Τοπικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Σορωνής σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού της Δ.Ε.Η.

Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Σορωνής, παρακολουθεί εδώ και μια εβδομάδα τα γεγονότα, σε σχέση με την κατάργηση του κριτηρίου της εντοπιότητας στις προσλήψεις της Δ.Ε.Η. και τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί, για αυτήν την απαράδεκτη και σκόπιμα επιβαλλόμενη πολιτική επιλογή. Επί όσων έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Συγχαίρουμε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου για την πρωτοβουλία που πήρε για τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων του νησιού, καθώς και για την ανακοίνωση που εξέδωσε.

· Είναι πολύ σημαντικό ότι τόσο το Δημοτικό, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις υπέρ της διατήρησης του κριτηρίου της εντοπιότητας ως έχει αλλά οφείλουμε να πούμε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί, απαιτούνται και περαιτέρω ενέργειες.

· Θεωρούμε πολύ σημαντικές και χαιρετίζουμε όλες τις ανακοινώσεις, από όπου κι αν προέχονται, με τις οποίες στηρίζεται το δίκαιο αίτημα της διατήρησης του κριτηρίου της εντοπιότητας ως έχει, υπενθυμίζουμε όμως ότι αυτό δεν αφορά μόνο τον νέο σταθμό της ΔΕΗ στην Κατταβιά, αλλά και αυτόν της Σορωνής, στον οποίο, προφανώς εκ παραδρομής ή από λανθασμένη εκτίμηση, οι συντάκτες τους δεν αναφέρονται. Μπορεί δηλαδή η αφορμή να είναι μια συγκεκριμένη προκήρυξη, η οποία αφορά εν προκειμένω την Κατταβιά, αλλά η μεθόδευση της κατάργησης της εντοπιότητας, ήρθε για να μείνει.

· Επικροτούμε την στάση των 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι φέρνουν το θέμα στη Βουλή με σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

· Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, η συνειδητή επιλογή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του νησιού μας, οι οποίοι μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν βγήκαν να πουν μια συγγνώμη στους Σορωνιάτες και στους Κατταβενούς, επειδή ψήφισαν τον νόμο περί κατάργησης της εντοπιότητας, έστω επειδή παραπλανήθηκαν ή έστω επειδή ήταν αδιάβαστοι, αλλά επιδεικτικά συνεχίζουν να σιωπούν, χωρίς να παίρνουν καμία πρωτοβουλία – και μάλιστα ομόφωνα και συντεταγμένα μεταξύ τους – για την άρση και την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν σε όλους, ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή, ως δημιούργημα της επταετίας, έδωσε στους Σορωνιάτες ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης, χωροθετήθηκε στο καλύτερο σημείο του κάμπου μας, απαλλοτριώθηκαν αντί πινακίου φακής τα αγροτεμάχια των συγχωριανών μας, η Σορωνή στερήθηκε κάθε δυνατότητας ανάπτυξης τουριστικής και άλλης τα επόμενα χρόνια, μαζί με την συνακόλουθη περιβαλλοντική επιβάρυνση, έναντι των οποίων, οι κάτοικοί της, έλαβαν εξ υπαρχής ως ελάχιστη αποζημίωση, αυτό το καταργηθέν προνόμιο της εντοπιότητας. Το οποίο λένε σήμερα ότι ήταν αντισυνταγματικό και γι’ αυτό και το καταργήσανε. Ενώ από το 1976 έως σήμερα, δεν ήταν. Άλλοι όμως είναι οι σκοποί όσων το αποφάσισαν και αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Τα περί αντισυνταγματικότητας και ευρωπαϊκών επιταγών είναι λόγια του αέρα.

Απέναντι σε όλους αυτούς που παίζουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες μας οφείλουμε να απαντήσουμε άμεσα, συντεταγμένα και χωρίς καμία υποχώρηση σε οτιδήποτε.

Προτείνουμε:

 

· Η Κοινότητα Σορωνής, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ, να εξαντλήσουν όλα τα διαβήματα που πρέπει να γίνουν για την διατήρηση του κριτηρίου εντοπιότητας και να πρωτοστατήσουν μαζί με την Κοινότητα Κατταβιάς στον συντονισμό και στις μορφές αγώνα που θα επιλεγούν. Επαναλαμβάνουμε: Η κατάργηση της εντοπιότητας ήρθε για να μείνει. Και αυτό θα συμβεί αν μείνουμε μόνο στις ανακοινώσεις.

· Οι κυβερνητικοί βουλευτές, με αφορμή την ερώτηση που θα υποβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στον αρμόδιο υπουργό, να τοποθετηθούν ευθέως και δημοσίως και να συμβάλλουν στην άρση της αδικίας.

· Να γίνει αντιληπτό προς κάθε κατεύθυνση και με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι αν η Κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, δεν πάρουν πίσω αυτήν την απαράδεκτη κατάργηση του προνομίου της εντοπιότητας, θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις

· Όλοι οι τοπικοί φορείς και οι Σύλλογοι του χωριού μας (αλλά και της Κατταβιάς), να πάρουν θέση με σχετικές ανακοινώσεις και να συλλέξουν υπογραφές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου