Τοπικές Ειδήσεις

Tελετή παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης της 95 ΑΔΤΕ από τον Υποστράτηγο Γεώργιο Μανουρά στον Υποστράτηγο Εμμανουήλ Χατζή

Πραγματοποιήθηκε  παρουσία Βουλευτών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων η τελετή παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης της 95 ΑΔΤΕ από τον Υποστράτηγο Γεώργιο Μανουρά στον Υποστράτηγο Εμμανουήλ Χατζή.

Εμφανώς συγκινημένος, ο παραδίδων Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς ο οποίος μετά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αναφέρθηκε στη μεγάλη κρίση των πυρκαγιών που βίωσε η Ρόδος το περασμένο καλοκαίρι και στη συμβολή του στρατού.

«Αναλαμβάνοντας πριν από ένα έτος τη Διοίκηση της 95 ΑΔΤΕ, σας είχα καλέσει να έχετε αγαστές σχέσεις μεταξύ σας, τόσο σε προσωπικό όσο και υπηρεσιακό επίπεδο, καθώς όλα ξεκινούν από τον παράγοντα «ΑΝΘΡΩΠΟ». Στους δε Διοικητές κάθε επιπέδου, με κάθε ευκαιρία τόνιζα την ανάγκη για Ανθρωποκεντρική Διοίκηση, το κλειδί για  τη δικαιοσύνη, την αμεροληψία, τη συνεργασία, την επαύξηση της αποδοτικότητας στο καθημερινό μας έργο και την πλήρη εκμετάλλευση του πολλαπλασιαστή ισχύος που ονομάζεται ανθρώπινο δυναμικό. Προσπάθησα με τον τρόπο ενάσκησης της Διοικήσεώς μου, να σας περάσω αυτό το μήνυμα και πιστεύω ότι ο στόχος μου επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, διαφορετικά δεν θα είχαμε καταφέρει όχι μόνο να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά πραγματικά να ανταπεξέλθουμε με πλήρη επιτυχία σε όλα τα έργα τα οποία μας ανατέθηκαν από την Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία το προηγούμενο έτος.

Ένα έτος, το οποίο προσωπικά, δεν χαρακτηρίζω δύσκολο, αλλά ενδιαφέρον. Αντιμετωπίσαμε σημαντικές και πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως αυτή της μεγάλης πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου τον προηγούμενο Ιούλιο, σε συνδυασμό με αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές  δραστηριότητες  και βολές υψηλού βαθμού ρίσκου αλλά και κινδύνου, όπου καθημερινά επιδεικνύατε την τεχνική σας κατάρτιση, την εργώδη προσπάθειά σας για τη συντήρηση και διαφύλαξη του κυρίου υλικού, του όγκου των εργασιών αμυντικής οχύρωσης και την έξοχη διαχείριση των περιορισμένων πόρων, διατηρώντας ακέραιο και αλώβητο το πολύτιμο αγαθό «της άμυνας και της ασφάλειας», επιτρέποντας στους κατοίκους και ακρίτες των νησιών μας να αφοσιωθούν απερίσπαστοι σε έργα ειρήνης, δημιουργίας και ευημερίας», είπε ο κ. Μανουράς και συμπλήρωσε ότι:

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αυταπάρνηση του συνόλου του προσωπικού, κατά την μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου του 2023, όπου σε αυτήν την πρωτόγνωρη για τη Ρόδο κατάσταση, το προσωπικό της ΑΔΤΕ αναγκάστηκε να εκκενώσει τουλάχιστον 3 Φυλάκια και Στρατόπεδα, πλέον της μιας φοράς. Παρότι η φωτιά κατέκαυσε στο πέρασμά της ότι έβρισκε μπροστά της, οι εγκαταστάσεις της Μεραρχίας παρέμειναν ανέπαφες, λόγω της σοβαρής προεργασίας που εσείς είχατε πραγματοποιήσει κατά την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο, αλλά και τη συγκινητική προσπάθεια του προσωπικού, το οποίο αγωνίσθηκε αντιμέτωπο με τη φωτιά και κατάφερε να διασώσει τις εγκαταστάσεις, δηλαδή το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ». Χωρίς καμιά απώλεια, χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό, χωρίς καμιά διαμαρτυρία, εκτελώντας ασταμάτητα επί 12ήμερο την αποστολή του, ημέρα και νύκτα, σε τεράστια, δύσβατα και άκρως επικίνδυνα, λόγω της έντασης και ευμεταβλητότητας του φαινομένου, δρομολόγια. Εκείνη την πολύ δύσκολη περίοδο, η ΑΔΤΕ, κατόπιν εντολής των προϊσταμένων κλιμακίων, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς, με διάθεση βαρέων μηχανημάτων μηχανικού, πυροσβεστικά οχήματα, οχήματα υποστήριξης των πυροσβεστικών δυνάμεων, οχήματα περισυλλογής και μεταφοράς βαρέων μηχανημάτων όποτε ζητήθηκε από τις τοπικές αρχές, οχήματα περισυλλογής μέσων της πυροσβεστικής, οχήματα και προσωπικό για ανεφοδιασμό του συνόλου των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Το αποκορύφωμα ήταν η καταλυτική συνδρομή στον κρατικό μηχανισμό με οχήματα / προσωπικό και πλωτά μέσα τόσο στη μεγάλη εκκένωση μέσα σε μία νύχτα των 20.000 και πλέον τουριστών από τις ξενοδοχειακές Μονάδες της Νοτίας Ρόδου και η μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία, όσο και η συμβολή στην Περιφέρεια και τον Δήμο κατά την οργάνωση των δομών φιλοξενίας τους με μεταφορά/αποθήκευση κλινών, καθώς και συνδρομή στη διανομή γευμάτων στις δομές αυτές. Υλοποιήσατε πραγματικά μια τεράστια κινητοποίηση προσωπικού και μέσων, νύκτα, με ακραία καιρικά φαινόμενα και πίεση χρόνου, χωρίς να υπάρξει κανένα, ατύχημα, δυσλειτουργία, ή ολιγωρία.

Και μόνο για αυτό, αισθάνομαι πραγματική υπερηφάνεια που υπήρξα Διοικητής σας και θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που μου επιβεβαιώσατε εν τοις πράγμασι αυτό που πάντοτε πίστευα για τον επαγγελματισμό και τον αλτρουισμό σας, χαρίζοντάς μου τέτοιες συγκινητικές στιγμές οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στη μνήμη μου και στην καρδιά μου».

Εμμανουήλ Χατζής: Η Διοίκησή μου θα είναι ανθρωποκεντρική

Ο νέος διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής δήλωσε ότι θα εφαρμόσει μία ανθρωποκεντρική διοίκηση που θα στοχεύει στην αξιοποίηση του «ισχυρότερου πολλαπλασιαστή ισχύος» που είναι ο άνθρωπος. Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής:

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατεύσιμοι, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ». Κατόπιν απόφασης της Στρατιωτικής Ιεραρχίας, αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Διοικητού της 95 ΑΔΤΕ.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό μου και με καθιστά υπερήφανο, καθώς στην θέση αυτή έχουν διακριθεί εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες και άριστοι συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου και ο απερχόμενος Διοικητής Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς, ο οποίος επιτέλεσε σημαντικότατο έργο, προσθέτοντας το δικό του ισχυρό αποτύπωμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις περίοδο.

Υποκλίνομαι ευλαβικά με υπέρτατο σεβασμό ενώπιον του παριστάμενου Ιερού Κειμηλίου της Πολεμικής Σημαίας της 95 ΑΔΤΕ, απονέμοντας με σεβασμό τον προσήκοντα φόρο τιμής στις Πολεμικές Σημαίες των Συγκροτημάτων και των Μονάδων της ΑΔΤΕ.

Αποτίω φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς που έπεσαν ηρωϊκά στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και ανεξαρτησία της Πατρίδας αλλά και σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά, κατά την ώρα του καθήκοντος κατά την ειρηνική περίοδο.

Την παρούσα χρονική περίοδο, μια περίοδο ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων και θεσμικών πολιτικών – κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών, αντιμετωπίζουμε στη γειτονιά μας μεγάλες προκλήσεις ιδιαίτερα στα θέματα ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ύψιστη υποχρέωση και καθήκον μας η εκπλήρωση της επιχειρησιακής μας αποστολής, η οποία συνίσταται στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, εργαζόμενοι σκληρά, ώστε να εμπνεύσουμε αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας στην τοπική κοινωνία. Την τοπική κοινωνία, την οποία είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε κάθε δυσκολία και ευελπιστούμε να έχουμε δίπλα μας σε κάθε στιγμή, εξασφαλίζοντας με το έργο μας την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την υψηλή της αποδοχή.

Στην προσπάθεια αυτή, θα απαιτήσω από όλους πειθαρχία, απόλυτη εφαρμογή των προβλεπομένων στα θεσμικά κείμενα, των νόμων και των κανονισμών, υψηλό επαγγελματισμό, συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση, με απώτερο σκοπό την συγκρότηση μιας ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης.

Η Διοίκησή μου θα είναι ανθρωποκεντρική. Θα στοχεύει στην αξιοποίηση του ισχυρότερου πολλαπλασιαστή ισχύος που είναι ο άνθρωπος, στον σεβασμό της προσωπικότητας και της ατομικής αξιοπρέπειας του προσωπικού, στην αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη μέριμνα και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τα προβλήματά του. Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι κοντά σας για οτιδήποτε και όποτε χρειαστεί.

Αποτελεί αξιωματική θέση, η αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας, καθώς και η ολοκληρωτική αφοσίωση σας προς την Πατρίδα, ειδικότερα στον στόχο επιτυχούς προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της περιοχής ευθύνης της ΑΔΤΕ, την οποία νυχθημερόν υπερασπίζεστε άπαντες με ευλάβεια και  υπερηφάνεια ανεξαρτήτου βαθμού και θέσης.

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατεύσιμοι, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό της 95 ΑΔΤΕ, όταν δώσαμε τον όρκο μας εστερνιστήκαμε την αντίληψη προσφοράς στο ΄Εθνος. Ο λόγος είναι τόσο απλός όσο και μεγαλειώδης: «Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο Πατρίς», «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την Πατρίδα».

Είμαι πεπεισμένος ότι με τη βοήθεια του Πανάγαθου Θεού και της Υπερμάχου Στρατηγού της Παναγίας μας, Υπερήφανοι, Αγέρωχοι, Ατσάλινοι, Αποφασισμένοι και πάντα έτοιμοι, θα εκπληρώσουμε, όταν χτυπήσουν οι καμπάνες της Μνήμης και του Χρέους, στο ακέραιο την αποστολή μας και θα ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει ο ελληνικός λαός.

Αγωνιζόμενοι μαζί και ενισχύοντας τις αρετές μας, θα δικαιώσουμε αν κληθούμε από την Ιστορία, την φήμη μας ως ΄Ελληνες, ως ατρόμητοι μαχητές και πολεμιστές του ΄Εθνους και της Ελλάδας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου