Ειδήσεις

Παρανόμως λειτουργεί το λιμανάκι των Φανών

Παρανόμως λειτουργεί το αλιευτικό καταφύγιο των Φανών γιατί δεν διαθέτει τις άδειες που ορίζει ο νόμος.

Για το λόγο αυτό δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζει.

Αυτό δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Τσαμπίκος Τσακίρης και εξήγησε ότι μόνο ένας καθαρισμός του αλιευτικού καταφυγίου μπορεί να γίνει. Σε λίγες ημέρες θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.

«Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση του λιμένα. Θα χρειαστεί χρόνος. Μόνο στον καθαρισμό του αλιευτικού καταφυγίου μπορούμε να προχωρήσουμε», δήλωσε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να αλλάξει τώρα η είσοδος του μικρού λιμένα.

Ο κ. Τσακίρης επικαλέστηκε και το έγγραφο το οποίο εστάλη στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων του ΥΕΝ και αναφέρει πως δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις στο λιμάνι.

«Είχα δηλώσει, πως το αλιευτικό καταφύγιο των Φανών είναι παράνομο. Δικαιώθηκα. Κάποιοι, επέμεναν στην αλλαγή της εισόδου του μικρού λιμένα. Εμείς συντάξαμε μελέτη και περιμέναμε απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία», δήλωσε ο κ. Τσαμπίκος Τσακίρης και τόνισε πως το ΥΕΝ απαγόρευσε μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις.
«Δυστυχώς αυτά είναι τα έργα, που επί σειράν ετών υλοποιούνταν. Η σημερινή δημοτική αρχή ήρθε να νομιμοποιήσει καταστάσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νοτίας Δωδεκανήσου .

«Πρέπει να καθοριστεί στην περιοχή η Λιμενική Ζώνη και να γίνει το ΛΤΝΔ ιδιοκτήτης του λιμένα. Το έχω αναφέρει πολλές φορές αυτό αλλά κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν», δήλωσε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε πως τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη νομιμοποίηση του μικρού λιμένα.

«Στην υπόθεση εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Πέρασε ένας χρόνος από τότε που υποβάλαμε τις μελέτες και τα άλλα στοιχεία για την νομιμοποίηση του λιμένα», δήλωσε ο κ. Τσακίρης.

Να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό οι κάτοικοι της κοινότητας Φανών και οι αλιείς είχαν πραγματοποιήσει δυναμικές κινητοποιήσεις. Όλα δείχνουν τώρα πως δύσκολα θα υλοποιηθεί και η πρόταση που είχε κάνει στο δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά για την αξιοποίηση του λιμένα των Φανών , ξένος επενδυτής.

Στο έγγραφο που εστάλη από το ΥΕΝ αναφέρονται τα ακόλουθα:
ΘΕΜΑ: «Γενική εκσκαφή και βελτίωση εξόδου αλιευτικού καταφυγίου Φανών Ρόδου».

Σε συνέχεια ανωτέρω (β) σχετικού και κατόπιν εξέτασης του συνημμένου σε αυτό φακέλου, προκύπτει ότι πέρα από τις εργασίες εκσκαφής για αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμένα, προβλέπονται και εργασίες για την άρση-καθαίρεση του λοξού τμήματος του προσήνεμου μόλου και την επέκταση προς βορρά του υπήνεμου μόλου. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι λόγω του παράνομου χαρακτήρα του αλιευτικού καταφυγίου και μέχρι την τελική ολοκλήρωση τη νομιμοποίησής του, δεν είναι δυνατή η μεταβολή των όποιων γεωμετρικών χαρακτηριστικών του.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι η όποια επέμβαση συντελεστεί στο αλιευτικό καταφύγιο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελέτης, η οποία θα εξετάζει εναλλακτικές λύσεις και θα εμπεριέχει αποτελέσματα ακτομηχανικής έρευνας, αίτημα το οποίο κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ενταχθεί προς εξέταση στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Σ.Α.Λ.

Όσον αφορά στην εκσκαφή για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του αλιευτικού καταφυγίου, σύμφωνα και με το αρ. πρ. ΔΙ0Β1038837 /614/ΕΞ2013/01-03-2Ο13 έγγραφο Υπουργείου Οικονομικών για παρόμοια περίπτωση, είναι δυνατή η εκτέλεση των εν λόγω εργασιών μόνο εφόσον τo αλιευτικό καταφύγιο βρίσκεται σε διαδικασία νομιμοποίησης (όπως και στην περίπτωσή σας) και δε μεταβάλλονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της υποβληθείσας μελέτης νομιμοποίησης.

Κατά συνέπεια, παρακαλούμε όπως στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε μόνο για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του προς νομιμοποίηση αλιευτικού καταφυγίου, να αποστείλετε στην Υπηρεσία μας νέα απόφαση του Δ.Σ. σας, που θα αφορά μόνο στις εργασίες αυτές, καθώς και τεχνική έκθεση υπογεγραμμένη και θεωρημένη αρμοδίως που θα τις εμπεριέχει.

Παρακαλούμε, για την ενημέρωση σας και τις κατά λόγο αρμοδιότητας δικές σας ενέργειες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου