Ατάκτως Ερριμμένα

Να το κοιτάξουμε αυτό το… παράδοξο

Την λες και παράδοξη, όλη αυτή την γκρίνια των τελευταίων ημερών, με αφορμή το κτίριο του Παλιού Προξενείου. Τη στιγμή που στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών πόλεων,  το παρόν συναντά το παρελθόν, δίνοντας «ζωή» στα ιστορικά τους κτίρια, θεωρώντας σημαντική στρατηγική για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς την  τόνωση της χρήσης του ιστορικού χώρου και την επανάχρηση ιστορικών κτιρίων – υιοθετώντας πολλές φορές νέες λειτουργείες-  εμείς  τα βλέπουμε να γκρεμίζονται αφημένα στη φθορά του χρόνου. Το καινούργιο είναι πως όταν αυτό (ευτυχώς) δεν συμβαίνει τσακωνόμαστε, γιατί κάποιο νεοκλασικό ιστορικό κτίριο απέκτησε «ζωή». Οι πόλεις, είναι ζωντανοί – εξελισσόμενοι οργανισμοί, δεν είναι μουσεία όπου το προστατευόμενο αντικείμενο αποτελεί απλά έκθεμα. Είναι γνωστό πως (ευτυχώς) σε πολλές πόλεις της χώρας μας, πολλά από τα σημερινά ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, γραφεία ακόμη και  εστιατόρια στεγάζονται σε διατηρητέα ακίνητα, όπως επίσης και κεντρικές υπηρεσίες φορέων. (Και πολύ άργησε. Αν αυτό είχε ξεκινήσει χρόνια πριν θα είχαν σωθεί πολλά περισσότερα) Μάλιστα, μια τέτοια μετατροπή συνεπάγεται και σημαντικές υπεραξίες καθώς όχι μόνο διατηρείται η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τέτοιων κτιρίων, αλλά επιτυγχάνεται και η διάσωσή τους, μιας και πολλά ήταν εγκαταλελειμμένα και σε ετοιμόρροπη κατάσταση, δεν αλλοιώνουν τη μορφή και τη δομή του μνημείου και αποβλέπουν στην άρση των αποτελεσμάτων της φυσικής φθοράς τους. Να το κοιτάξουμε αυτό το… παράδοξο. Μπορεί να είναι και παγκόσμια πρώτη, να έχουμε σηκωθεί στο πόδι γιατί κάποιο κτίριο, χαρακτηριστικό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν αφέθηκε στο χρόνο να γίνει πλίνθοι και κέραμοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ    16.01.2022 09:37

    Για να ξεκινήσουμε ενας με λιγο μυαλο θα επρεπε να σκεφτει οτι το κεντρο της πολης ειναι αρκετα επιβαρυμένο απο υπηρεσιες και δεν ηταν αναγκη να βαλουμε και άλλες.. Δευτερο σχετικα με την αρχιτεκτονική θα κρατούσα μικρο καλαθι και μια αναμνηστική φωτογραφια του κτιριου απο τη στιγμη που θα το κανουν σουρωτήρι για τοποθέτηση κλιματιστικών . Τριτο εχω στην κατοχή μου μετα απο προσωπικη ερευνα στο ΓΑΚ ( περιοδος Ιταλοκρατιας )που προσωπικα όταν τα διάβασα συγκινήθηκα και εφοσων παρω στη σχετικη αδεια οπως εχω δεσμευτεί θα δημοσιεύσω .

Σχολιασμός άρθρου