• Μέση τιμή 2.300–2.500 ευρώ/τ.μ., αυξημένες πληρότητες και έντονη παρουσία ξένων αγοραστών διαμορφώνουν την εικόνα της αγοράς • Η άνοδος τιμών, η διαφοροποίηση εντός νησιού και οι αποδόσεις της τουριστικής μίσθωσης
Διψήφια ετήσια αύξηση τιμών και μεικτές αποδόσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν το 7% καταγράφονται στην αγορά ακινήτων της Ρόδου στις αρχές του 2026, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών πλατφορμών και εκτιμήσεις παραγόντων της τοπικής κτηματαγοράς.
Η γενικότερη εικόνα της χώρας παραμένει ανοδική. Η Global Property Guide καταγράφει διατηρούμενη αύξηση των τιμών κατοικίας στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, με έντονη παρουσία ξένων αγοραστών σε τουριστικές περιοχές.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, η μεταβολή των τιμών κινείται σε διψήφια ποσοστά σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, τάση που συνεχίζεται και το 2026.
Σύμφωνα με διεθνείς οδηγούς αγοράς και στοιχεία από πλατφόρμες real estate που απευθύνονται σε αγοραστές εξωτερικού, οι μέσες ζητούμενες τιμές στη Ρόδο διαμορφώνονται περίπου μεταξύ 2.300 και 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το εύρος αυτό αφορά τυπικά διαμερίσματα και κατοικίες σε αστικές και τουριστικές ζώνες, χωρίς να περιλαμβάνει ακίνητα πολυτελούς κατηγορίας. Η σύγκριση με άλλους νησιωτικούς προορισμούς δείχνει τη σχετική θέση του νησιού:
Στη Μύκονο οι ζητούμενες τιμές σε τουριστικά ακίνητα υπερβαίνουν συχνά τα 6.000–7.000 ευρώ/τ.μ.
Στη Σαντορίνη διαμορφώνονται άνω των 5.000 ευρώ/τ.μ. σε περιοχές υψηλής ζήτησης.
Στην Κρήτη παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις, από 2.000 έως 3.500 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με την περιοχή.
Η Ρόδος τοποθετείται σε μεσαία κατηγορία κόστους, με σημαντικά χαμηλότερο σημείο εισόδου σε σχέση με τις Κυκλάδες, διατηρώντας παράλληλα υψηλή τουριστική κίνηση.
Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία, στην πόλη της Ρόδου και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Νιοχώρι και η Μεσαιωνική Πόλη, οι ζητούμενες τιμές ανακαινισμένων ακινήτων έχουν αυξηθεί αισθητά την τελευταία διετία, με εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για άνοδο της τάξης του 10%–15%, λόγω αυξημένης ζήτησης για βραχυχρόνια μίσθωση.
Στη Λίνδο και στους Πεύκους, που θεωρούνται premium προορισμοί του νησιού, οι τιμές υπερβαίνουν σημαντικά τον μέσο όρο της Ρόδου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με διαφοροποιήσεις που μπορεί να φθάνουν ακόμη και το 30%–40% σε σύγκριση με λιγότερο τουριστικές περιοχές.
Παράλληλα, αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται, σε περιοχές όπως Αφάντου και Κολύμπια, ενόψει και της νέας μεγάλης επένδυσης του Γκλοφ Αφάντου.
Σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και εκτιμήσεις διαχειριστών ακινήτων, ένα ακίνητο στη Ρόδο μπορεί να αποφέρει ετήσιο εισόδημα από ενοίκια που αντιστοιχεί περίπου στο 4% έως 7% της αξίας αγοράς του, πριν αφαιρεθούν φόροι και λειτουργικά έξοδα.
Σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, η μέση ημερήσια τιμή διανυκτέρευσης εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το 2025, ενώ η ετήσια πληρότητα εκτιμάται, κατά περίπτωση, σε 160 έως 180 ημέρες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι καθαρές αποδόσεις, μετά από φόρους και έξοδα διαχείρισης, μπορούν να προσεγγίσουν ή να υπερβούν το 6% σε επιτυχημένες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία της περιοχής, τα ενοίκια παρουσιάζουν αυξητική τάση τους τελευταίους 12 μήνες, ιδίως σε κεντρικές περιοχές της πόλης.
Η Your Overseas Home εντάσσει τη Ρόδο στις επιλογές αγοράς για το 2026, αναδεικνύοντας το συνδυασμό τιμής και τουριστικής προοπτικής. Το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Βόρειας Ευρώπης.
Τοπικοί παράγοντες αναφέρουν ότι παρατηρείται αύξηση ενδιαφέροντος από Σκανδιναβικές χώρες, καθώς και κινητικότητα από επενδυτές εκτός ΕΕ, μεταξύ αυτών από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, με έμφαση σε αυτοτελείς κατοικίες και βίλες.
Το κόστος κατασκευής, σύμφωνα με τεχνικά γραφεία της περιοχής, διαμορφώνεται περίπου μεταξύ 1.800 και 2.200 ευρώ/τ.μ. για ποιοτική δόμηση, γεγονός που επηρεάζει την τιμολόγηση των νεόδμητων κατοικιών, οι οποίες συχνά υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ/τ.μ.
Η ενεργειακή κλάση αποτελεί πλέον βασικό κριτήριο για αγοραστές από το εξωτερικό. Ακίνητα χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με μεσιτικές εκτιμήσεις, διαπραγματεύονται με σημαντικές εκπτώσεις, καθώς οι αγοραστές συνυπολογίζουν το κόστος αναβάθμισης.
Η αυξημένη στροφή σε τουριστική αξιοποίηση έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα κατοικιών για μόνιμη μίσθωση. Τοπικοί φορείς επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις ενοικίων δημιουργούν πίεση σε εργαζομένους και νέες οικογένειες, επαναφέροντας τη συζήτηση για ισορροπία μεταξύ επενδυτικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Η εικόνα που διαμορφώνεται το 2026, με βάση διαθέσιμα στοιχεία και εκτιμήσεις της αγοράς, είναι εκείνη μιας ώριμης, ενεργής αγοράς, με έντονη παρουσία ξένων κεφαλαίων, ανταγωνιστικό κόστος εισόδου και αποδόσεις που κρίνονται ικανοποιητικές στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.















