παρότι αυτή έχει αναρτηθεί στην Δι@υγεια, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του, παράλληλα με την απορία του, για την άδικη κριτική που δέχθηκε η περιφερειακή αρχή, πάνω σε θέματα για την επίλυση και προώθηση των οποίων υπήρξε και παραμένει σταθερά και διαχρονικά αρωγός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ

Απάντηση σχετικά με την πρόσφατη υπογραφή της 2ης στην ιστορία Προγραμματική Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Ρόδου, της ΠΝΑι και του ΟΔΑΠ, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αντώνης Αποστολίδης.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης του κόμματος και των απαντήσεων που δόθηκαν τόσο από την πλευρά του Δήμου Ρόδου όσο και από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε τα εξής:

«Θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα για το θέμα, μετά τις απαντήσεις που σημειώθηκαν από τον αντιδήμαρχο Σ.Δράκο και τον εκπρόσωπο Τύπου της περιφερειακής αρχής Ν.Αιγαίου Γ.Υψηλάντη, σχετικά με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου: η Π.Σ. για την οποία πανηγυρίζουν ο Δήμος Ρόδου και η ΠΝΑι είναι η 3η κατά σειρά. Η 2η ήταν εκείνη που είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2019 από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Είχε έρθει και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ήρθε και στο περιφερειακό συμβούλιο ενώ είχε λάβει τις υπογραφές από όλους τους συμβαλλόμενους φορείς όπως το ΥΠΠΟ, το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και ΔΕΥΑΡ με πρ/μό 14,5 δις ευρώ με συγκεκριμένο πολιτικό χαρακτήρα.

Ο πολιτικής χαρακτήρας αυτός, ήταν η ανάδειξη και η προστασία του στοιχείου που κάνει μοναδική την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου –και αυτός είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και οι μόνιμοι κάτοικοί της.

Προέβλεπε την πλήρη κατασκευή όλων των υποδομών που είναι απαραίτητες για να εκσυγχρονιστεί η Μ.Πόλη για τους κατοίκους της ενώ προέβλεπε ακόμη, κάτι πάρα πολύ βασικό και σοβαρό: τον πλήρη χωροταξικό σχεδιασμό της, σχετικά με το τι επιτρέπεται και πού για κάθε δραστηριότητα. Δηλαδή κατοικίες, επιχειρηματικές δραστηριότητες και μια σειρά από θέματα που διευκρινίζονται. Μάλιστα, αυτό που μπορούσε να αποτυπωθεί ήταν και κάποια έργα στο λιμάνι (αρμοδιότητας του Λ.Τ. και Υπ.Ναυτιλίας). Σήμερα, βλέπουμε κάτι διαφορετικό.

Κατ’ αρχάς είναι πολύ θετικό το γεγονός πως δημοσιοποιήθηκε από τον Δήμο Ρόδου η Π.Σ. –την οποία θα αξιολογήσουμε και θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα.

Φαίνεται πως μετά τις πιέσεις που ασκήσαμε, έγινε και το προφανές, δηλαδή να δημοσιοποιηθεί η Π.Σ.

Ωστόσο, μια Π.Σ. – γιορτή δεν υπογράφεται πίσω από κλειστές πόρτες.

Μια Π.Σ.- γιορτή, πρέπει να έρθει να συζητηθεί και να εγκριθεί στο δημοτικό συμβούλιο και στο περιφερειακό συμβούλιο. Γιατί αν είχε υλοποιηθεί η 2η Π.Σ. που υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 2019, σήμερα θα ήμασταν στα μισά –μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας. Θα είχαν υλοποιηθεί τουλάχιστον τα έργα υποδομής της ΔΕΥΑΡ τα οποία θα εξασφάλιζαν, άμεσα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μ.Πόλης και βεβαίως, εκείνα τα χρήματα ήταν εξασφαλισμένα από εθνικούς πόρους. Που σημαίνει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην εκτελεστούν τα έργα.

Σήμερα, βλέπουμε μία Π.Σ. ύψους άνω των 60εκ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης του ΥΠΠΟ και συμμετοχή της ΠΝΑι στα 5εκ. ευρώ.

Εδώ όμως, υπάρχει ένα ζήτημα: το Ταμείο Ανάκαμψης το πώς ακριβώς κατανέμει τους πόρους, είναι πολύ συγκεκριμένο. Κι εμείς, παρακολουθούμε την κα Μενδώνη, να γυρίζει όλη την Ελλάδα (έχει κάνει πάνω από 15-20 αντίστοιχες περιοδείες ανά την χώρα) κι έχει υπογράψει αντίστοιχες συμβάσεις, πολλών δεκάδων εκ. ευρώ. Φαίνεται όμως, ότι τα χρήματα δεν βγαίνουν αν τα βάλουμε κάτω, με απλά μαθηματικά. Το ΥΠΠΟ έχει πολύ συγκεκριμένο ποσό σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το μόνο που κάνει η ηγεσία, είναι να μοιράζει αφειδώς χρήματα (σα να είναι πολλαπλάσια).

60εκ. ευρώ για την Μ.Πόλη και 25εκ. ευρώ για το Εθνικό Θέατρο, είναι περί τα 85εκ. ευρώ. αυτό είναι σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που έχει στην διάθεσή του το ΥΠΠΟ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Άρα…κάτι κρύβεται εδώ.

Θα επανέλθουμε, μόλις μελετήσουμε την Π.Σ.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ακόμη κάτι: είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός πως οι αρχαιολόγοι, είναι αντίθετοι στην συγκεκριμένη Π.Σ. Θα θυμίσω ότι οι αρχαιολόγοι ήταν αντίθετοι σε μία ακόμη ιστορική στιγμή (σε κάτι που αφορούσε την Μ.Πόλη). Και δεν είναι καθόλου τιμητικό. Ήταν κατά την περίοδο της επταετίας όπου η τότε κυβέρνηση της χούντας, ήθελε να κάνει τη νέα είσοδο της πόλης της Ρόδου, περνώντας μέσα από το μνημείο. Και οι αρχαιολόγοι ήταν εκείνοι που το σταμάτησαν. Συνεπώς, οι αρχαιολόγοι είτε είναι τιμητές του έργου τους, είτε είναι τρωκτικά –όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο νυν περιφερειάρχης. Κι εδώ δε νομίζω πως είναι τρωκτικά…» κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου