Τοπικές Ειδήσεις

Παρατηρείται και στη Ρόδο μεγάλη έλλειψη φαρμάκων!

Με το… σταγονόμετρο γίνεται ο εφοδιασμός των φαρμακείων με φάρμακα ακόμα και ευρείας κατανάλωσης όπως αντιπυρετικά, αναλγητικά, αντιβιωτικά και εισπνεόμενα τα οποία εξαφανίστηκαν από τα ράφια στην περίοδο των εορτών!
Παρότι έχει ξεκινήσει -μερικώς- ο εφοδιασμός των φαρμακείων στα Δωδεκάνησα η ζήτηση είναι μεγάλη και πριν προλάβουν καν να τοποθετηθούν τα σκευάσματα στα ράφια «εξαφανίζονται» καθώς η απότομη εξάπλωση του covid και στη Ρόδο, έφερε αύξηση στη ζήτηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Όπως εξήγησε στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης, πέρα από την ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού, αιτία των ελλείψεων σκευασμάτων ακόμα και ευρείας κατανάλωσης εκτός από την αυξημένη ζήτηση ήταν και το κλείσιμο λόγω εορτών και των εταιρειών εφοδιασμού.
«Πέρα από τον κορωνοϊό παρουσιάζονται και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού γι’ αυτό και μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν αυτή την περίοδο φάρμακα κυρίως λόγω covid. Εχει ξεκινήσει ο ανεφοδιασμός των φαρμακείων, όμως όχι σε ποσότητες που μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες.
Ειδικότερα, παρουσιάζονται ελλείψεις σε αντιπυρετικά συγκεκριμένης εταιρείας, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, κορτιζόνες και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μάσκες αυξημένης προστασίας, οξύμετρα, θερμόμετρα, χειρουργικά γάντια. Η κατάσταση ομαλοποιείται αλλά η έλλειψη φαρμάκων είναι μια χρόνια πληγή. Μπορεί σήμερα να καταγράφονται ελλείψεις σε φάρμακα που σχετίζονται με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά το πρόβλημα έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις», λέει στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Όπως λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε όλα τα εξαγώγιμα φάρμακα μεταξύ των οποίων για την πίεση, την χοληστερίνη, του σακχάρου και άλλα, από σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης μέχρι εξειδικευμένα για τον καρκίνο. «Η έλλειψη φαρμάκων στα ευρείας κατανάλωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Τα φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών για σχεδόν όλες τις ασθένειες, από πίεση, χοληστερίνη, σάκχαρο μέχρι και σκευάσματα για σοβαρές ασθένειες, είναι πάντα σε έλλειψη, διότι τα εξάγουν χωρίς προηγουμένως να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς γιατί το κέρδος είναι μεγαλύτερο. Εχουμε απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου και ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο όπως αυτός της υγείας.
Η έλλειψη φαρμάκων στα νησιά, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, θέμα το οποίο έχει κατ΄επανάληψη αναδείξει η «δ», αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα των φαρμακοποιών, αφού είναι αναγκασμένοι να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου και μαραθώνιο τηλεφωνημάτων προκειμένου να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα φάρμακα για τους ασθενείς τους.
Οι εξαγωγές φαρμάκων γίνονται νομίμως, είτε παρανόμως από ιδιώτες που αγοράζουν γνωστά φάρμακα για να τα μεταπωλήσουν στο εξωτερικό, όπου οι τιμές τους είναι υψηλότερες, ακόμα και έως 120%.
Επιπλέον, οι ίδιες οι παρασκευάστριες εταιρείες αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά (!) λόγω υπερβολικών μειώσεων στις τιμές τους, ενώ συχνά δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες ως αποτέλεσμα μιας πιo «σφικτής» πολιτικής που ακολουθούν στην Ελλάδα.
Ελλείψεις παρουσιάζονται σε όλα τα φάρμακα, από τα ευρείας κατανάλωσης μέχρι τα εξειδικευμένα και αναγκαία για τους καρκινοπαθείς. Ειδικά στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής του ασθενούς προκειμένου να πάρει το φάρμακό του μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και τον ένα μήνα!
Στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, το πρόβλημα οξύνεται λόγω και της περιορισμένης σύνδεσης με τη Ρόδο κυρίως στη διάρκεια του χειμώνα, με αποτέλεσμα οι Δωδεκανήσιοι να στενάζουν μέχρι να παραλάβουν τα φάρμακά τους.
Πολλές φορές απαιτείται αγώνας δρόμου από τον φαρμακοποιό, για να καταφέρει να βρει σκευάσματα για την ανακούφιση του ασθενούς.
Κοινό χαρακτηριστικό των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ότι πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών, οι οποίες ενδιαφέρονται να τα πουλήσουν στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα οι τιμές τους είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στα νησιά είναι μια ανοιχτή πληγή και παρά το γεγονός ότι το δημοσιοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα (η «δ» έχει ασχοληθεί κατ΄επανάληψη με εκτενή ρεπορτάζ), παραμένει άλυτο και βασανίζει τους ασθενείς.
Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου