Ειδήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας – Να οργανωθεί διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Να οργανωθεί διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη του εκ μέρους του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια και με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να υποστηριχθούν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια, άνθρωποι που θα βρεθούν χωρίς σπίτια.

Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή, συνέχισε, προκειμένου να οργανωθεί μία διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των περιοχών.

Θα δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί μία δίκαιη ειρήνη

Αναφερόμενος έπειτα στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι παρών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.«Θα επαναλάβουμε ακόμα μία φορά την αμέριστη στήριξή μας στην Ουκρανία, για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας». «Η στήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας σε αυτή την προσπάθεια θεωρείται δεδομένη» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι θα δοθεί στον ουκρανικό λαό η δυνατότητα να διαπραγματευθεί μία δίκαιη ειρήνη με τον ρωσικό εισβολέα. «Με τους όρους όμως που η ίδια θα θέσει», διευκρίνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε δύο κρίσιμα, όπως είπε, ζητήματα της ατζέντας της σημερινής συνεδρίασης, το μεταναστευτικό και τις επιδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση.

Θέλουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάξουμε τα σύνορά μας

«Η μετανάστευση, ειδικά η παράνομη, δείχνει έντονες τάσεις σημαντικής αύξησης τον τελευταίο χρόνο», είπε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αγωνίζεται έτσι ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.

«Ως χώρα το κάνουμε ήδη, αλλά προσβλέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη», συνέχισε αναφέροντας πως ως χώρα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάξουμε τα σύνορά μας.

Εξηγώντας τι σημαίνει το «με όλα τα μέσα», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε την ανάγκη η ΕΕ να χρησιμοποιήσει φυσικά εμπόδια όπως ο φράχτης στον Έβρο. Παράλληλα, πρέπει- είπε- να επιταχυνθούν οι πολιτικές επιστροφών ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης.

«Μιλάμε για συντονισμένη δράση στο μεταναστευτικό. Χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για τη φύλαξη των συνόρων. Θα πρέπει και ο φράχτης να είναι στα μέσα φύλαξης; Λέμε, ναι».

«Ναι» στη χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, αλλά

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και τις επιδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση,, ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι μία συζήτηση που έχει γίνει επιτακτική μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής την χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, δήλωσε διευκρινίζοντας ότι πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που θα είναι προσωρινός, στοχευμένος και να μην φέρνει σε δύσκολη θέση χώρες που δεν έχουν τόσο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υποστηρίξουν τις εθνικές τους επιχειρήσεις.

Η Ευρώπη θα συνεχίζει να αγνίζεται «σε όλα τα μέτωπα» για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, συνέχισε αναφέροντας πως ένας πρόσθετος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η χαλάρωση του τρόπου αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η συζήτηση για πρόσθετους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς», εκτίμησε υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι από τους πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των υφιστάμενων πόρων.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου