Ειδήσεις

Κανένας υποψήφιος δεν θεωρείται δεδομένος!

Είναι πολύ δύσκολο, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, να ευδοκιμήσει το “συνοικέσιο” μεταξύ του Γιώργου Χατζημάρκου και του Χαράλαμπου Κόκκινου, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, ότι επίκειται γάμος, ο “γαμπρός” δεν αποδείχτηκε… “πιστός”!

Ο κ. Κόκκινος, που έχει δημοσιοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση των στελεχών και φίλων του ανεξάρτητου περιφερειακού συνδυασμού του, για να ανακοινώσει την συμμετοχή του στις περιφερειακές εκλογές, αναδιπλώθηκε, όταν διαπίστωσε ότι σε κεντρικό επίπεδο υπήρχε δυσαρέσκεια για τη δραστηριότητά του, ως προέδρου της Δ.Ο.Ε.. Κατέστησε ωστόσο σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ο τ. Βουλευτής κ. Γιάννης Παππάς, όταν αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (για αυστηρά προσωπικούς του λόγους καθώς θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να βρίσκεται στην Αθήνα και είναι αδύνατον να εγκατασταθεί στο νησί της Ρόδου) εργάστηκε συστηματικά για την στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Γ. Χατζημάρκου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δεν φέρονται εξάλλου να είχαν αντίρρηση και οι βουλευτές κ.κ. Β. Υψηλάντης και Μ. Κόνσολας.

Το κόμμα σε κεντρικό επίπεδο, όπως έγραψε η «δημοκρατική», έκρινε ότι η υποψηφιότητα Χατζημάρκου θα μπορούσε να αναχαιτίσει τη δυναμική των κ.κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και Μπενέτου Σπύρου και αποφάσισε να την στηρίξει, θέτοντας όμως «βέτο» στην απαίτησή του, ως «αντιστάθμισμα», να υποδείξει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, που θα στηριχθούν στο νησί της Ρόδου.
Εν πάση περιπτώσει απ’ όλες τις κατευθύνσεις οι πληροφορίες που διέρρεαν μέχρι πρότινος έφεραν τον κ. Χαράλαμπο Κόκκινο να συμπράττει με τον κ. Χατζημάρκο και να προορίζεται για τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων.
Και ενώ ο κ. Κόκκινος επληροφορείτο τα ανωτέρω από τα ΜΜΕ, δεν είχε ούτε μια συνάντηση με τον κ. Γ. Χατζημάρκο, αλλ’ ούτε κι επισήμως με την Ν.Δ.

Συναντήθηκαν συγκεκριμένα πριν ένα μήνα περίπου σε περιφερειακό συμβούλιο και αντάλλαξαν απόψεις περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας του τελευταίου. Το ίδιο έγινε και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που ακολούθησαν.
Η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χατζημάρκου στις Κυκλάδες και οι επαφές του με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με στελέχη της παράταξης Κόκκινου και κυρίως με τον πρώην Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα, προκάλεσαν αντιδράσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν βάσιμες πλέον ενδείξεις ότι ο «γάμος» δεν θα προχωρήσει.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση του κ. Χατζημάρκου να προχωρήσει ερήμην του κ. Κόκκινου σε επαφές στις Κυκλάδες, αλλά και οι πληροφορίες που τον θέλουν να έχει ζητήσει από τον κ. Μπάιλα να είναι αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων έχουν δημιουργήσει χάσμα που δύσκολα θα κλείσει.
Ο κ. Κόκκινος δήλωσε χθες στον Άλφα Δωδεκανήσου, τα εξής:

«Δεν υπάρχει ούτε αρραβώνας, ούτε γάμος με τον κ. Χατζημάρκο. Μόνον τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουμε μαζί. Δεν έχουμε συναντηθεί ακόμη. Προσωπικά δεν έχω δει καμία επίσημη ανακοίνωση του κ. Χατζημάρκου. Η είσοδος αξιόλογων ανθρώπων στον πολιτικό στίβο είναι καλοδεχούμενη. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια κινητικότητα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα ήταν καλό να συμπράξουν οι δύο παρατάξεις και όπως έχω πει, είμαι ανοιχτός σε συνεργασίες, αφού δεν αποκλείουμε συνεργασίες».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπάιλας «φλέρταρε» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατέλθει ως αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με τον κ. Μπενέτο Σπύρου. Υπήρξαν ωστόσο αντιδράσεις από κομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ και δεν προχώρησε.
Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2010 ο κ. Μπάιλας είχε ανακοινωθεί ως ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων του συνδυασμού «Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» του Γιάννη Μαχαιρίδη.

Με παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μπάιλας «κόπηκε» τότε από το ψηφοδέλτιο μετά από δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων για εμπλοκή του στην σκανδαλώδη υπόθεση της πολεοδομίας Σύρου.
Ο κ. Μπάιλας είχε κατηγορηθεί συγκεκριμένα ότι δεν φρόντισε να υπάρχει επαρκές προσωπικό στην Πολεοδομία και όταν το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου με βούλευμά του τον απάλλαξε, επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο.

Δεν συγχώρεσε όμως ποτέ το γεγονός ότι ο Γιάννης Μαχαιρίδης τον εξέθεσε απομακρύνοντάς τον ουσιαστικά από το ψηφοδέλτιο, ενώ ένας πρόσθετος λόγος που θα επιδιώξει να βρίσκεται σε αντίπαλο ψηφοδέλτιο είναι οι πληροφορίες που θέλουν τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να προορίζει στο νέο του ψηφοδέλτιο ως υποψήφιο χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννη Δεκαβάλλα. Μέχρι και χθες, ωστόσο, οριστική συμφωνία δεν είχε επιτευχθεί.

Οι σχέσεις Μπάιλα – Δεκαβάλλα είναι οι χείριστες ενώ η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργου Πουσσαίου να μην είναι εκ νέου υποψήφιος (βλέπε στη συνέχεια) οφείλεται, όπως αναφέρει το παρασκήνιο, στον ίδιο λόγο.
Εν πάση περιπτώσει ο κ. Κόκκινος είναι ενοχλημένος από τη δραστηριότητα του κ. Χατζημάρκου στις Κυκλάδες αν και από τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως από τη ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, καταβάλλονται προσπάθειες να μην πέσουν οι γέφυρες.

Προς τούτο εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο να προταθεί στον κ. Κόκκινο να είναι υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου σε ενιαίο συνδυασμό, ενώ κυκλοφόρησαν και φήμες που θέλουν τον κ. Γ. Χατζημάρκο να προωθεί για τη συγκεκριμένη θέση την κ. Ρένα Διακίδη.
Ο Γ. ΠΟΥΣΣΑΙΟΣ
Με επιστολή του, χθες, προς τα μέλη της παρατάξεως, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίος, κάνει γνωστό ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.
Ετσι, ο αριθμός των συμβούλων του κ. Γ. Μαχαιρίδη, που δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι, ανέρχεται ήδη στους έντεκα μετά τους κ.κ. Φώτη Χατζηδιάκο, Σωτήρη Παμπάκα, Τζένη Φάκκα, Γ. Πόκκια, Μαρία Κυπραίου, Δέσποινα Μουτάφη, Γ. Καμπάνη, Μιχ. Δρακιού, Δημ. Κρεμαστινό και Δ. Σώζου-Διακοσταυριανού.

Φήμες εξάλλου που κυκλοφόρησαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι και οι Κυκλαδίτες κ.κ. Γ. Μακρυωνίτης και Δημ. Γρυπάρης, λόγω του «ειδυλλίου» Μαχαιρίδη – Δεκαβάλλα, δεν πρέπει να έχουν βάση αληθείας. Οπως μάλιστα δηλώνεται η παράταξη στις Κυκλάδες είναι συμπαγής.
Αγνωστο παραμένει στο μεταξύ αν θα είναι υποψήφια στην Περιφέρεια ή αν θα μετακομίσει στον Α’ βαθμό Τ.Α., η κ. Ανδρ. Μπαφίτη.
Στην επιστολή του ο κ. Γ. Πουσσαίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:

«…Επέλεξα να εγκαταλείψω ένα θεσμό για τον οποίο αγωνίζομαι τα τελευταία 25 χρόνια. Γνωρίζω ότι αυτή η απόφασή μου θα απογοητεύσει αρκετούς και σίγουρα θα χαροποιήσει κάποιους. Αυτό άλλωστε είναι μια φυσική συνέπεια. Το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετρά και εστιάζεται στη μεγάλη τιμή που μου κάνατε να υπηρετήσω τις Κυκλάδες, μια περιοχή με σημαντικά προβλήματα, αλλά και με σπουδαίες δυνατότητες. Την εντολή που μου δώσατε το Νοέμβριο του 2010, θα συνεχίσω να την εκτελώ με την ίδια θέρμη και τον ίδιο ζήλο μέχρι τη λήξη της θητείας μου. Υπηρετώντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης στην πολιτική μου διαδρομή, αξίες και αρχές, αγωνίσθηκα για μια ανθρώπινη κοινωνία προσπαθώντας πάντα να έχω στη σκέψη μου τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης και υπό αυτήν μου την απλή αλλά ουσιαστική ιδιότητα, θα είμαι παρών και στρατιώτης σε κάθε προσπάθεια…».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πουθενά, στην επιστολή του κ. Γ. Πουσσαίου, δεν αναφέρεται το όνομα του περιφερειάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη, ούτε και μεταξύ αυτών που ευχαριστεί για τη συνεργασία τους, γεγονός που ερμηνεύεται από πολλούς ότι «τα έχουν σπάσει».
Σε κάθε περίπτωση το τοπίο εξακολουθεί να είναι ρευστό γι’ αυτό και κανένας συνδυασμός και κανένας υποψήφιος δεν πρέπει να θεωρούνται «δεδομένοι».
Οι καιροί, άλλωστε, είναι πολύ πονηροί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου