Της άρνησής της να κλείσει τα γερμανικά σύνορα όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη ροή προσφύγων υπεραμύνθηκε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που έδωσε λίγο πριν από το συνέδριο του κόμματός της και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Εργάζομαι για να μειωθεί ο αριθμός (των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία), αλλά είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των προσφύγων μπορεί να επιλυθεί στα γερμανο-αυστριακά σύνορα. Οι μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων δεν μπορεί να ελεγχθούν παρά μόνο με διεθνή συνεργασία» τόνισε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν είναι δυνατό να μπουν σε ένα κανάλι παρά μόνο με καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και αυξημένη συνεργασία με την Τουρκία, από όπου οι περισσότεροι από τους Σύρους που διαφεύγουν από τον πόλεμο παίρνουν τον δρόμο προς την Ευρώπη.

Μια συμφωνία πάνω σε αυτά τα σημεία έχουν ουσιαστική σημασία, σύμφωνα με την Μέρκελ, για να διαφυλαχθεί η ελευθερία της κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

«Όλοι εκτιμάμε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Και καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν την έχει ανάγκη όσο η Γερμανία. Όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροχρόνια παρά μόνο αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι προστατευμένα» επέμεινε.

Την ώρα που φωνές στην Ευρώπη και το κόμμα της θεωρούν ότι η πολιτική υποδοχής που εφάρμοσε προκάλεσε τη συρροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, η καγκελάριος επανέλαβε ότι είναι αδύνατο να περιορίσει κανείς τεχνητά τις αφίξεις μεταναστών.

«Αν ως καγκελάριος έθετα ένα όριο (στον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν κάθε χρόνο) και αυτό το όριο δεν γινόταν σεβαστό επειδή έρχονταν περισσότεροι άνθρωποι, τότε δεν θα είχα τηρήσει μια υπόσχεση και τα προβλήματα θα γίνονταν μεγαλύτερα και όχι μικρότερα» υπογράμμισε.

Την πολιτική της καγκελαρίου υπερασπίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Ουλμ,ενόψει του Συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που αρχίζει την Δευτέρα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν πρέπει να δοθούν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν. «Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη και για αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί. Πρέπει να εργαστούμε για μια λύση από κοινού με τα ευρωπαϊκά κράτη. Προϋπόθεση,όμως ,για την επιτυχία είναι η σταθερή οικονομική κατάσταση των κρατών», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ