Τοπικές Ειδήσεις

Το νησί της Ρόδου εισέρχεται στην νέα ψηφιακή εποχή

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της «Μελέτης για τη Ψηφιακή Στρατηγική Δήµου Ρόδου», που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ψηφιακή εποχή για τις υπηρεσίες του Δήμου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατική» ο κ. Ιωάννης Δ. Καμπούρης, αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Κοινωνικής Πολιτικής, το όλο εγχείρημα έχει αγκαλιάσει και στηρίζει ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, κοιτάζοντας προς το μέλλον των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού μας.
«Πριν από δύο εβδομάδες, πραγματοποιήσαμε μια τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή του δημάρχου μας, κ. Αν.Καμπουράκη με τον υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Γεώργιο Γεωργαντά σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών από αυτό. Την Παρασκευή (σήμερα) θα συναντηθούμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ασθενίδη της ‘Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.’ (μία εταιρεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) όπου θα καταθέσω ολοκληρωμένη πρόταση – μελέτη για να βρούμε χρηματοδότηση.
Εάν εγκριθεί, θα προχωρήσουμε σε πολλές αλλαγές όπως:
• -Πρόληψη πυρκαγιών µέσω συστήµατος έξυπνων καµερών CCD (smart charged-coupled device) στις δασικές εκτάσεις του νησιού και διασύνδεση τους µε το επιχειρησιακό κέντρο του Δήµου µας και της Πολιτικής Προστασίας.
• -Επέκταση εγκατάστασης έξυπνων διαβάσεων στο κέντρο της Ρόδου.
• -Mobile Εφαρµογή Επαυξηµένης Πραγµατικότητας (Augmented Reality) και εγκατάσταση σηµείων ασύρµατης πρόσβασης στο internet (access points) στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Η μελέτη έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.200.000€ και όταν μπορέσει να προχωρήσει, ο Δήμος Ρόδου θα περάσει σε μια εντελώς νέα εποχή».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΜΕΛΕΤΗ για τη Ψηφιακή Στρατηγική του Δήµου Ρόδου
-ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: €3.200.000 ΕΥΡΩ µε ΦΠΑ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Ο Δήµος Ρόδου στο πλαίσιο του ψηφιακού µετασχηµατισµού του και τη µετατροπή του σε έξυπνη πόλη (smart city), έχει προβεί στον σχεδιασµό και στην υλοποίηση µίας πληθώρας έργων που θα αλλάξουν δραστικά την καθηµερινότητα των πολιτών αλλά και θα ενισχύσει την εµπειρία των επισκεπτών του νησιού. Τα παρακάτω έργα εντάσσονται στον άξονα υλοποίησης της έξυπνης πόλης από το Δήµο Ρόδου και άπτονται των τοµέων της ασφάλειας και της τουριστικής υποδοµής & ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονοµιάς του τόπου.
Αναλυτικά:
-Πρόληψη πυρκαγιών µέσω συστήµατος έξυπνων καµερών CCD (smart charged-coupled device) στις δασικές εκτάσεις του νησιού και διασύνδεση τους µε το επιχειρησιακό κέντρο του Δήµου µας και της Πολιτικής Προστασίας.
Οι έξυπνες κάµερες σε συνδυασµό µε τους αισθητήρες, θα αντιλαµβάνονται σε ελάχιστο χρόνο την ύπαρξη φωτιάς. Επίσης, µε αυτό τον συνδυασµό, θα ελαχιστοποιηθούν οι λανθασµένοι συναγερµοί (false alarm). Αισθητήρες και κάµερες, θα είναι συνδεµένοι µεταξύ τους, ώστε σε κάθε μεταβολή του διοξειδίου του άνθρακα και της θερµοκρασίας, να είναι σε θέση να ενηµερώσουν τους κεντρικούς σταθµούς µε εικόνα αλλά και τοποθεσία όπου ξεκίνησε η φωτιά.
*Προϋπολογισµός: 2.800.000€
-Επέκταση εγκατάστασης έξυπνων διαβάσεων στο κέντρο της Ρόδου.
Μέσω φωτιζόµενων πάνελ, led πινακίδων και ηχητικών σηµάτων, ο πεζός θα µπορεί µε µεγαλύτερη ασφάλεια, κυρίως τις βραδινές ώρες, να διασχίσει την διάβαση. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων, αντιλαµβάνονται από µεγάλη απόσταση την ύπαρξη της διάβασης και έχουν µεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης. Οι διαβάσεις θα τοποθετηθούν σε κεντρικούς πολυσύχναστους δρόµους, αναβαθµίζοντας την καθηµερινότητα των πολιτών. Ήδη έχει δροµολογηθεί η εγκατάσταση 5 διαβάσεων που αποτυπώνονται σε αναλυτικούς χάρτες.
*Προϋπολογισµός: 310.000€
-Mobile Εφαρµογή Επαυξηµένης Πραγµατικότητας (Augmented Reality) και εγκατάσταση σηµείων ασύρµατης πρόσβασης στο internet (access points) στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Σκοπός της εφαρµογής είναι η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, η οποία αποτελεί µνηµείο της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς της UNESCO. Μέσα από την mobile εφαρµογή που ο επισκέπτης θα κατεβάζει στην φορητή συσκευή του σε access points σε όλες τις πύλες εισόδου της Μεσαιωνικής Πόλης, θα οδηγείται σε περιηγητικές διαδροµές που µε την χρήση της τεχνολογίας augmented reality (σε τρισδιάσταστη µορφή) αλλά και µε πλούσιο πολυµεσικό περιεχόµενο, θα παρουσιάζουν την ιστορία των σηµαντικότερων αξιοθέατων, προσφέροντας στον επισκέπτη-χρήστη της εφαρµογής µια βιωµατική εµπειρία. Η εφαρµογή θα παρέχει τη δυνατότητα πλοήγησης στους δρόµους της Μεσαιωνικής Πόλης και θα διαθέτει λίστα µε όλα τα σηµεία ενδιαφέροντος που θα οριστούν καθώς και δυνατότητα δροµολόγησης σε αυτά από το σηµείο που βρίσκεται ο χρήστης/επισκέπτης. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής προτεινόµενων διαδροµών, ώστε να διευκολυνθεί ακόµα περισσότερο ο χρήστης/επισκέπτης.
Σηµαντικό στοιχείο στη δυνατότητα επαυξηµένης πληροφορίας (augmented reality) της εφαρµογής, είναι η δυνατότητα του χρήστη να δει επιπλέον υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις κ.ά.), στρέφοντας το κινητό του στο σηµείο ενδιαφέροντος. Η εφαρµογή θα κάνει χρήση τεχνολογιών βασισµένων σε δεδοµένα GPS, ψηφιακή πυξίδα, µετρητή ταχύτητας ή επιταχυνσιόµετρο. Τα δεδοµένα αυτά θα ενεργοποιούνται µε την είσοδο του επισκέπτη στην αντίστοιχη τοποθεσία και θα ξεκλειδώνουν στην οθόνη του τις διαθέσιµες πληροφορίες (κείµενα, εικόνες, βίντεο, ηχητικά, διαδικτυακές παραποµπές αλλά και επαυξηµένη πληροφορία όπου υπάρχει) µέσα από χαρακτηριστικά εικονίδια επιλογής, ανάλογα µε το που στρέφει τη συσκευή του.
-Προϋπολογισµός: 90.000€
Σύνολο προϋπολογισµού: 3.200.000€

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου