Απαντήσεις με αφορμή σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «δημοκρατικής» για το παρασκήνιο πίσω από την απόπειρα δημιουργίας δομής φιλοξενίας μεταναστών στα Κοσκινού, στο Περιφερειακό Φυτώριο, έδωσε χτες με δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Μιχάλης Μπαριανάκης.
Αφού έκανε μια ιστορική αναφορά στο κτήριο, που από το 2011 το υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε με σχετική απόφαση του τότε υπουργού κ. Κώστα Σκανδαλίδη, για 20 χρόνια την διαχείριση και χρήση γης στην τότε Περιφέρεια (επί θητείας κ. Γιάννη Μαχαιρίδη) υπογράμμισε τα εξής:
«Το Περιφερειακό Φυτώριο διαχειρίζεται αυτή την έκταση των 480 στρεμμάτων, εκ των οποίων άλλα είναι ιδιοκτησία της ΠΝΑΙ και άλλα διεκδικεί στον Άρειο Πάγο το ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς, οι ‘καλές’ μερίδες, είναι αυτές που βλέπουν προς την οδό Ρόδου – Καλλιθέας. Το δ.σ. του Περιφερειακού Φυτωρίου, ενημερώθηκε ότι ο Δήμος Ρόδου είχε κάνει σχετικό αίτημα στην ‘ΕΛΓΟ Δήμητρα’ για εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι 2.000 τ.μ. αλλά βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση –έχουν σχεδόν ρημάξει. Η πρόθεση της δημοτικής αρχής ήταν να γίνει εκεί μετεγκατάσταση των προσφύγων – μεταναστών από την δομή των παλαιών σφαγείων, όπου φιλοξενούνται. Εμείς αποστείλαμε επιστολή στην ΕΛΓΟ Δήμητρα και προς όλους τους φορείς, λέγοντας πως είναι αποτρεπτικό να γίνει κάτι τέτοιο, αφού η περιοχή αυτή είναι αναπτυσσόμενη σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα, ενώ είναι πολύ κοντά σε τουριστικό χώρο».

Ο κ. Μπαριανάκης, είπε πάντως ότι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος απέσυρε το αίτημά του και απάντησε, λέγοντας ότι ήταν μια πρόταση – σκέψη για να βρεθεί μια λύση για την φιλοξενία των προσφύγων – μεταναστών σε περίπτωση που αυξηθούν οι ροές.
«Δική μας πρόθεση είναι να διαχειριστούμε πλέον αυτή την περιοχή εμείς, η ΠΝΑΙ και το Περιφερειακό Φυτώριο. Αυτό απαιτεί απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και τελική πρόταση. Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη σε συζητήσεις με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο αλλά και με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις και να  αξιοποιήσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις ώστε να δοθεί αναπτυξιακός χαρακτήρας στην περιοχή», όπως ανέφερε.
Ο κ. Μπαριανάκης, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την εικόνα και εγκατάλειψη της περιοχής, και διαβεβαίωσε ότι η περιφερειακή αρχή θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να την αξιοποιήσει, δίνοντας τον απαραίτητο αναπτυξιακό χαρακτήρα για το νησί μας.

Είπε τέλος, ότι «δεν υπήρχε περιθώριο να γίνει εκεί ο περίφημος Βοτανικός Κήπος που είχε εξαγγείλει η πρώην περιφερειακή αρχή, καθώς εκκρεμούν ζητήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ώστε να μπορέσουμε να ενταχθούμε στα ανάλογα χρηματοδοτικά προγράμματα. Η αξιοποίηση απαιτεί πάνω από 1,9 εκ. ευρώ και απαιτείται καλή προετοιμασία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ