Τοπικές Ειδήσεις

Μ. Κορδίνας: Σειρά θεμάτων που απασχολούν την Κρεμαστή

Μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Κρεμαστή (Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων) θα θέσει στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, με την παράταξη ‘Με Δύναμη για τη Ρόδο’ κ. Μιχάλης Κορδίνας. Διατελέσας δήμαρχος του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Πεταλούδων, εξέφρασε την αγωνία του αφενός για τις κατεδαφίσεις που θα λάβουν χώρα στον αιγιαλό, που θα θέσουν σε κίνδυνο τα καταστήματα που έχουν άδεια λειτουργίας από τον Δήμο Ρόδου, για τις εργασίες στην περιοχή ‘Στενό’ και τις απαλλοτριώσεις των ακινήτων με στόχο την διάνοιξη του δρόμου από το αεροδρόμιο προς τη Ρόδο και, τέλος το σοβαρότατο ζήτημα με την διάβρωση των ακτών, που απειλεί σε επικίνδυνο σημείο να ‘αφανίσει’ ολόκληρες περιοχές (και περιουσίες).
Όπως δήλωσε προς την ‘δ’:
«Με την ψήφιση του Νόμου για τον ορισμό του Αιγιαλού και της Παραλίας στα νησιά της Δωδεκανήσου, αναμένεται να σημειωθούν αλλαγές. Πέραν των 12 μέτρων (κάτι που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα) θα γίνουν κατεδαφίσεις που θα περιλαμβάνουν και καταστήματα. Συνεπώς, ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει άδεια λειτουργίας σε ισχύ, θα πρέπει να κατεδαφιστεί σύντομα. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξετάσει και να μεριμνήσει ο Δήμος ειδάλλως, θα υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες. Θα πρέπει, δηλαδή, να αφαιρεθούν οι άδειες από τον Δήμο Ρόδου και μάλιστα άμεσα».
ΟΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ‘ΣΤΕΝΟ’
Σχετικά με τις απαλλοτριώσεις των σπιτιών στο γνωστό ‘Στενό’ μετά την γέφυρα της Κρεμαστής όπου δημιουργούνται εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, είπε πως είναι η ώρα να το εξετάσει σοβαρά η νέα δημοτική αρχή και να μην το αφήνει σε εκκρεμότητα.
«Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε προχωρήσει αρκετά τις διαδικασίες. Τώρα δεν πρέπει να μείνει σε εκκρεμότητα» -ανέφερε.
Σημειώνεται πως πριν από τον Οκτώβριο του 2023, η προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε δρομολογήσει μια σειρά από διαδικασίες με στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, όπως είχε συμφωνηθεί με τους ιδιοκτήτες –αφού είχαν συναινέσει στο σύνολό τους, χωρίς ενστάσεις κ.λπ.
Όπως έγραψε η ‘δ’, για το γνωστό ‘Στενό’ στην Κρεμαστή είχαν υπογράψει 27 άτομα επί συνόλου 28, οι οποίοι συμφώνησαν να προχωρήσει η διαδικασία σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Ρόδου. Όλα αυτά έγιναν γραπτώς, με υπεύθυνες δηλώσεις και με τελικό ποσό αποζημίωσης για την εκάστοτε περίπτωση. Πρόκειται για 22 ιδιοκτησίες σε μήκος οδού 180 μέτρων, ενώ τα χρήματα θα προέλθουν από ίδιους πόρους του Δήμου που είναι ήδη δεσμευμένα και ανέρχονται σε 400.000 ευρώ, περίπου (με τιμή 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κάτι παραπάνω για δύο περιπτώσεις). Και αυτό όμως, παρέμεινε σε εκκρεμότητα λόγω των εκλογών του περασμένου Οκτώβρη.
Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Ένα ακόμη θέμα που θα ζητήσει να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, είναι η περιβόητη ‘διάβρωση των ακτών’. Την ευθύνη με την εκπόνηση των μελετών που είχε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, ανέλαβαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, αλλά δεν προχώρησαν οι διαδικασίες:
«Το ζήτημα με την διάβρωση των ακτών, είναι μια παλιά… αμαρτία. Οι διαδικασίες δεν προχωρούν, αλλά η θάλασσα προχωράει και δεν θα περιμένει εμάς!!! Χρειάζονται έργα που θα ανασχέσουν το φαινόμενο. Παρακολουθούμε την κατάσταση και ανησυχούμε έντονα, αφού στα επόμενα χρόνια, ο δρόμος θα… εξαφανιστεί (!). Κατά καιρούς οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έκαναν προσπάθειες, όπως και το Λιμενικό Ταμείο αλλά δεν προχώρησε ακόμη κάτι ουσιαστικό. Υπήρχε μια παλαιότερη μελέτη όχι μόνον για την διάβρωση των ακτών αλλά και μια προσέγγιση χωροταξική / πολεοδομική για όλο το παραλιακό μέτωπο –που ανήκει στο Δημόσιο. Μάλιστα, είχαν γίνει μελέτες με το Πανεπιστήμιο Πατρών για το θέμα και προχώρησαν σε μια σειρά από παρεμβάσεις, σε πειραματικό επίπεδο στην περιοχή του Θεολόγου και σε μήκος 500 μέτρων μετώπου ακτής, όπου παρατηρήθηκε ότι το φαινόμενο, σταμάτησε. Δυστυχώς, ερχόμαστε σήμερα, μετά από 20 χρόνια, να διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε σε πολύ επικίνδυνο σημείο.
Επιπρόσθετα, καταγράφεται ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο: το νησί ‘βυθίζεται’ στην δυτική πλευρά του και ‘αναδύεται’ στην ανατολική πλευρά του (!). Αυτό, επιταχύνει την διάβρωση και πρέπει να παρέμβουμε άμεσα».
Να σημειωθεί πως το 2022, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, ενέκρινε μελέτες για τα «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΑΚΤΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΡΟΔΟΥ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου