Ειδήσεις

Στις Βρυξέλλες αναζητώντας συμμαχίες ο Μητσοτάκης

Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επικεντρώνεται για το επόμενο διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδοκώντας μια ηχηρή, ενιαία φωνή στήριξης της Ελλάδας από τους εταίρους όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις. Κάτι που αποτυπώνεται ήδη στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, αν και το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολιάζει οτιδήποτε πριν από τη δημοσιοποίηση των τελικών κειμένων των εργασιών.

Το ζητούμενο πάντως θα ήταν κάτι παραπάνω πέραν των δηλώσεων στήριξης, όπερ σημαίνει συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, κάτι όμως, που δεν δείχνει να είναι πιθανό, με τις… ευλογίες και του Βερολίνου, το οποίο φαίνεται να αρκείται στη λεκτική καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα κάνει παρεμβάσεις τόσο κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών όσο και αύριο, στις εργασίες της Συνόδου, για τις τουρκικές προκλήσεις. Είναι ένα βήμα ακόμα στις διπλωματικές κινήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει θέσει τις ελληνικές θέσεις και τα νομικά επιχειρήματα για τη «άκυρη» -όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους- συμφωνία, τόσο στις επαφές που είχε με ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με σημαίνοντα πρόσωπα, με ρόλο στο διεθνές πολιτικό στερέωμα.

Σε γενικές γραμμές, η στάση των εταίρων είναι θετική προς την ελληνική πλευρά, αν και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και ο ΟΗΕ ουσιαστικά «νίπτουν τας χείρας τους», υιοθετώντας -κατ’ αρχάς τουλάχιστον- μια ουδέτερη στάση. Χθες, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ ουσιαστικά κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο, χωρίς να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, τονίζοντας μόνο ότι σε ορισμένες περιοχές πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, όπως δημοσιεύθηκε στο Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας, καταδικάζοντας τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Κυριαρχικά δικαιώματα

«Το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», φέρονται να είναι έτοιμοι να ξεκαθαρίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, επαναβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επαναφέρει το ζήτημα και στη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας, σημειώνοντας ότι «η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει: Πρώτον, από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη στήριξη που παρέχουν στη χώρα μας Ευρώπη, ΗΠΑ, Αίγυπτος, Ισραήλ και Ρωσία, αν και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, ήταν αρκετά προσεκτικός στη σχετική διατύπωσή του: «Χρειάζεται σοβαρή και προσεκτική αξιολόγηση των γεγονότων υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και της Συνθήκης της Λωζάνης  και της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας… Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, σύμμαχοι. Οι διαφωνίες τους μπορούν να επιλυθούν μεταξύ τους και στο πλαίσιο της συνεργασίας στην “πλέον επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία”», με εμφανή δόση ειρωνείας για το ΝΑΤΟ». Η χώρα του, όπως είπε, είναι εκτός Ε.Ε. και εκτός ΝΑΤΟ. «Δεν μπορούμε να εμπλακούμε. Οι ίδιες οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να λύσουν το θέμα σε διμερές επίπεδο», σημείωσε.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στις 12:15 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ και στις 12:30 (τοπική ώρα) θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις 14:00 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado.

Στις 15:30 – 19:00 (τοπική ώρα) ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στις 19:30 – 22:30 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

πηγή euro2day.gr

Φίλιππος Πανταζής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου